Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaGirişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

-

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve önemi herkes tarafından daha bir anlaşılır ve dikkat edilir hale geldi. Artık her şekilde temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak internetin daha aktif kullanımıyla mümkün.

Bu doğrultuda öykülerden biri de Giresun’dan geldi. Aralık 2020’de hayata geçen Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, kendi yemeğini pişiren, bunu doğal ve temiz gıda ile yapmaya özen gösteren bir kolektif yapı oluşturuyor. Giresun’da, köylerinde, aileye ait  topraklarda atalık tohum ve geleneksel yöntemlerle üretilen yerel ve doğal ürünler sağlıklı, temiz gıdaya ulaşmak isteyen tüketiciyle buluşuyor.

Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, her geçen gün artan sayıda organik ürün satan pazar ve pazaryerlerinin internette boy göstermeye ve satış yapmaya başladığının farkında. Ortakbahçe, diğerlerinden bir adım daha öne çıkmak için bölgesel ürünlerdeki coğrafi işaret, menşe adı ve mahreç işaretini önceliyor. Bu ürünlerde belirli bir standart ve kalitenin olduğunu tüketicilere garanti ediyor. Ayrıca Ortakbahçe, fiyatlarla da rakiplerden bir parça sıyrılıyor, doğal olan ekonomiktir onların ana kuralı..

Sekiz kuzen bir araya geldi

Tam 200 yıldır bu topraklarda ekip, diken, üreten, paylaşan bir neslin üçüncü kuşak torunları olarak Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, çalışmayı, üretmeyi annelerinden görmüş ve hep bu dayanışma içinde yaşamış, her biri farklı eğitim ve iş gücüne sahip ancak toprakla bağı hiç kopmamış sekiz kuzen tarafından kuruldu. Bir araya gelen bu sekiz kadın gücünü, bilgisini, emeğini ve tüm birikimlerini yanlarına alarak bu topraklarda üretmek ve çoğaltmak için çalışıyor ve ürettiklerini paylaşmak istiyor. Topraklarında yetişen ürünleri en doğal haliyle son tüketiciyle buluşturuyor.

Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, kendi bahçelerinden sofralarına ne geliyorsa tüketicinin sofrasına da aynı güvenle sağlıklı ve temiz gıdayı ulaştırmak ilkesiyle hareket ediyor.

Giresun bölgesindeki diğer kadınların da güçlerinin birleşmesi gerekliliğine vurgu yapan  Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, kadın dayanışmasına ve kadının emeğini değerlendirerek aile ekonomisine katkı sunmasına öncülük etmek,  uzun vadede kadın kooperatifi olmak için çalışmalar yürütüyor. Yöresel, sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaşmasına ön ayak olacak kooperatif, aynı zamanda kadınların el emeklerini de değerlendirme imkanı bulduğu bir çatı olarak oluşturuluyor.

Tüketici, her mevsim temiz fındığın yanı sıra mevsime göre kabak, kara lahana, fasulye, domates, biber, mısır, elma, armut, cennet hurması, böğürtlen… gibi taze sebze – meyve seçeneklerine ve toplanan ürünlerle hazırlanan domates sosu, çeşit çeşit reçel, elma kurusu, sirke, kiraz tuzlusu, yaprak tuzlusu, fındık ezmesi, mısır unu, pekmez, mısır ekmeği gibi hazır ürünlere ulaşma imkanı buluyor. Ayrıca bölgenin meşhur İsabella üzümü ve mısır unuyla yaptıkları mor muhallebileri samaksa tüketiciyle buluşan ürünler arasında özel bir yere sahip.

Ortakbahçe Yaşam Çiftliği hakkında daha detaylı bilgi almak  ve sipariş vermek ise şu an için https://www.instagram.com/ortakbahceyasamciftligi instagram hesabıyla mümkün.

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Son 10 Yılın En İyi 10 İklim İnovasyonu

Eğer Dünya’nın ortalama sıcaklığını bu on yıl içerisinde Paris Antlaşması’nda hedeflenen 1,5⁰C altında tutmak istiyorsak, daha yapacak çok işimiz var. Bu hedefi gerçekleştirmek için karbon emisyonlarını ciddi...
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol