Cihan Gülbudak adlı teremin sanatçısı, Türkiye’de yaşanan talan ve doğa katliamlarını belgelemek ve tek çatı altında toplamak için havadan çekim yöntemi ile bir belgesel çekmeye karar verdi. Havadan çekimin maliyetli fakat çok daha fark edilir ve etkili olması nedeniyle Indiegogo adlı imecefon sitesinde kampanya başlatan Gülbudak yalnızca maddi yardım istemiyor. Farkındalık yaratmanın da çok etkili olacağını belirten sanatçı sosyal medyada paylaşım yapılmasını ve projenin olabildiğince dillendirilmesini rica ediyor.
“Gelin bir film çekelim ve bu öylesine bir film olmasın, birilerini epey huzursuz etsin; dileyelim ki bir zamanlar yeşil ve latif olan Anadolu’nun intikamına kapı aralasın…”
Özellikle son 10 yıldır yaşadığımız çevre ve kültür katliamlarının konu alınacağı belgeselde çok dikkat çekici ayrıntılar var. Sosyal medya platformlarında sık sık gördüğümüz, kayıtsız kalmadığımız ancak pek de etki yaratmadığımız paylaşımlarımızın toplu ve görünür hâli olması planlanan bu belgesel; adeta mutfakla balkonu birleştirip balkonu kapatan ev sahibi zihniyeti ile düşünülmüş olduğu imajı yaratan, üstü pvc ile kaplanan İshak Paşa Sarayı‘nın bu banel, zevksiz ve kültür şoku hâlinden HES aşkına kurutulan derelere, yandaş gruplara pay edilen doğal kaynaklardan can kaynaklarımızdan elde edilen rant ve harcandığı yerlere dek pek çok sıkıntılı konuya vurgu yapılıyor.
Projenin açıklandığı, tanıtıldığı ve aslında talanın bir özetinin gösterildiği yaklaşık 20 dakikalık belgesel, izleyenleri üzen ama bir şekilde mücadele etme gerekliliğini hissettirerek izleyenlere azim veren bir yapım olmuş.
Kampanyaya verilen destekler de kesinlikle karşılıksız kalmıyor. Projeyi 1 dolardan 20 bin dolara kadar istediğiniz miktarda destekleyerek künyede isminizin destekçi şeklinde geçmesini sağlayabilirsiniz. Miktar arttıkça poster, DVD, ciltli çevre katliamı fotoğraf kitabı, kitap-DVD-poster seti, adınıza dikilecek 7 ağaç, çekimlerde asistanlık, adınıza dikilecek 70 ağaç, sponsorluk veya ana sponsorluk seçenekleri mevcut.
Projeye destek olmak için internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Projenin Facebook sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz.