Türkiye’nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarının korunması amacıyla 1990 yılında kurulan ÇEKÜL Vakfı‘nın dijital ortama aktardığı 25 yıllık “Kent Arşivi”ne artık internet üzerinden erişebilirsiniz.
Bilgiye erişim haktır lakin genellikle çok ucuz değildir. Kitaplar, okullar, çeşitli eğitimler, öğretmeler vesaire kişilere genellikle pahalıya patlar. Bir şeyin, “hak” konumunda yer alırken cebimizden bu denli paraları da yanında götürmesi beni her zaman çok rahatsız etmiştir.
Ne iyi ki bunun farkında olup bilgiyi paylaşan güzel insanlar ve oluşumlar da yok değil. ÇEKÜL Vakfı da uzun senelerdir derlediği arşivi Tarihi Kentler Birliği’nin desteği ile herkesin kolay erişimine açıldı.
Önceden sadece öğrencilerin ve araştırmacıların yararlanabildiği, Beyoğlu’nda bulunan ÇEKÜL’ün Bilgi-Belge Merkezi’ne artık herkes internet üzerinden erişim sağlayabilecek. Tamamlanan dijitalleşme sonucu toplam 24 bin 100 belge tarandı.
Anadolu’nun kentlerinden kitap, broşür, fotoğraf, dia, kartpostal, video, mektup, dergi, küpür gibi birçok kaynağa “MİDAS Dijital Arşiv Sistemi” üzerinden kolaylıkla ulaşıp, inceleyebilirsiniz. ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi katalog tarama sistemine gitmek için tıklayınız.
Kartpostal arşivine ulaşmak için tıklayınız.
Afiş arşivine ulaşmak için tıklayınız.
Kitap arşivine ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: ÇEKÜL Vakfı