Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Toraks Derneği; Ankara’da hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit edecek aşamaya ulaştığını belirtti.
Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ankara Şubesi ve Toraks Derneği, hava kirliliği konusunda KMO merkez binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada hava kirliliğine neden olan temel faktörün taşıt trafiği olduğu belirtildi. Toplantıda dikkat çeken bir diğer konu da; Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle yılda 29 bin insanın hayatını kaybetmesi oldu.
Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi ölçüm istasyonlarından çıkan verilerin, ‘Ankara’da havanın kirli olduğunu’ gösterdiğine dikkat çekerek; Ankaralıların sağlık açısından tehdit altında olduklarını söyledi. Etike, bakanlığın ve Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce tedbir alması gerektiğinin de altını çizdi.
Ankaralıların soluduğu havada, PM10 kirleticisinin çok fazla olduğunu vurgulayan Etike, PM10’un kimyasal bileşenlerinin yöneticiler tarafından açıklanması gerektiğini belirtti. “Hizmet için değil oy avlamak için yürütülen şehircilik politikaları Ankaralıların sağlığını tehdit eden noktaya gelmiştir” değerlendirmesinde bulunan Etike, Ankara’da hava kirliliğine neden olan temel faktörün ise taşıt trafiği olduğunu söyledi.
Toplantıda konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Prof Dr. Çetin Atasoy ise, dış ortam hava kirliliğinin hem geliştiğini hem de gelişmekte olan ülkelerde herkesi etkileyen önemli bir çevre ve halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Atasoy, Türkiye’de yılda 29 bin insanın hava kirliliğinden kaynaklı yaşamını yitirdiğinin altını çizerek, Türkiye’nin hava kirliliğine bağlı olarak yaşanan ölümlerde dünyada yedinci sırada yer aldığını söyledi.
Taşıtların egzozlarından çıkan parçacıklara verilen isim. Dizel kamyonlardan, odun sobalarından, elektrik ve nükleer enerji santrallerinden çıkıp atmosfere yayılan bu sıvı veya katı parçacıkların insan sağlığına etkileri ölümcül sonuçlar doğurabilir. PM10; kanser, kalp problemleri, solunum yolu hastalıkları, bebek ölüm oranlarında artış gibi sonuçlar doğuran, doğaya salımının azaltılması gerekli olan tozlardır.