Ana SayfaKültür & SanatMüzikBir askeri darbenin istemeden can verdiği müzik: Bossa nova

Bir askeri darbenin istemeden can verdiği müzik: Bossa nova

-

Bossa nova Brezilya müziğinin önemli bir kolu. İlk olarak Tom Jobim ile Joao Gilberto‘nun 1958 yılında yaptıkları “Chega de Saudade” (Hüzüne Son) adlı şarkı ile başladıkları bu serüven 57 yıldır devam ediyor. Afrika tadını ve lezzetini jazz tınılarıyla hissettiğiniz Afrika insanının duyguları, hassaslığını, duygusallığını Avrupalı elinden çıkmış bir kombinasyonu.

Bossa nova Portekizce “yeni moda” anlamına geliyor. Aslında samba ile caz karışımı bir müzik türü diyebiliriz. 1960’lı yıllarda Brezilyada başlayan bu rüzgâr önce Amerika Birleşik Devletleri ve sonra tüm dünyayı sardı. Bossa nova tarzı şarkılarda kullanılan sözler yorumlar ve müzik ritimleri Brezilya toplumunun psikoljisine bağlı olarak iki evreye bölünmüştür.

1964 yılında Brezilya’da yapılan askeri darbeden evvel yapılan şarkılar daha yumuşak, duygusal ve kibardır. Fakat 1964 darbesinden sonra yapılan şarkılarda kullanılan sözler daha agresif, sert ve özgürlük için başkaldırı, protest tarzına bürünmüştür. Bossa nova şarkılarında kullanılan enstrümanlar klasik gitar, caz gitarı, kontrbass, bass gitarı, piyano, bongo, tumba ve davuldur.

Bossa nova müziğinin belli başlı temsilcileri alt ve alt-orta, orta gelir grububa ait kişilerden oluşmaktadır. Ülkenin en güney eyaleti olan Rio grande do Sul, Rio De Janerio, Sao Paolo gibi şehirler en çok bu müzik grubunun kök saldığı ve büyüyüp geliş bölgeler. Aslında Brezilya’da 1964 yılında yapılan askeri darbeye kadar pek bilinmeyen veya sadece Brezilya’da bilinen bossa nova, darbe ortamının bunalttığı, bozduğu sanatçıların Brezilyayı terk edip ABD’ye yerleşmesiyle büyük bir ivme kazanır. Tom Jobim, Joao Gilberto‘nun Amerika’ya yerleşmeleri ve “Girl from Ipanema” gibi şarkıların İngilizce’ye çevrilip Frank Sinatra gibi caz müziğinin önde gelenlerinden birinin albüm yapmasıyla dünya çapında ün yapar ve tanınır.

Antonio Carlos Jobim and Frank Sinatra
Antonio Carlos Jobim ve Frank Sinatra

Bossa nova askeri darbe sonrası Brezilya’da özgürlük isteyenlerin protesto müziği olur. 1960’larda iktidar olan Brezilya İşçi Partisi‘nin iktidarında kârları düşen kapitalistlerin teşvikiyle sol hükümeti deviren askerler ülkedeki tüm özgürlükleri kısıtlamış ve özgür seçimlere son vermiştir. Bunun sonucu tüm sanatçılar ve buna dahil olan müzisyenler ülke dışında özgürlük için eserlerini yapmaya devam etmiştir.

Bossa-Nova-Cover-Art-PRINT-WEB-500x500
Askeri vesayet yaptığı tüm olumsuz etki ve baskılara rağmen, Brezilya’da sadece müziğin gelişip yayılmasını sağlamamış ekonomik olarak yılda yüzde 12-13 gibi gelişmesini de sağlamıştır.

Bossa novanın en önemli temsilcileri: Gilberto Gil, Elis Regina, Tom Jobim, Joao Gilberto, Astrud Gilberto, Bebel Giberto, Sergio Mendez, Marco Valle, Clare Fischerdir.

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...
Ozan Kemal Çullu
Ozan Kemal Çullu
1972 İstanbul doğumlu. İlk, orta ve liseyi İstanbul’da okudu. Azerbaycan Devlet Üniversitesi, Uluslarası İlişkiler Bölümünde bir süre eğitim gördü; fakat ailevi sebeplerden dolayı tamamlamadan ayrıldı. Uzun yıllar çeşitli sektörlerde ithalat ve ihracat bölümlerinde çalıştım. Halen Mobilcadde.com internet sitesin bayi sorumlusu olarak çalışmakta.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol