Amerika ve İngiltere’de araştırmacılar bir yunusun gözünden su altındaki bir insanın görüntüsünü kaydettiler.
Bunu yapmak için SpeakDolphin.com sitesinden Jack Kassewitz’in liderliğinde bir ekip, “CymaScope” olarak bilinen bir görüntüleme sistemini kullandı. John Stuart Reid tarafından geliştirilen sistem, yunusların sahip olduğu ekolokasyon sistemi (sesle yer belirleme) ile çıkarılan sesi izole edip belirli bir nesneye çeviriyor. Görüntü önce iki boyutlu, daha sonra üç boyutlu hâle dönüşüyor. Sonuç olarak su altındaki dalgıcı bulanık ama tanımlanabilir bir siluette ortaya çıkarıyor.

Deneyde peşi sıra gelen sesler hidrofon ile yakalanırken, dalgıç Jim McDonough’u sualtı radarı ile Amaya ismindeki dişi bir yunus yönlendirdi. McDonough, kabarcık oluşursa sonuçlar kötü etkilenebileceği için hiçbir solunum cihazı kullanmadan yüzdü. Amaya McDonough’ı gördüğünde, yüksek frekanslı ses ışını oluştu ve CymaScope su ortamındaki ses titreşimlerini görüntüye işledi.
Kaydedilen görüntü “Yunuslar ne görüyor?” sorusunun cevabını verdiği gibi, yeni bir düşünceyi doğurdu: Yunuslar “sono-pictorial” formunda bir görüntü dili kullanarak bunu birbirleriyle paylaşabilirler.
Yunuslar dünyadaki en zeki memeliler arasında yer alıyor ve çok uzun zamandır çeşitli araştırmalarla yunuslarla konuşma yolları inceleniyor. Sono-pictorial görüntü formu geliştirilirse türler arası bir iletişim için önümüzde heyecan verici bir geleceğin var olduğundan söz edebiliriz.
Kaynak: Gizmodo