Araştırmacılar, Amazon Nehri’nde, yeni bir yunus türü (Inia araguaiaensis) keşfettiler. Bu keşfi, 22 Ocak 2014 tarihinde duyurdular.
Plos One dergisinde yazılanlara göre, Brezilya Federal Üniversitesi Tomas Hrbek liderliğindeki bilim insanları, resmi olarak Inia araguaiaensis‘i Araguaia Nehri Havzası’nda yaşan bir tatlı su yunusu olarak tanımlıyor. Bu, 1918’ten bu yana, keşfedilen ilk nehir yunusu.
Genetik analiz sonucu, araştırmacılar Araguaian boto‘un (Inia araguaiaensis), farklı türler olarak sınıflandırılan diğer Amazon yunuslarından yeterince farklı olduğunu buldular.
Bilim insanları, Amazon havzasından Araguaia Tocantis havzasının ayrılması sonucu yunus türlerinin, 2 milyon yıl önce birbirinden ayrıldığını tahmin ediyorlar. Araguaian boto ile yakın akrabaları Inia geoffrensis ve Inia bolivensis arasındaki farklar, genetiğin de ötesine uzanmaktadır. Araguaian boto; daha küçük, diş sayısında bir fark var ve daha geniş kafatasına sahip.
Genellikle yerel tabular nedeniyle Amazon’da doğrudan en çok avlanan olmasa da yine de nehir yunusları; hidroelektrik projeler, kent ve tarım kirliliği, bot trafiği ve kaza ile yan av olma gibi nedenlerden dolayı tehlike ile yüz yüzeler. Ayrıca, Araguaian boto popülasyonu, görünüşe göre oldukça düşük; yeni araştırmalara göre, birey sayısının aşağı yukarı bin olduğu tahmin edilmekte.
Kaynak: News.mongabay.com, Wikipedia, IUCN
Başlık Görseli: Telegraaf.nl