Ana SayfaEkolojiKentleşmeBu üç boyutlu yaya geçitleri trafikteki çılgın Türklere de lazım

Bu üç boyutlu yaya geçitleri trafikteki çılgın Türklere de lazım

-

Trafikte yaya geçitlerinde yavaşlamayıp hızlıca geçen, yayalara yol vermeyen sürücülere Türkiye’de yollarda ve şehirlerde çokça rastlanıyor. Bu noktada sadece yaya geçitleri işaretleri değil yollara yapılan tümsekler de bir çözüm olamıyor.

Birçok sürücü bu tümseklerin üstünden de hızlı bir şekilde geçiyor ve tüm trafik kurallarını yok sayıyor. 

uc boyutlu yaya gecidi hindistanTrafik sorununun ve sürücü kaynaklı hataların en az Türkiye’deki kadar büyük bir toplumsal sorun olduğu ülkelerden biri de Hindistan. Citylab.com’un haberine göre özellikle Hindistan’ın Ahmedabad şehri yaya geçitlerinin en az tanındığı ve tümseklerin araçların hızını en az etkilediği şehirlerden biri olarak biliniyor.

Ahmedabad’da iki kadın, bunu değiştirmek adına Mayıs ayı içinde sıradışı bir adım attı. İki sanatçı Saumya Pandya Thakkar ve Shakuntala Pandya‘nın birlikte ortaya çıkardığı 3 boyutlu yaya geçitleri belediye tarafından şehrin yollarına uygulandı.

İllüzyon sayesinde farkındalık

Asfalta uygulanan çalışma uzaktan gelen sürücüye 3 boyutlu bir yol çizgisi gibi görünüyor. Çizgiler bir illüzyon yaratıyor ve arabaların hızını azaltıyor. Tabii sürücüler bir noktadan sonra bunun bir illüzyon olduğunu fark edecek olsa da bu çalışma ile en azından bir farkındalık yaratılması amaçlanmış.

ucboyutlu yaya gecidi

Hindistan, tümsekler ve yaya geçitlerini üç boyutlu görsellerle değiştirmeye başlamış durumda. Umarız Türkiye’de de benzer çalışmalar yapılarak farkındalığın artmasına bir katkı sağlanır. Aksi takdirde öfkeyle dolan bazı insanlar yaya geçitlerini tanımamaya ve trafikte adeta terör estirmeye devam edecekler gibi görünüyor. 

Cezaların caydırıcı olmaması ve hatta çoğu zaman uygulanmadığını düşünmemize sebep olan garip davranışların böyle güzel yöntemlerle değiştirilmesi ne kadar hoş. Suç ve cezayı evrilterek rotayı her daim sanata çevirmek umuduyla…

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol