Ana SayfaYeşilEko MimariBu inanılmaz çadırlar yağmur suyunu toplarken güneş enerjisini depolayabiliyor

Bu inanılmaz çadırlar yağmur suyunu toplarken güneş enerjisini depolayabiliyor

-

Önümüzdeki 50 yıl içerisinde iklim değişikliğinin olumsuz yönlerinin daha da şiddetlenmesi ile iklim mültecileri sayısında artış bekleniyor. Birleşmiş Milletler’in hesaplamlarına göre, 2050 yılına gelindiğinde yeryüzünde yaklaşık 200 milyon iklim mültecisi bulunacak. İnsanların ekilebilir arazilerini ve geçim kaynaklarını kaybedeceği düşünülüyor.

Ödüllü tasarımcı Abeer Seikaly, gelecekte daha da artması beklenen bu probleme bir çözüm sağlayabilmek amacıyla göçebe kabilelerin kaldıkları çadırlardan esinlenerek bir projeye başlamış.

Abeer Seikaly 6

Afet bölgeleri için düşünülmüş bu çadırlar; taşınabilir, esnek ve oldukça hafif. Gövdesinin dokuma kumaştan yapılması ise sıcak ve soğuk iklimlere uyum sağlayabilmesi için düşünülmüş. Çadırın çift katlı dış katmanı bir oyuk olarak tasarlanmış. Böylece normal zamanlarda havalandırma sağlarken yağmurlu aylar ve çok soğuk kış mevsimlerinde iklime karşı dayanıklı bir duruş sergiliyor.

Seikaly yılan derisi dokulu tasarımının ilhamını geleneksel sepet dokuması tekniğinden aldığını söylüyor. Bu teknikteki yapı ve dokumalar arası görüntü farkını kullanarak tasarımı ölçeklenebilir kılıyor.

Abeer Seikaly 4

Çadırın dış yüzeyi, güneş ışıklarını kullanılabilir elektiriğe çevirebilen termal bir yapıya sahipken iç kısımdaki yüzey tasarımı, çadırda yaşayacak insanlara evleriymiş gibi hissetmeleri amacıyla cep bölümler sunuyor. 

Her çadırın kendisine ait bir su toplama sistemi var. Sistemde toplanan su, çadırın yüzeyi tarafından emilen güneş enerjisiyle çalışan termosifon sisteminin yardımıyla doğruca depolama tankına aktarılıyor. Böylece çadırda temel ihtiyaçlardan biri olan kısa bir duş almak mümkün oluyor.

Abeer Seikaly 2

Seikaly’ye göre, çadır keşif ve yerleşim arasında güzel bir bağ kuruyor ve ihtiyaçlarla tutkular arasındaki uçurumu kapatıyor. Hem geçici hem toprağa sımsıkı bağlı bir yaşam alanı sunarken yeni bir yere kurduğunuz zaman hem farklılığı hem de alışageldiğiniz özel ortamınızı aynı mekanda birleştirebiliyorsunuz.

Abeer Seikaly 5

Böylesi kişisel bir alan mültecilere yaşamakta oldukları çalkantılı dünyada, es verebilecekleri bir alan sağlıyor. Sığınaklarını bir eve dönüştürme şansları oluyor.

Kaynak: The Plaid Zebra 

Hazırlayan: Burak Avşar

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol