Dünyanın en iyi dalma yerlerinden biri olan, Belize’nin “Büyük Mavi Deliği”, Karayip Adaları Enerji Bakanlığı’nın Belize sularının yüzde 99’unda kıyıda petrol arama ve bulunması durumunda sondaj yapmayı önermesi üzerine, kıyı sondajı tehdidi altında. Plan korunmakta olan deniz alanlarını ve dünya mirası alanları da kapsamakta. Dolayısıyla, Belize’nin meşhur mercan kayalıklarını da tahrip edilebilir.
Belize Hükümeti’ndeki hukukçular potansiyel ekonomik getirileri göstererek petrol çıkartılma planlarını desteklediler. Costa Rika gazetesi The Tico Times’ın haberine göre; 2013 yılında Belize Yüksek Mahkemesi, Amerikan kökenli çevreci grup Oceana tarafından mahkemeye verilen yarı kıyı (half offshore) petrol araştırmalarında Oceana lehine karar verdi. Ancak mahkeme kararı askıya alında ve biri Princess Petroleum şirketi olmak üzere iki şirket hala keşif haklarına sahip. Oceana grubu taslak politika karşıtı konuştu ve kıyıda petrol aramanın Belize’nin en önemli endüstrisi olan turizmi riske atacağını belirtti.
Turizm Belize’nin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 40’ını oluşturmakta ve turistlerin yüzde 60’ı Orta Amerika’nın doğu kıyıları ile Karayip denizi kıyı şeridi arasında yerleşmiş olan Belize’de kaldıkları sürede deniz aktivitelerine katılmakta. Muhalifler, Belize sahillerine petrol akmasının ülkenin hassas mercan sistemlerini harap edeceğini ve mevcut turizmi etkileyeceğini iddia ediyorlar. Aktivistler “Birçok Belizeli ülkedeki balıkçılık endüstrisinden doğan işlere bağlı, Belize’nin billur sularının yerine siyah petrol akarsa balıkçılıkla ilgili işler de tehdit altında kalacaktır” diyorlar.
Oceana’nın sözcüsü Janelle Chanona bir demecinde; “Belize Bariyer Mercan Sistemi, direk olarak yüz milyonlarca dolar sağlamakta, turizm, balıkçılık ve fırtına dalgalanmalarına karşı koruma sebebiyle ekonomik getirileri garantilemekte” diyor. “Potansiyel bir şeyler uğruna, özellikle de kıyı petrolü gibi kirli ve tehlikeli bir şeyler uğruna, bahsi geçen yüz milyonlarca dolar gözden çıkarılamaz” diye de ekliyor.
Belize’nin Bariyer Mercan sistemi UNESCO tarafından dünya mirası alanı ve “Batı Yarıküresinde en el değmemiş mercan ekosistemlerinden biri” olarak tanındı. Bölge tehdit altındaki deniz türlerine; deniz ayısı, yeşil kaplumbağa ve Amerikan timsahına da ev sahipliği yapıyor. Söz konusu sistem; Mangrov ormanları, küçük adalar ve mercan çemberinden oluşan harika Büyük Mavi Delik’ten oluşmakta.
Okyanustaki Mavi Delik dünyanın en büyüğü, 304,8 metre (1000 feet) boyunda ve 137,16 metre (450 feet) derinliğinde. Dünyanın her yerinden dalgıçlar jeoloji harikalarını ve deniz hayatını keşfetmek için Mavi Delik’in derinliklerine dalıyorlar.
Kaynak: IBT