Atık İlaç Detoksu!

-

Çiğdemim Derneği, ÇEKOOP cevrecieczcılarkoop tarafından 17-25 Kasım Avrupa Atık Azaltma Haftası kapsamında organize edilen “Atık İlaç Detoksu” isimli projeyi destekliyor ve bizlere sesleniyor: Atık ilaç çöp değildir!

Duyuru metni:

Değerli Çevre Dostları;

Bilindiği gibi evlerde kullanılamayan, günü geçmiş ilaçların geri dönüşümü ile ilgi organize olmuş bir disiplin maalesef yok görünüyor.

Biz Ankara’da Çiğdemim Eğitim, Çevre ve Dayanışma Derneği olarak; 16 000 nüfuslu, 5 000 konutlu bir mahalle olarak, üç sorudan oluşan bir anketle; komşularımızın % 85’e varan bir oranda, evde kullanmadıkları ilaçları ne yapacaklarını bilmediklerini ve/veya çöpe-lavaboya dökerek bertaraf ettikleri bilgisine ulaştık.

Gerek insan sağlığı ve gerekse toprak ve yeraltı sularındaki mikrobiyolojik yapıların zarar görmesi ve biyoçeşitlilikteki kayıpların ölçülemez boyutlarda olduğu bilimsel gerçeklerdir.

Hal böyle iken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 31.12. 2014 tarih ve 29222 sayılı “Atık Getirme Merkezi Tebliği” ile Devletin günü geçmiş kullanılmayan ilaçları tehlikeli atık kapsamında tanımlayarak; görev tanımı, yetki ve sorumlulukları belirlemiş olması memnuniyet vericidir.

Ne var ki, onca geçen süre zarfında, tebliğin 8. Maddesinde tanımlı olan Büyük Şehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinde, konunun önemine rağmen bir hareketlilik görülemediği gibi, ilgili Bakanlığın tebliğ Madde 17’ye göre yaptırım uygulanmamasını da kaygı verici bulmaktayız.

Sizlerle iletişime geçmemizin asıl nedenine gelince; Sosyal Medyadan, ÇEKOOP cevrecieczcılarkoop 17-25 Kasım Avrupa Atık Azaltma Haftası kapsamında, “Atık İlaç Detoksu” adı altında bir projeyi organize ettiklerini öğrendik. Bu proje sadece 17-25 Kasım tarihleri arasında Ankara, İzmir ve Denizli il sınırları içinde ÇEKOOP’un sosyal medyada belirlemiş olduğu toplama noktalarında gerçekleştiriliyor.

ÇEKOOP’un bu olağan üstü çabasının yerel yönetimlerde karşılık bulması için biz çevre dostu STK’ların güç birliği içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz.

Ülkemiz kaynaklarının geleceğini korumak ve dayanışmak üzere dostluk ve sevgiyle kalın.

Not: Derneğimiz atık ilaçları Ankara –  Çiğdem Mahallesinde Dernek binasında 20 Kasım Tarihine kadar ÇEKOOP’a gönderilmek üzere teslim almaktadır.

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Fidan Gözaçan ile yeni kitabı “Her Kaçık Yalan Söyler” üzerine söyleşi ve imza gününe davetlisiniz!

Yazar, gazeteci ve çevirmen Fidan Gözaçan yeni kitabı Her Kaçık Yalan Söyler için Ankaralı okurlarıyla buluşacak. 22 Ekim Pazar günü Ankara'da saat 14.00'te Kızılırmak Caddesi...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol