Yapay deri konusunda çalışmalar son hızıyla devam ederken, bu konuda yeni bir haber Güney Kore’den geldi: Güney Kore Ulsan Milli Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve Dong Üniversitesi’nin ortak çalışması sonucu geliştirilen; insan derisi kadar yumuşak ve elastik yapay deri, hem basıncı hem ısıyı eş zamanlı olarak fark edebiliyor.
Science Advance adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede, ekip bu derinin nasıl oluşturulduğunu, test sonuçlarını ve başka nelerin algılanabildiği açıklıyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda geliştirilen deriler, eş zamanlı olarak ısıyı ve basıncı yüksek hassasiyetli hissedebilme yeteneğine sahip değildi.
Yeni geliştirilen deri, katmanlarıyla bir sandviçi anımsatıyor. En üstteki esnek yüzey, insan parmak izini taklit ediyor, hemen altındaysa grafin katmanları arasına yerleştirilmiş algılayıcılar mevcut. Kubbe şeklindeki algılayıcılar farklı miktarlarda basınca maruz kaldıklarında, farklı kademelerde sıkıştırıyorlar. Bu sıkıştırma, (ısı ve sesin algılayıcılara gönderilmesindeki gibi) küçük elektrik yüklerinin deri boyunca hareket etmelerini sağlıyor.
Algılanan basınç, ısı, ses miktarı arttıkça daha fazla elektrik yükü yollanıyor ve bu sayede “hissetme” derecesi de arttırılabiliyor. Sesi algılayabilmesi konusundaysa ekip için sürpriz olsa da testler iPhone mikrofonundan daha iyi ses topladığını gösterdi. Esnek deri, statik ve dinamik basıncı, titreşimi, ısıyı yüksek hassasiyetle algılayabiliyor ve ayırt edebiliyor.
Araştırmacılar, “yapay derinin pratik olarak kullanılabilmesi için daha çok yol kat etmesi gerektiğini” belirtiyorlar. Ayrıca “Derinin ilk aşamada robotik yüzeylerde, giyilebilen algılayıcılarda, tıbbi tanı cihazlarında uygulama alanları bulabileceğini” ifade ediyorlar.
Bir sonraki aşamada hedef; deri ve robotlar arası ya da insanlar arası veri iletişimi sağlayabilmek. Geliştirilen bu ürün, protezler dışında farklı uygulama alanlarıyla birçok açıdan insanlığa yardımcı olabilecek görünüyor. Öte yandan, gelecekte insanlar robotlaşırken, robotların da insanlaştığı bir süreç bizleri bekliyor.
Kaynak: Phys.org, Techxplore