Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiBazı karıncalar, yaralanan dostlarına ilk yardım müdahalesinde bulunuyor!

Bazı karıncalar, yaralanan dostlarına ilk yardım müdahalesinde bulunuyor!

-

Afrika’da yapılan bir araştırma, ilk defa sağlık müdahalesinde bulunan bir hayvan türünün keşfedilmesini sağladı. Her zaman çalışkanlıklarıyla bilinen karıncalar, ilk yardım konusunda da kendilerini geliştirmişler.

Afrika’ya özgü Matabele karıncaları, zaman zaman termitler tarafından saldırıya uğrayarak zarar gören bir türdür. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalarda Matabele karıncalarının saldırıya uğradıktan sonra yaşadıkları yeri değiştirdikleri ortaya çıkmıştı. Bu bile şaşırtıcı bir olayken yeni keşfedilen bir durum, karıncaların gerçekten gelişmiş canlılar olduğunu ortaya koydu.

Bu karıncaların ve termitlerin savaş yaptığı alanları inceleyen uzman Erik Frank, saldırı bittikten sonra karıncaların birbirlerini tedavi etmeye çalıştıklarını gözlemledi. Saldırı bittikten sonra yuvalarına geri dönen karıncalar, yaralanan karıncayı sistematik bir şekilde sırtüstü yatırıp, yaralanan bölgeyi 4 dakika boyunca yalayarak tedavi etmeye çalışıyor. Aynı zamanda yaralı bacağı da havada tutmaya çalışan karıncaların bu eylemi tıpkı bir doktoru andırıyor.

Bu ilk yardım eylemi, insanlar dışında sağlık uygulamasını böylesine sistematik bir şekilde yapan ilk kayıt olarak tarihe geçti. Frank ve arkadaşlarının bir dergide yayınladıkları makalede “Böylesine bir ilk yardım uygulamasını ilk defa görüyorum. İnsan dışında hiçbir varlığın böyle sistematik bir tedavi şekli uygulayacağına ihtimal vermezdim.” sözleri geçti.

Frank, araştırma yapmak için bir laboratuvarda ortam hazırladı. İçine yapay karınca yuvaları yerleştirdiği ortamda bulunan mini kameralar, hareketi algılıyordu. Karıncaları izlemeye başlayan Frank, ilginç görüntüler kaydetti. Yaralı arkadaşı olduğunu anlayan karınca sinyal vererek, yaralı sayısının en az 2 katı kadar sağlam karınca çağırıyordu.

Deneysel olarak yaralanan ve müdahale edilmeyen karıncaların %80’i 24 saat içinde ölüyordu. Ancak karıncalar tarafından ilk yardım uygulanan karıncaların sadece %10’u ölmüştü. Bu büyük bir başarıydı. Daha sonra yaralı karıncaları müdahale etmeden steril bir ortama taşıyan deney ekibi, karıncaların yine ölmediklerini gözlemledi. Yani ölüm nedeni enfeksiyon olabilirdi ve karıncaların bu “yalama” ile yaptıkları ilk yardım işlevi, yaranın enfeksiyon kapmamasını sağlıyordu.

Hayvanların çoğu kendi yaralarını tedavi etmek için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Ancak bir başkasını tedavi etmek çok zor rastlanan bir durum. Bu karıncaların yaptığı sistematik ve işe yarayan ilk yardım ise tarihte ilk olarak görülüyor.

Alıntıwebtekno.com |

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
BilimFaresi
BilimFaresi
Bilimsel haberler ışığında evreni ve yaratılışı daha da iyi tanımaya çalışıyorum. Bilgileri paylaşmaya, ışığı ve kelamı taşımaya niyetiyle oluyor her şey.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol