Ana SayfaKültür & SanatAslı Akdağ, Bekleyiş'i anlattı: "Yaptığımın doğruluğundan şüphe duymadım!”

Aslı Akdağ, Bekleyiş’i anlattı: “Yaptığımın doğruluğundan şüphe duymadım!”

-

Karşımda pırıl pırıl, gencecik ve hem avukat hem de sinemacı bir kadın var: Aslı Akdağ! Sevgili Aslı ile tanışmamız, aslında 52. Antalya Film Festivali’ne dayanıyor. 7 yıl geçmiş bile, hepimiz bu sektörde birçok yol kat etmişiz… İlk tanıştığımızda sevgili Aslı yapım ekibinde yer aldığı “Genç Pehlivanlar” belgeselini temsil ederken, ben de ilk şehir dışı festivalimi deneyimliyor ve sektöre adım atmaya çalışıyordum. Aslı bu kez yönetmen koltuğuna geçmiş ve “Bekleyiş” adlı ilk uzun metrajlı belgeselini çekmişti. Biz de tam 7 yıl sonra 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Bekleyiş” vesilesiyle bir araya geliyoruz. Hamile olduğunu öğrenen genç bir kadının yalnız başına çocuk büyüme hikayesine takın oluyoruz filmde… Sizler daha fazla bekletmeden, bu belgeselin öyküsüne bir bakış atalım diyoruz. Bu arada bizi bir araya getiren Bkz İletişim’den sevgili Hande Harmandalı’ya da ayrıca teşekkür ediyorum…

“Belgeselde belirli bir senaryoya bağlı değilsiniz, biraz daha keşif tarafı fazla”

Aslında sen bir hukukçusun, ama sinemaya 2016 yılında “Genç Pehlivanlar” belgesel filminin yapımcısı olarak adım attın. Senin için belgesel sinema ne anlam ifade ediyor?

Belgesel sinema benim çok geniş bir anlatı imkanı sunan ve gerçekliği kimi zaman kurmaca olarak da sunmanıza olanak sağlayan bir alan. Uzun metraj bir filmin gerçek bir hikayeye dayandığını bilsek dahi kurmaca bize sonuçta senaryoya dayalı bir evren sunuyor. Bekleyiş gibi bir sürenin takibiyle yapılan belgesellerdeyse belirli bir senaryoya bağlı değilsiniz; biraz daha keşif tarafı fazla, sürprizi olabilen çalışmalar ve bu bana çok keyif veriyor.

Yönetmenliğini üstlendiğin ilk film olan “Bekleyiş” Antalya Altın Portakal’da Belgesel dalında “Jüri Özel Ödülü” aldı. Filmde aslında kendi hayatından bir dönemi anlatıyorsun. Hamilelik dönemini belgesel yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Gerçekten çok iyi yapımlarla birlikte Antalya’daydık bu çok umut verici bir durum belgesel sinemaya dair. Böylesi bir seçkide aldığımız bu ödül çok onurlandırıcı oldu. Anlatmak istediğimin izleyiciye geçtiğini görmekse paha biçilemez bir deneyimdi.

Bu fikrin ortaya çıkış noktası derdimi anlatma ihtiyacı. Önce Aren’e anlatmaktı ihtiyacım; büyüdüğünde süreci onunla paylaşmak isteğiyle yola çıkarken görsel bir günce tutmaya başlamıştım. Ardından burada derdin çok daha büyük olduğunu ve de benim gibi hikayeleri olan benzer kadınların varlığını gördüm; yaşadıklarımı daha kapsamlı bir izleyiciye ulaşabileceğim bir belgesel şeklinde dökümante etmek istedim.

Aslında anlattığın hikaye, bir birey için hem mahrem hem de özel diyebileceğimiz derecede zor bir hikaye diye düşünüyorum. Belgeselde yaşadığın birçok şeyi tüm çıplaklığıyla görüyoruz aslında. Bu hikayeyi anlatmak, seni ne derecede zorladı?

