Tıbbi, lezzetli ve estetik özelliklerinden hava temizleyici özelliklerine kadar bitkiler, bu gezegende çok büyük bir rol oynuyor. Bitkiler tarafından üretilen oksijeni tüketmenin yanında bu ilişkiyi daha ileri taşımamız mümkün olabilir mi? Eindhoven Tasarım Akademisi mezunu Sarah Daher öyle düşünüyor. Kavramsal “Air Culture” (Hava Kültürü) projesi zenginleştirilmiş hava üretiyor. Bunu belirli bitkilerden, bitki büyümesini ve üretimini belirli iyileştirici bileşenlerle kontrol edebilen bir çevre sağlayarak yapıyor.
Daher, disiplinlerarası projeyi “havanın değerini sorgulayan, düşük ısılarda buharlaşabilen, emisyonların günlük hayatımızın bir parçası olduğu bir gelecek senaryosuna daha sağlamlaştırılmış bir vizyon sunan bir proje” olarak açıklıyor. Fikir, bitki ekiminde çeşitli koşulları kontrol etmeyi sağlayan, böylece de bitkilerin çeşitli kimyasalları yaymasını en iyi seviyeye getiren cam bitki odası, hava ve su pompası gibi aletleri kullanıcıya sağlamak üzerine kurulu. Bu faydalı moleküller daha sonra içinde nefes alınmak üzere torbalarla ya da “hava takımıyla” toplanıyor.
Daher, deneyinde bilimsel olarak odaklanmayı kolaylaştıran bileşimleri olduğu kanıtlandığı için test bitkisi olarak biberiyeyi kullandı: “Bu bileşenleri araştırırken birçoğunun kimyasal bileşenleri sebebiyle tıbbi değerleri ve sağlığımıza bir etkisi olduğunu öğrendim. Çevresel uyarıya bağlı olarak bitkiler bu bileşenlerin sentezine başlıyorlar. Eğer çevre değişirse, bitkilerin kimyasalı da değişecek.”
Daher bu zenginleştirilmiş havanın yemek ve içecek gibi tüketildiği bir gelecek görüyor ve ölçekli bir şekilde içeridekilerin bu güçlendirilmiş ve temiz havayı soluyabilecekleri binaların içine salınabileceğine inanıyor. Air Culture bana giyilebilen teknolojilerin daha güvenli ve yeşil bir versiyonu gibi geliyor, hem de güvenlik problemleri olmadan. Herhangi bir durumda, bitkileri binlerce yıldır kullandığımız için bu konsept akla yatıyor ve binaları hatta bütün mahallelerin ya da “bitkisel” şehirlere kadar yayılabileceğini düşünmek oldukça umut veriyor.
Kaynak: Tree Hugger