Bitkileri içeri getirin veya dışarı çıkartın ve bu konuşmalar ile topluma bahçeciliğin ve çevrenizi kuşatan doğayı beslemenin gücünü gösterin.
Britta Riley – Apartman dairemde bir bahçe
Britta Riley, küçük apartman dairesinde kendi yiyeceklerini yetiştirmek ve arkadaşları ile birlikte atık plastik şişelerde bitki yetiştirmek için bir sistem geliştirdi ve bunu araştırmak, test etmek, aynı anda birçok varyasyonunu denemek ve en iyi sisteme hızlı bir şekilde ulaşmak için sosyal medyada açık kaynaklı bir projeye dönüştürdüler. Peki sonuç? Elbette çok lezzetli.
Pam Warhurst – Manzaramızı nasıl yiyebiliriz?
Bir topluluk, çevresindeki kullanılmayan atıl arazisi ile ne yapmalı? Bu arazide gıda yetiştirmeli elbette. Enerji ve mizah ile Pam Warhurst, TEDSalon’da kendisi ve hızla büyüyen bir gönüllü ekip ile bir araya gelip nasıl kullanılmayan arazileri toplumsal sebze bahçelerine dönüştürdüklerini ve kendi toplumlarında gıdanın hikayesini nasıl değiştirdiklerini anlatıyor.
Kamal Meattle – Nasıl temiz hava yetiştiririz?
Araştırmacı Kamal Meattle, üç bilinen iç mekan bitkisininin evde ve ofislerde kullanıldığında ortamın havasını nasıl ölçülebilir derecede temizleyeceğini gösteriyor.
Ron Finley – Güney Los Angeles’da bir gerilla bahçeci
Ron Finley, Güney Los Angeles’ta, terkedilmiş alanlarda, trafiğin ortasında ve kaldırımların kenarında sebze bahçeciliği yapıyor. Neden? Eğlenmek için, meydan okumak için, güzellik olsun diye ve toplumda fast food’a alternatif birşeyler sunmak için.
Louie Schwartzberg – Polenleşmenin gizli güzelliği
Polenleşme, yeryüzünde hayatı bir öneme sahiptir, fakat çoğunlukla insanlar tarafından görülmemekte ve fark edilmemektedir. Film yapımcısı Louie Schwartzberg, doğanın birincil tozlayıcılarından biri olan bal arısının yok olmasından esinlendiği “Wings of Life – Hayatın Kanatları” adlı filminin yüksek hızlı görüntüleriyle ile bize polenin ve polenenatörlerin karmaşık dünyasını gösteriyor.
Shubhendu Sharma – Arka bahçenizde nasıl bir orman yetiştirirsiniz?
Ormanlar doğal rezervlerden uzakta ve insan hayatından izole olmak zorunda değil. Bunun yerine tam da burada, olduğumuz yerde ve yaşadığımız şehirlerde ağaç yetiştirebiliriz. Eko-girişimci ve TED konuşmacısı Shubhendu Sharma, kentsel alanlarda toprağı, mikropları ve biyo kütleyi düzenleyerek doğal büyüme süreçlerini başlatarak ultra yoğun, biyo çeşitliliği çok yüksek ve yerli türlerden oluşan mini ormanlar yetiştiriyor. Sharma, 100 yılda büyüyebilecek bir ormanı sadece 10 yıl içinde nasıl yetiştirebileceğimizi anlatıyor ve bize bu küçük ormanlardaki partiye nasıl katılabileceğimizi öğretiyor.
Emma Marris – Doğa heryerde… Sadece görmesini öğrenmemiz gerekiyor.
“Doğa”yı nasıl tanımlarsınız? “Eğer doğayı insan tarafından dokunulmamış olarak tanımlarsak, o zaman geriye birşey kalmayacak” diyor çevre yazarı Emma Marris. Kendisi bizi doğanın yeni bir tanımını – ancak yalnızca bozulmamış vahşi doğayı değil, aynı zamanda kentsel alanlarda yetişen bitkileri de kapsayan – düşünmeye zorluyor ve çocuklarımızı doğa ile temas kurmaya, doğa ile birlikte düşünmeye ve doğa ile olan bağını sağlamaya teşvik ediyor; böylece bir gün onlar doğayı sevebilir ve koruyabilir.
Thomas Dolby, Ethel, David Byrne – Yaylı dörtlü ile “(Nothing But) Flowers”
David Byrne Talking Head’in 1988’de hit olan parçası “(Nothing But) Flowers” isimli parçasını söylüyor. Kendisine, TED2010 Ev Bandosu’ndan Thomas Dolby ve Ethel yaylı dörtlüsü eşlik ediyor.
Cary Fowler – Bir tohum gıdanın geleceğini koruyor
Bugün tarımını yaptığımız buğday, mısır ve pirinç gelecekte iklim değişikliği ile karşı karşıya kaldıklarında artık yetişmeyebilir. Cary Fowler, bizi Norveç’te donmuş bir dağa gömülü muazzam bir hazine olan ve içinde birçok farklı tohum bulunan Svalbard Küresel Tohum Bankası’na götürüyor. Gelecek ne getirir bilinmez…