Tabi, zor olduğuna katılıyorum. Ancak tek başına girdiğim bir sürecin zorluğu gibi bir yere takılıp kalmak yerine böyle bir misyonla yola çıkıyor olmak bana güç verdi. Manevi olarak beni zorlayan daha çok insanların anlayışsızlıkları oldu. Kendilerinin sizin için planladıkları geleceği size dayatmaları ya da kendi doğrularından yola çıkarak benim adıma karar vermeye çabalamaları. Halbuki ben kendi kararımla kendi yolumdayım. Bu gibi boş laflar yorucu olabiliyor ancak o noktada da dış dünyayla bağımı kesebildim neyse ki.  İstediğim kişilerle dilediğim kadar muhatap oluyorum artık hayatta.

Çekimlerin en zor tarafıysa bu gibi anları yakalayabilmek oluyordu. İnsanların kafasında hep şu var; “İstanbul’da, modern çevredeki bir kadın neden zorluk yaşasın?” Hayır ama öyle değil, ülkenin gerçekleri hiç de öyle değil ve benim belgeselimde aksettirebildiğim yaşadığım zorlukların ancak onda biridir.

“Sürekli kendi içsel sorgulamamı yaşadım.”

Film boyunca biz aslında Aren’i bekliyoruz, beklediğimiz süreçte de aslında babasız çocuk büyüten bir annenin yaşadığı sorgu suale de tanık oluyoruz? Kimi zaman duygusallaşabiliyorsun da. Senin için nasıl bir başa çıkma süreci oldu?

Elbette, bu çok insani bir durum. Sanırım belgeselin izleyiciye geçme nedeni de bu. İnsan olarak iniş çıkışlarım; kendimi sorgulamalarım da oldu. Bu çok doğal. Her şeyden evvel kendi kararı dışında dünyaya getirdiğiniz bir çocuk var ve onun için en doğrusunu, en iyisini yapabilmeyi arzu ediyorsunuz.

Toplumdan soyutlanarak yetişmiş bireyler değiliz günün sonunda. Bu toplumun dinamikleriyle büyüyen kişilerden birisi olarak ben de sürekli kendi içsel sorgulamamı yaşadım. Ancak bu insanların beni manipüle etmesine izin vereceğim bir duygusal karışıklık değil. Ben duygularımdan, yaptığımın doğruluğundan, kararımdan şüphe duymadım. Ama keşke dediğim anlar oldu; ya da neyi nasıl çözmem gerektiğini bilemediğim zamanlar…Bu gelgitleri aksettirme nedenim de biraz da şundandı; “toplum olarak dayattığınız değer yargılarıyla ne kadar zorlayıcı, insanın varoluşuna aykırı hassasiyetler yarattığınızın farkında mısınız? diye de sormak istiyorum diğer taraftan topluma. Çünkü toplum bir bireyin başına gelebilecek en doğal olayları dahi kutsallaştırdığı normları korumak adına dışlıyor ve de görmezden geliyor.

Film boyunca girip çıkan ve senin hayatında yer edinmiş insanlar, birer karakter olarak beliriyor. Birkaç kamerayı garipsiyor aslında ama bir süre sonra alışıyorlar. İnsanlara kamera ve belgesele konu olduklarını söyleme sürecinde nasıl bir yol izledin?

Yakınlarım, arkadaşlarım izlediğim yoldan haberdardılar. İlk olarak bu fikrimi kadın yönetmenler buluşmasında hem cinslerimle paylaştım ve sonra Banu Sıvacı bir anlamda yoldaşım oldu tüm süreçte. Ailemle de paylaştım ancak bunu sadece ev içinde izlenecek bir belgesel olacak gibi hayal etmiş olabilirler.

Daha uzak olanlar ya da kameradan çekinebilecek olanlarlaysa bunun Aren için hatıra olduğunu paylaşarak çekimlere başlıyordum. Ancak çekim bitince belgesele dönüştüreceğimizden de bahsederek onaylarını bu bilgi dahilinde alıyordum.

“Banu’nun varlığı çok kıymetliydi.”

Genel olarak sen filmi izlediğinde dışardan bir izleyici olarak neler hissettin? Çevrendeki insanlar nasıl yorumlarda bulundu?

Filmi çok dışarıdan izleyemiyorum korkarım. Prömiyer gününde de biraz panikledim açıkçası izleyiciye geçmezse diye. Elbette anlamayanlar da var, olacak…Herkes görsel bir dünyadan kendi anlamak istediğini alacak. Fakat vermek istediğim mesajı kimseye geçiremediğimi görsem çok üzülürdüm. Neyse ki bu korkumun da yersiz olduğu anlaşıldı gösterim sonunda. Hiç beklemediğim insanlardan çok olumlu dönüşler aldım. Misal, yadırgar mı dediğim uzak bir akrabam “benim hikayemi anlatmışsın.” Dedi. Çünkü onun da bambaşka ancak benzer dinamiklerle büyüdüğü bir süreci olmuş ebeveynleriyle.  İşte o zaman insan iyi ki diyor. İyi ki yaptım.

Biraz da “Bekleyiş” in yapım ekibinden bahsedelim, “Güvercin” filmiyle tanıdığımız genç sinemacı Banu Sıvacı ile beraber çalışıyorsunuz, adeta bir kadın dayanışması var filmde…

Evet belirttiğim üzere ilk projeyi paylaştığım andan itibaren bana destek olan çok güzel sinemacı dostlarım oldu etrafımda. Ve özellikle Banu’nun varlığı çok kıymetliydi. Gücümün olmadığı, vazgeçtiğim anlarda onun da desteğiyle yeniden yola koyulabilecek cesareti buldum.

Ailemden bahsetmiyorum çünkü onlarla sürecim zaten belgeselde yer alıyor. Belgesel de olsa fazla spoiler olmasın…

“Aren için güzel bir anı olacak”

“Bekleyiş” in Antalya Altın Portakal’da Belgesel dalında “Jüri Özel Ödülü” almasıyla beraber çok şahane bir an yaşadın. Sahnede Aren’in ödülü alma çabasını hala gülümseyerek hatırlıyorum. Sen neler hissettin?

Gerçekten çok keyifli bir andı. Aren bu işin mimarı olan kişi olarak yanımda olsun çok istiyordum. Tabi şu anda pek bir şey anlamadı belki ama onun için güzel bir anı olacak eminim. Ödül zaten dolayısıyla da onun ödülü, anladı da almaya çalıştı diye düşünüyorum. Neler hissettim? Heyecan, mutluluk, gurur…değdi diyebilmek ne kadar da güzel bir hismiş! Mikrofonu da ona uzatmadığıma hayıflandım sadece sonradan, eminim beylik laflar ederdi.

Bekleyiş, şimdi ise 32. Ankara Film Festivali’nde yarışacak. Filmin ilerleyen festival süreci hakkında nasıl bir plan var?

Filmimizin Uluslararası Prömiyeri halen yapılmadı. Daha evvel Antalya Film Forum’a da Bekleyiş ile katıldığımız için burada filmi açmak önemliydi benim için. Yurt dışından da Work In Progress platformlardan kabul aldığımız ama maalesef pandemiyle iptal olan platformlar oldu. Halen net şurası var hedefte diyemiyorum ancak Avrupa’dan çok filmin Asya ve Afrika’da istediğimiz etkiyi yaratabileceğine inanıyorum.

Sinemada bundan sonra nasıl hikayelerle yol almak istiyorsun? Belki hukuk okuduğun için o alanla ilgili bir belgesel de izleyebiliriz senden?

Hukukla ilgili olabilir tabi neden olmasın. Şu anda bir uzun metraj kurmaca bir hikayeyi geliştiriyorum. Korku türünün farklı bir örneği olacak. Belgeseller için de yine karakter odaklı hikayeler seçtiğim için uzun ön çalışma süreçleri bizi bekliyor. Çok teşekkürler.

