Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeBazı sebzeleri mutfak repertuvarına ekleme zamanı geldi

Bazı sebzeleri mutfak repertuvarına ekleme zamanı geldi

-

Hava soğudukça yerel çiftçilerin marketlerinde ürün çeşitliliği de yavaşça azalıyor. 

Sebzelere olan ilgimiz oldukça azken ve iklim etkileriyle birlikte organik sebzelerin de günlük hayatımızdan çekilmesiyle birlikte hormon enjekte edilmiş olan ve her mevsimin sebze meyve çeşitlerini bulunduran geniş kapsamlı bir bölüme sahip süpermarketlere yönelmek çekici gelebilir. Ama çiftçi marketlerindeki harika, lezzetli ve sağlıklı sebzeleri hemen bırakmayın!

Katherine Martinko, Toplum Destekli Tarımcılık (Community Supported Agriculture / CSA) paylaşımına bir kış için ilk kez katıldığında, günlük olarak diyetine geç sonbahar ürünlerini nasıl katabileceğinin yolunu bulmanın zorlayıcı olduğunu ama onları sevecek kadar olgunlaştığını ve çeşitli yollarla nasıl kullanabileceğini öğrendiğini söylüyor. Kendi favori sebzeleri için kullandığı çeşitli tariflerini uygulayabilmemiz için bizimle paylaşmış!

Kıvırcık lahana / Yer lahanası

kıvırcık lahana

Kıvırcık lahanalar büyük olabiliyorlar. Bazen neredeyse bir kavun büyüklüğündeler! Kabuğu soyulduğunda ise çekirdeksiz, sağlamlaştırılmış bir salatalık versiyonuyla karşılaşıyoruz. Çiğ yiyebilirsiniz, lahana salatasının ve salataların içine rendeleyebilir, çubuklar halinde kesip kullanabilirsiniz veya herhangi bir çorbanın, güvecin içerisine doğrayabilirsiniz. Körü soslu ve kızartılmış pilavla da muhteşem oluyor.

Kereviz

kereviz

Kerevizin yumrulu dış görünüşü gözünüzü korkutmasın! Kereviz kökü olarak da bilinen kerevizin yumuşak bir tadı var. Soyup küp küp kesebilirsiniz sonra patates püresinin içerisine fazladan tat için ekleyebilirsiniz; zeytinyağıyla kavurun, sade yemek için tuzlayın veya salata için kavrulmuş diğer sebze kökleriyle karıştırın. İçerisine küp küp kesilmiş elmalar, patatesler, kabak veya mercimekle bir çorba yapın. Bu çok yönlü sebze için limit gökyüzü!

Kabak

Kabak

Taze, yerel kabak diğer önemli türlerden tamamen farklı bir tada sahip. Silip süpürün! İnce dilimler halinde kavurun veya püre yapmak için yarımlar halinde fırında pişirin. Sade yiyin veya çoban turtasının üzerine koyun. Kabak; körili harika bir pirinçli kadifemsi çorbanın üzerinde servis edilebilir. Tahıllı salataların içerisine küp küp eklenebilir.

Kara lahana

kara lahana

İthal marul almak istemediğinizde kara lahana eksiğinizi tamamlamak için en güzel seçim! Sarımsakla ve zeytinyağıyla sotelenmiş hali nefis. Aynı zamanda fırında pişirilmiş veya ocakta kara lahana cipsine dönüştürülmüş halleri de çok lezzetli. (Muazzam bir şekilde küçüldüklerini göreceksiniz!) Sebze, bakla çorbalarınıza ve güvece de ekleyin.

Havuç

havuç

Taze havuçları çiğ yemek en güzeli ve salatanın içerisinde de… Biraz humus veya babaganuşa batırarak yiyin. Bunların yanına havuç için üç yeni tarif keşfettim: Sırlanmış havuç, zeytinyağıyla ağır ateşte pişirilmiş havuçlar ve kavrulmuş havuçlar. Zencefil, sarımsak ve kimyonla tavada hazırlandığında enfes oluyor. Tabii ki sonsuza dek karşı koyulamayacak olan havuçlu kek var.

Soğan

soğan

Soğanlar yemekte öne çıkan bir rolü hak ediyorlar. Genellikle ezilen role indirgeniyorlar, ama gerçekte daha fazla ilgiyi hak ediyorlar. Birçok şekilde kullanılabilen karamelize soğanlar harika. Çorbalarda, pizzalarda, bruşetta üzerinde, sandviç doldurmada, ayvalarda… Soğan dilimlerini diğer kök sebzelerle kavurabilirsiniz veya kısık ateşte zeytinyağı tabakası üzerinde otlarla birlikte pişirebilirsiniz.

Kaynak: Tree Hugger

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Esen Saba
Esen Saba
20 yaşında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde 2. sınıf öğrencisi. Doğma büyüme yedi tepe İstanbullu. Sergiden sergiye koşan, resim tutkunu, bir balonla mutlu olan, annesinin kızı...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol