Dünyanın en büyük şirketlerinin CEO’ları yeşil enerji etrafında birleşiyor. Eleştirilen kapitalizm, tercihini bu sefer “yeşil”, “sürdürülebilir” ve “yenilenebilir”den yana kullanıyor.
Bill Gates, temiz enerji teknolojilerinin finanse edilebilmesi için multimilyar dolarlık bir girişim başlattı.
Duyuru, Paris’teki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı‘nda (21. Conference of Parties – COP21) yapıldı.
Neredeyse 30’a yakın yüksek profilli erken aşama yatırımcıları; temiz enerji fikirlerinin laboratuvarların dışına, piyasaya taşınması fikrini desteklediklerini ifade etti.
Bu yatırımcıların aralarında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg‘in, Alibaba’nın CEO’su Jack Ma‘nın, Virgin Grubu’nun kurucusu Richard Branson‘ın da yer aldığı ve sayıları n
Kapitalizm bu kez yeşil enerji için birleşiyor
Ucuz ve sürdürülebilir enerji ürünlerinin fosil yakıtların yerini alabilmesi, sürdürülebilir enerji maliyetinin kesintiye uğrayabilmesi gibi amaçlar için hükûmetler, üniversiteler, milyarder girişimciler, yatırım fonu yöneticileri ve dünyanın dört bir yanından teknoloji CEO’ları, Enerji Atılım Koalisyonu* adı altında çalışarak ekonomik ve güvenilir temiz enerji teknolojilerine fon taahhütleri sağlayabilmeyi amaçlıyor.
Enerji Atılım Koalisyonu, sıfır emisyon enerji çözümleri için farklı alanlardan yetkin isimleri bir araya getirmeye çalışıyor. Komisyonda Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Jack Ma, Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ve daha birçok teknoloji lideri yer alıyor.
CNN’e göre bahse konu bu koalisyon; elektrik üretimi ve depolama, ulaşım, tarım, endüstriyel kullanım, enerji sistem verimliliği alanlarına yönelik erken evre yatırım fırsatlarını değerlendirmek için çabalayacak. Dünya’nın 2050 yılı itibarıyla bugünkünden yüzde 50 daha fazla enerji tüketeceğinin beklendiği açıklanmıştı. Gates, ülkelerin katılımından oluşan bir başka girişimi daha duyurdu. Bu doğrultuda Görevimiz Yenilik (Mission Innovation) adlı girişim dahilindeki 19 ülke ile koalisyonunun ortak çalışmalar yürüteceği belirtildi. Görevimiz Yenilik girişimine dahil ülkeler, temiz enerji konulu araştırmalara ayırdıkları bütçenin iki katına çıkarılmasını taahhüt ediyor. Öyle ki gelecek beş yıl içerisinde 20 milyar dolara ulaşılmasının hedeflenmekte olduğu belirtiliyor. ABD, Çin ve Hindistan, bu 19 ülke arasında yer alıyor.
Enerji Atılım Koalisyonu, dünya çapındaki araştırma kurumlarından gelen en umut verici inovasyonları desteklemeyi amaçlıyor. Güneş, rüzgâr, hidro ve biyoyakıt teknolojilerinin geçerli etkinlik seviyelerine yönelik dikkate değer kazanımlar sunabilen projeler için önemli bir maddi destek sağlanması hedefleniyor. Neticede bu noktaya kadar çok büyük işler başarmış araştırmacılarca sunulan teknolojilerin, karbon bazlı enerji üretimi ile rekabet edebilmelerinin sağlanması için ciddi ölçekte nakit gerekli.
Gates bir ifadesinde; bugün sahip olduğumuz yenilenebilir teknolojilerde -rüzgar ve güneş enerjisi gibi- pek çok ilerlemenin kaydedildiğini belirtip sıfır karbonlu enerji geleceğini mümkün kılabilen bir yolun mevcut olabileceğini vurguladı. Kendisi ayrıca böylesi bir yolun zorluk derecesi hesaba katıldığında bu sürece imkan verebilen birden fazla farklı ve yeni yöntemin geliştirilmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Bilindiği gibi enerji araştırmaları genellikle, geleneksel olarak, hükümet fonları ile destekleniyor; ancak bu yeterli değil.
Yeşil enerji için birleşiyorlar, ancak kâr amacı da var
Mark Zuckerberg ise Facebook sayfası üzerinden şu mesajı yayınladı: “Sürdürülebilir bir enerji sistemine yönelik işleyiş gerçekten yavaş ve şu anki geçerli sistem bizi daha hızlı ilerletecek yeniliklerin gerçekleştirilmesi için teşvik edici yaklaşımlarda bulunamıyor. Facebook tesisleri için yenilenebilir ve temiz enerji üzerine çoktan yatırım yapmıştık. Ancak bir sonraki nesil için pozitif bir geleceğin inşasına inanıyoruz. Bu tutumumuz aynı zamanda hükümetlerin fon sağlamadığı uzun vadeli projelere yatırım yapmamız gerektiği anlamını da taşıyor.”
Gates blog adresinden şöyle bir mesaj yayınladı: “Temiz, ekonomik ve güvenilir enerji üretimi için gerekli araçları keşfedebileceğimiz, icat edebileceğimiz konusunda iyimserim. Bu sayede yoksul hayatları iyileştirebileceğimiz gibi iklim değişikliğinin durdurulmasına yönelik de çok önemli bir adım atabileceğiz. Umuyorum ki daha birçok hükümet ve yatırımcı aramıza katılır.”
İklim değişikliğinin yarattığı etkilerin azaltılması ve elektrik olmadan yaşamlarını sürdüren 1 milyar insanın enerjiye kavuşturulmaları gibi amaçlarla bu girişim değerli ve soylu yönünü ortaya koymuş oluyor. Ancak projenin dikkate alınması gereken iktisadi bir boyutu da var. Gates, koalisyonun birincil hedefinin temiz enerji üzerine çalışmalara hız kazandırmak olduğu kadar kâr elde etmek olduğunu da belirtiyor. Yani sürdürülebilir enerji sadece çevre için iyi değil, aynı zamanda kâr edebilmenize imkân sunan önemli bir yatırım aracı.
Sürdürülebilir enerjinin fosil yakıtlara karşı güçlü ve uygun alternatifliği düşünüldüğünde bu konudaki çalışmaların daha efektif bir hale gelebilmeleri için nakit para çok önemli bir araç. Bu bağlamda koalisyon, umut vaat eden proje sahipleri ile yatırımcıları buluşturacağının sözünü veriyor.
*Breakthrough Energy Coalition
Kaynak: Science Alert, The Next Web