\n

Kar\u015f\u0131mda p\u0131r\u0131l p\u0131r\u0131l, gencecik ve hem avukat hem de sinemac\u0131 bir kad\u0131n var: Asl\u0131 Akda\u011f! Sevgili Asl\u0131 ile tan\u0131\u015fmam\u0131z, asl\u0131nda 52. Antalya Film Festivali\u2019ne dayan\u0131yor. 7 y\u0131l ge\u00e7mi\u015f bile, hepimiz bu sekt\u00f6rde bir\u00e7ok yol kat etmi\u015fiz\u2026 \u0130lk tan\u0131\u015ft\u0131\u011f\u0131m\u0131zda sevgili Asl\u0131 yap\u0131m ekibinde yer ald\u0131\u011f\u0131 \u201cGen\u00e7 Pehlivanlar\u201d belgeselini temsil ederken, ben de ilk \u015fehir d\u0131\u015f\u0131 festivalimi deneyimliyor ve sekt\u00f6re ad\u0131m atmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yordum. Asl\u0131 bu kez y\u00f6netmen koltu\u011funa ge\u00e7mi\u015f ve \u201cBekleyi\u015f\u201d adl\u0131 ilk uzun metrajl\u0131 belgeselini \u00e7ekmi\u015fti. Biz de tam 7 y\u0131l sonra 58. Antalya Alt\u0131n Portakal Film Festivali\u2019nde \u201cBekleyi\u015f\u201d vesilesiyle bir araya geliyoruz. Hamile oldu\u011funu \u00f6\u011frenen gen\u00e7 bir kad\u0131n\u0131n yaln\u0131z ba\u015f\u0131na \u00e7ocuk b\u00fcy\u00fcme hikayesine tak\u0131n oluyoruz filmde\u2026 Sizler daha fazla bekletmeden, bu belgeselin \u00f6yk\u00fcs\u00fcne bir bak\u0131\u015f atal\u0131m diyoruz. Bu arada bizi bir araya getiren Bkz \u0130leti\u015fim\u2019den sevgili Hande Harmandal\u0131\u2019ya da ayr\u0131ca te\u015fekk\u00fcr ediyorum\u2026<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n

\u201cBelgeselde belirli bir senaryoya ba\u011fl\u0131 de\u011filsiniz, biraz daha ke\u015fif taraf\u0131 fazla\u201d<\/em><\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Asl\u0131nda sen bir hukuk\u00e7usun, ama sinemaya 2016 y\u0131l\u0131nda \u201cGen\u00e7 Pehlivanlar\u201d belgesel filminin yap\u0131mc\u0131s\u0131 olarak ad\u0131m att\u0131n. Senin i\u00e7in belgesel sinema ne anlam ifade ediyor?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Belgesel sinema benim \u00e7ok geni\u015f bir anlat\u0131 imkan\u0131 sunan ve ger\u00e7ekli\u011fi kimi zaman kurmaca olarak da sunman\u0131za olanak sa\u011flayan bir alan. Uzun metraj bir filmin ger\u00e7ek bir hikayeye dayand\u0131\u011f\u0131n\u0131 bilsek dahi kurmaca bize sonu\u00e7ta senaryoya dayal\u0131 bir evren sunuyor. Bekleyi\u015f gibi bir s\u00fcrenin takibiyle yap\u0131lan belgesellerdeyse belirli bir senaryoya ba\u011fl\u0131 de\u011filsiniz; biraz daha ke\u015fif taraf\u0131 fazla, s\u00fcrprizi olabilen \u00e7al\u0131\u015fmalar ve bu bana \u00e7ok keyif veriyor.<\/p>\n\n\n\n

Y\u00f6netmenli\u011fini \u00fcstlendi\u011fin ilk film olan \u201cBekleyi\u015f\u201d Antalya Alt\u0131n Portakal\u2019da Belgesel dal\u0131nda \u201cJ\u00fcri \u00d6zel \u00d6d\u00fcl\u00fc\u201d ald\u0131. Filmde asl\u0131nda kendi hayat\u0131ndan bir d\u00f6nemi anlat\u0131yorsun. Hamilelik d\u00f6nemini belgesel yapma fikri nas\u0131l ortaya \u00e7\u0131kt\u0131?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ger\u00e7ekten \u00e7ok iyi yap\u0131mlarla birlikte Antalya\u2019dayd\u0131k bu \u00e7ok umut verici bir durum belgesel sinemaya dair. B\u00f6ylesi bir se\u00e7kide ald\u0131\u011f\u0131m\u0131z bu \u00f6d\u00fcl \u00e7ok onurland\u0131r\u0131c\u0131 oldu. Anlatmak istedi\u011fimin izleyiciye ge\u00e7ti\u011fini g\u00f6rmekse paha bi\u00e7ilemez bir deneyimdi.<\/p>\n\n\n\n

Bu fikrin ortaya \u00e7\u0131k\u0131\u015f noktas\u0131 derdimi anlatma ihtiyac\u0131. \u00d6nce Aren\u2019e anlatmakt\u0131 ihtiyac\u0131m; b\u00fcy\u00fcd\u00fc\u011f\u00fcnde s\u00fcreci onunla payla\u015fmak iste\u011fiyle yola \u00e7\u0131karken g\u00f6rsel bir g\u00fcnce tutmaya ba\u015flam\u0131\u015ft\u0131m. Ard\u0131ndan burada derdin \u00e7ok daha b\u00fcy\u00fck oldu\u011funu ve de benim gibi hikayeleri olan benzer kad\u0131nlar\u0131n varl\u0131\u011f\u0131n\u0131 g\u00f6rd\u00fcm; ya\u015fad\u0131klar\u0131m\u0131 daha kapsaml\u0131 bir izleyiciye ula\u015fabilece\u011fim bir belgesel \u015feklinde d\u00f6k\u00fcmante etmek istedim.<\/p>\n\n\n\n

Asl\u0131nda anlatt\u0131\u011f\u0131n hikaye, bir birey i\u00e7in hem mahrem hem de \u00f6zel diyebilece\u011fimiz derecede zor bir hikaye diye d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcyorum. Belgeselde ya\u015fad\u0131\u011f\u0131n bir\u00e7ok \u015feyi t\u00fcm \u00e7\u0131plakl\u0131\u011f\u0131yla g\u00f6r\u00fcyoruz asl\u0131nda. Bu hikayeyi anlatmak, seni ne derecede zorlad\u0131?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Tabi, zor oldu\u011funa kat\u0131l\u0131yorum. Ancak tek ba\u015f\u0131na girdi\u011fim bir s\u00fcrecin zorlu\u011fu gibi bir yere tak\u0131l\u0131p kalmak yerine b\u00f6yle bir misyonla yola \u00e7\u0131k\u0131yor olmak bana g\u00fc\u00e7 verdi. Manevi olarak beni zorlayan daha \u00e7ok insanlar\u0131n anlay\u0131\u015fs\u0131zl\u0131klar\u0131 oldu. Kendilerinin sizin i\u00e7in planlad\u0131klar\u0131 gelece\u011fi size dayatmalar\u0131 ya da kendi do\u011frular\u0131ndan yola \u00e7\u0131karak benim ad\u0131ma karar vermeye \u00e7abalamalar\u0131. Halbuki ben kendi karar\u0131mla kendi yolumday\u0131m. Bu gibi bo\u015f laflar yorucu olabiliyor ancak o noktada da d\u0131\u015f d\u00fcnyayla ba\u011f\u0131m\u0131 kesebildim neyse ki.  \u0130stedi\u011fim ki\u015filerle diledi\u011fim kadar muhatap oluyorum art\u0131k hayatta.<\/p>\n\n\n\n

\u00c7ekimlerin en zor taraf\u0131ysa bu gibi anlar\u0131 yakalayabilmek oluyordu. \u0130nsanlar\u0131n kafas\u0131nda hep \u015fu var; \u201c\u0130stanbul\u2019da, modern \u00e7evredeki bir kad\u0131n neden zorluk ya\u015fas\u0131n?\u201d Hay\u0131r ama \u00f6yle de\u011fil, \u00fclkenin ger\u00e7ekleri hi\u00e7 de \u00f6yle de\u011fil ve benim belgeselimde aksettirebildi\u011fim ya\u015fad\u0131\u011f\u0131m zorluklar\u0131n ancak onda biridir.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure><\/div>\n\n\n\n

\u201cS\u00fcrekli kendi i\u00e7sel sorgulamam\u0131 ya\u015fad\u0131m.\u201d<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Film boyunca biz asl\u0131nda Aren\u2019i bekliyoruz, bekledi\u011fimiz s\u00fcre\u00e7te de asl\u0131nda babas\u0131z \u00e7ocuk b\u00fcy\u00fcten bir annenin ya\u015fad\u0131\u011f\u0131 sorgu suale de tan\u0131k oluyoruz? Kimi zaman duygusalla\u015fabiliyorsun da. Senin i\u00e7in nas\u0131l bir ba\u015fa \u00e7\u0131kma s\u00fcreci oldu?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Elbette, bu \u00e7ok insani bir durum. San\u0131r\u0131m belgeselin izleyiciye ge\u00e7me nedeni de bu. \u0130nsan olarak ini\u015f \u00e7\u0131k\u0131\u015flar\u0131m; kendimi sorgulamalar\u0131m da oldu. Bu \u00e7ok do\u011fal. Her \u015feyden evvel kendi karar\u0131 d\u0131\u015f\u0131nda d\u00fcnyaya getirdi\u011finiz bir \u00e7ocuk var ve onun i\u00e7in en do\u011frusunu, en iyisini yapabilmeyi arzu ediyorsunuz.<\/p>\n\n\n\n

