Vietnam polisi, Bac Ninh’de türü tükenme tehlikesi altında olan 42 Sunda pangolinini kaçak avcıların elinden aldı ve korunmaları için koruculara teslim etti. Fakat pangolinler korucular tarafından bu hayvanları çevredeki restoranlara 12 bin dolar karşılığında satıldılar.
Bu ve benzeri olaylar kaçak av kurbanı pangolinlerin başına sürekli geliyor. Bir çok insanın, tarih öncesi zamanlara aitmiş gibi görünen bu hayvan hakkında hiçbir bilgisi yok. Yasa dışı hayvan ticaretinden en çok yara alan hayvanların başında gelen pangolinler, doğal ortamlarından alınarak öncelikle Vietnam ve Çin olmak üzere bir çok ülkede restoran menülerinde yerlerini alıyorlar.
Bu küçük memelinin her bir parçasının acımasızca kullanıldığı yasa dışı pazarda, çorba yapılmak için dilleri kesiliyor, pulları takı yapılmak ya da geleneksel tıpta kullanılmak üzere satılıyor, kanları içilmek için boşaltılıyor ve hatta bazıları bir tür tonik şarabı yapılmak üzere alkol içerisine bir bütün olarak konuluyorlar. Pangolinin böbrekleri beslediğine, sedef hastalığını iyileştirdiğine ve afrodizyak olarak iş gördüğüne yani şifalı olduğuna inanılan vücut parçalarının kilosu yüzlerce dolara satılıyor. Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) geçtiğimiz sene yayınladıkları raporda, yasa dışı avlanmanın pangolinlerin neslini tüketmek üzere olduğunu belirtmişti.
Thanhnien News’in haberine göre; Bac Ninh orman yönetim departmanın yöneticisi, korunarak doğaya geri kazandırılmak yerine kaçak avcıların elinden kurtarılıp bir başkasının yemek tabağına konulan pangolinlerin çok zayıf olduklarını bildirdi. Bunun yanında, bir yıl önce değişmiş olan yasaya rağmen yöneticinin pangolin ticaretinin yasal olduğunu dile getirerek eylemi meşrulaştırmaya çalıştığını da ekledi.
Çok yakın bir zamana kadar lisanslı avcılar ve ülke yöneticilerinin pangolin ticareti yapması yasal bir olaydı. Fakat Kasım 2013’te değiştirilen yasaya göre Asya’da bulunan dört pangolin türünün avlanması, satılması ve tüketilmesi tamamen yasaklanmıştı. IUCN’nin pangolin uzman grubu eşbaşkanlarından Dan Challender, pangolinlerin diğer pangolin türlerini de kapsayan çalışmaları göstererek türün ciddi bir şekilde korunmaya başladığını söylemişti. Fakat Temmuz 2014’te Hong Kong’da yakalanan yaklaşık 2 tonluk pangolin pulları -ki bir ay içerisinde bu büyüklükte bir diğer kargo daha yakalanmıştı- yeterli korumanın sağlanmadığının bir göstergesi.
Challender, korucuların yeni yasayı bilmiyor olabileceklerini ama bazı detaylar kesinleşmeden bundan emin olunamayacağını belirtti. Korucuların yeni yürütmeden haberi olduğunu düşünen Challender, durumun “görevi kötüye kullanma” olarak tanımlanabileceğini ekledi.
Education for Nature-Vietnam isimli bir kuruluşun vekili Nguyen Thi Phuong Dung, yetkililerle konuşarak bu hayvanlara karşı işlenilen her türlü şiddetin cezalandırılması gerektiğini ve pangolinlere sadece bir suçun kanıtı gibi davranılıp, daha sonra satılamayacağını söyledi. Grup, aynı zamanda, yöneticilerin de içinde bulunduğu bu yasa dışı ticaret ağının, diğer yasa dışı avcıları da yüreklendireceği konusunda kaygılarını dile getirdi.
Pangolinlerin eti, kanı ve diğer “ürün”leri yalnızca zengin kişiler tarafından başarı ve statülerinin bir sembolü olarak tüketilip, kullanılıyor. Challender, pahalı restoranlarda iki kilo pangolin etinin değerinin 700 doları bulduğunu söyledi. Bazı restoranlarda, pangolinlerin sunumunun hastalıklı bir hal aldığına şahit olduğunu dile getiren Challender, pangolinin bilincini kaybedene kadar tokmakla kafasına vurulduğunu, daha sonra da boğazının kesildiğini söyledi. Statülerini gösterme merakındaki zenginlerin, pangolin etini satın almayı amaçlarına ulaşmak için kesin bir yol olarak gördüklerini de ekledi.
Asya’da bulunan Sunda ve Çin pangolinleri, etlerinin ve diğer “ürün”lerinin değerinden dolayı nesli tükenme tehlikesi altında bulunuyor ve bölgedeki bu türlerin azalmasıyla kaçak avın dört farklı türe ev sahipliği yapan Afrika’ya yöneldiği görülüyor. Daha geçtiğimiz hafta, Hong Kong’da Kenya’dan getirilmiş bir ton pangolin pulu yakalandı. Challender, Afrika pangolinlerinin korunması için de çaba harcanması gerektiğini dile getirdi.