Toplumdan soyutlanarak yeti\u015fmi\u015f bireyler de\u011filiz g\u00fcn\u00fcn sonunda. Bu toplumun dinamikleriyle b\u00fcy\u00fcyen ki\u015filerden birisi olarak ben de s\u00fcrekli kendi i\u00e7sel sorgulamam\u0131 ya\u015fad\u0131m. Ancak bu insanlar\u0131n beni manip\u00fcle etmesine izin verece\u011fim bir duygusal kar\u0131\u015f\u0131kl\u0131k de\u011fil. Ben duygular\u0131mdan, yapt\u0131\u011f\u0131m\u0131n do\u011frulu\u011fundan, karar\u0131mdan \u015f\u00fcphe duymad\u0131m. Ama ke\u015fke dedi\u011fim anlar oldu; ya da neyi nas\u0131l \u00e7\u00f6zmem gerekti\u011fini bilemedi\u011fim zamanlar\u2026Bu gelgitleri aksettirme nedenim de biraz da \u015fundand\u0131; \u201ctoplum olarak dayatt\u0131\u011f\u0131n\u0131z de\u011fer yarg\u0131lar\u0131yla ne kadar zorlay\u0131c\u0131, insan\u0131n varolu\u015funa ayk\u0131r\u0131 hassasiyetler yaratt\u0131\u011f\u0131n\u0131z\u0131n fark\u0131nda m\u0131s\u0131n\u0131z? diye de sormak istiyorum di\u011fer taraftan topluma. \u00c7\u00fcnk\u00fc toplum bir bireyin ba\u015f\u0131na gelebilecek en do\u011fal olaylar\u0131 dahi kutsalla\u015ft\u0131rd\u0131\u011f\u0131 normlar\u0131 korumak ad\u0131na d\u0131\u015fl\u0131yor ve de g\u00f6rmezden geliyor.<\/p>\n\n\n\n

Film boyunca girip \u00e7\u0131kan ve senin hayat\u0131nda yer edinmi\u015f insanlar, birer karakter olarak beliriyor. Birka\u00e7 kameray\u0131 garipsiyor asl\u0131nda ama bir s\u00fcre sonra al\u0131\u015f\u0131yorlar. \u0130nsanlara kamera ve belgesele konu olduklar\u0131n\u0131 s\u00f6yleme s\u00fcrecinde nas\u0131l bir yol izledin?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Yak\u0131nlar\u0131m, arkada\u015flar\u0131m izledi\u011fim yoldan haberdard\u0131lar. \u0130lk olarak bu fikrimi kad\u0131n y\u00f6netmenler bulu\u015fmas\u0131nda hem cinslerimle payla\u015ft\u0131m ve sonra Banu S\u0131vac\u0131 bir anlamda yolda\u015f\u0131m oldu t\u00fcm s\u00fcre\u00e7te. Ailemle de payla\u015ft\u0131m ancak bunu sadece ev i\u00e7inde izlenecek bir belgesel olacak gibi hayal etmi\u015f olabilirler.<\/p>\n\n\n\n

Daha uzak olanlar ya da kameradan \u00e7ekinebilecek olanlarlaysa bunun Aren i\u00e7in hat\u0131ra oldu\u011funu payla\u015farak \u00e7ekimlere ba\u015fl\u0131yordum. Ancak \u00e7ekim bitince belgesele d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fcrece\u011fimizden de bahsederek onaylar\u0131n\u0131 bu bilgi dahilinde al\u0131yordum.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n

\u201cBanu\u2019nun varl\u0131\u011f\u0131 \u00e7ok k\u0131ymetliydi.\u201d<\/em><\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Genel olarak sen filmi izledi\u011finde d\u0131\u015fardan bir izleyici olarak neler hissettin? \u00c7evrendeki insanlar nas\u0131l yorumlarda bulundu?<\/p>\n\n\n\n

Filmi \u00e7ok d\u0131\u015far\u0131dan izleyemiyorum korkar\u0131m. Pr\u00f6miyer g\u00fcn\u00fcnde de biraz panikledim a\u00e7\u0131k\u00e7as\u0131 izleyiciye ge\u00e7mezse diye. Elbette anlamayanlar da var, olacak\u2026Herkes g\u00f6rsel bir d\u00fcnyadan kendi anlamak istedi\u011fini alacak. Fakat vermek istedi\u011fim mesaj\u0131 kimseye ge\u00e7iremedi\u011fimi g\u00f6rsem \u00e7ok \u00fcz\u00fcl\u00fcrd\u00fcm. Neyse ki bu korkumun da yersiz oldu\u011fu anla\u015f\u0131ld\u0131 g\u00f6sterim sonunda. Hi\u00e7 beklemedi\u011fim insanlardan \u00e7ok olumlu d\u00f6n\u00fc\u015fler ald\u0131m. Misal, yad\u0131rgar m\u0131 dedi\u011fim uzak bir akrabam \u201cbenim hikayemi anlatm\u0131\u015fs\u0131n.\u201d Dedi. \u00c7\u00fcnk\u00fc onun da bamba\u015fka ancak benzer dinamiklerle b\u00fcy\u00fcd\u00fc\u011f\u00fc bir s\u00fcreci olmu\u015f ebeveynleriyle.  \u0130\u015fte o zaman insan iyi ki diyor. \u0130yi ki yapt\u0131m.<\/p>\n\n\n\n

Biraz da \u201cBekleyi\u015f\u201d in yap\u0131m ekibinden bahsedelim, \u201cG\u00fcvercin\u201d filmiyle tan\u0131d\u0131\u011f\u0131m\u0131z gen\u00e7 sinemac\u0131 Banu S\u0131vac\u0131 ile beraber \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorsunuz, adeta bir kad\u0131n dayan\u0131\u015fmas\u0131 var filmde\u2026<\/p>\n\n\n\n

Evet belirtti\u011fim \u00fczere ilk projeyi payla\u015ft\u0131\u011f\u0131m andan itibaren bana destek olan \u00e7ok g\u00fczel sinemac\u0131 dostlar\u0131m oldu etraf\u0131mda. Ve \u00f6zellikle Banu\u2019nun varl\u0131\u011f\u0131 \u00e7ok k\u0131ymetliydi. G\u00fcc\u00fcm\u00fcn olmad\u0131\u011f\u0131, vazge\u00e7ti\u011fim anlarda onun da deste\u011fiyle yeniden yola koyulabilecek cesareti buldum.<\/p>\n\n\n\n

Ailemden bahsetmiyorum \u00e7\u00fcnk\u00fc onlarla s\u00fcrecim zaten belgeselde yer al\u0131yor. Belgesel de olsa fazla spoiler olmas\u0131n\u2026<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n\n\n\n

\u201cAren i\u00e7in g\u00fczel bir an\u0131 olacak\u201d<\/em><\/strong><\/h4>\n\n\n\n

\u201cBekleyi\u015f\u201d in Antalya Alt\u0131n Portakal\u2019da Belgesel dal\u0131nda \u201cJ\u00fcri \u00d6zel \u00d6d\u00fcl\u00fc\u201d almas\u0131yla beraber \u00e7ok \u015fahane bir an ya\u015fad\u0131n. Sahnede Aren\u2019in \u00f6d\u00fcl\u00fc alma \u00e7abas\u0131n\u0131 hala g\u00fcl\u00fcmseyerek hat\u0131rl\u0131yorum. Sen neler hissettin?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Ger\u00e7ekten \u00e7ok keyifli bir and\u0131. Aren bu i\u015fin mimar\u0131 olan ki\u015fi olarak yan\u0131mda olsun \u00e7ok istiyordum. Tabi \u015fu anda pek bir \u015fey anlamad\u0131 belki ama onun i\u00e7in g\u00fczel bir an\u0131 olacak eminim. \u00d6d\u00fcl zaten dolay\u0131s\u0131yla da onun \u00f6d\u00fcl\u00fc, anlad\u0131 da almaya \u00e7al\u0131\u015ft\u0131 diye d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcyorum. Neler hissettim? Heyecan, mutluluk, gurur\u2026de\u011fdi diyebilmek ne kadar da g\u00fczel bir hismi\u015f! Mikrofonu da ona uzatmad\u0131\u011f\u0131ma hay\u0131fland\u0131m sadece sonradan, eminim beylik laflar ederdi.<\/p>\n\n\n\n

Bekleyi\u015f, \u015fimdi ise 32. Ankara Film Festivali\u2019nde yar\u0131\u015facak. Filmin ilerleyen festival s\u00fcreci hakk\u0131nda nas\u0131l bir plan var?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Filmimizin Uluslararas\u0131 Pr\u00f6miyeri halen yap\u0131lmad\u0131. Daha evvel Antalya Film Forum\u2019a da Bekleyi\u015f ile kat\u0131ld\u0131\u011f\u0131m\u0131z i\u00e7in burada filmi a\u00e7mak \u00f6nemliydi benim i\u00e7in. Yurt d\u0131\u015f\u0131ndan da Work In Progress platformlardan kabul ald\u0131\u011f\u0131m\u0131z ama maalesef pandemiyle iptal olan platformlar oldu. Halen net \u015furas\u0131 var hedefte diyemiyorum ancak Avrupa\u2019dan \u00e7ok filmin Asya ve Afrika\u2019da istedi\u011fimiz etkiyi yaratabilece\u011fine inan\u0131yorum.<\/p>\n\n\n\n

Sinemada bundan sonra nas\u0131l hikayelerle yol almak istiyorsun? Belki hukuk okudu\u011fun i\u00e7in o alanla ilgili bir belgesel de izleyebiliriz senden?<\/strong><\/p>\n\n\n\n

Hukukla ilgili olabilir tabi neden olmas\u0131n. \u015eu anda bir uzun metraj kurmaca bir hikayeyi geli\u015ftiriyorum. Korku t\u00fcr\u00fcn\u00fcn farkl\u0131 bir \u00f6rne\u011fi olacak. Belgeseller i\u00e7in de yine karakter odakl\u0131 hikayeler se\u00e7ti\u011fim i\u00e7in uzun \u00f6n \u00e7al\u0131\u015fma s\u00fcre\u00e7leri bizi bekliyor. \u00c7ok te\u015fekk\u00fcrler.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/figure>\n","post_title":"Asl\u0131 Akda\u011f, Bekleyi\u015f\u0027i anlatt\u0131: \"Yapt\u0131\u011f\u0131m\u0131n do\u011frulu\u011fundan \u015f\u00fcphe duymad\u0131m!\u201d","post_excerpt":"","post_status":"publish","comment_status":"closed","ping_status":"open","post_password":"","post_name":"asli-akdag-bekleyisi-anlatti-yaptigimin-dogrulugundan-suphe-duymadim","to_ping":"","pinged":"","post_modified":"2021-10-21 16:58:21","post_modified_gmt":"2021-10-21 13:58:21","post_content_filtered":"","post_parent":0,"guid":"https:\/\/gaiadergi.com\/?p=117761","menu_order":0,"post_type":"post","post_mime_type":"","comment_count":"0","filter":"raw"},"live_filter_cur_post_id":117761}'; block_tdi_122.td_column_number = "2"; block_tdi_122.block_type = "td_flex_block_1"; block_tdi_122.post_count = "4"; block_tdi_122.found_posts = "702"; block_tdi_122.header_color = ""; block_tdi_122.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_tdi_122.max_num_pages = "176"; tdBlocksArray.push(block_tdi_122); -->

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

Deniz Ali Tatar
Deniz Ali Tatarhttps://www.youtube.com/channel/UClHTrBzgdhbCKCM5L0zI4jQ
Lise yıllarında başlayan sinema tutkum, üniversitede Radyo, Televizyon ve Sinema okumamla devam etti. Okul döneminde de kısa film, belgesel ve klip çalışmaları gerçekleştirdim. Yapımcılığını ve sunduğum "6. SEANS" adlı sinema programım, 3 sezon boyunca Tv6 kanalında yayınlandıktan sonra, 2 yıl YouTube kanalımda devam etti. Programda yönetmen ve oyuncularla röportajlar yaparken film festivallerini, galaları ve çeşitli kültür sanat etkinliklerini takip ettim. YouTube kanalımda Bir DALİ Muhabbet ve On Matinesi adlı programlarımla çalışmalarım devam etmekte. Gaia Dergi'de; Ankara'daki kültür-sanat etkinliklerini takip ediyorum. Aynı zamanda vizyona giren filmleri ve film festivallerini haberleştirip takip ediyorum / iletişim: tatar.deniz.ali@gmail.com

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol