Sina dağında Tora’nın verişine kadar olan 49 günün sayılmasına Omer Sayımı deniliyor ve 33.Gün RaşBi’nin bu dünyadan ayrıldığı gün olarak kutlanıyor. Bugünün ayrıca adı da Lag BaOmer. Neden böyle bir kutlama olmuş, bize nasıl ve neden dokunuyor hep birlikte bakalım.
Geçmiş dediğimiz an’larda oluşmuş ve şimdiye çağırdığımız bu bilgelik bizim ne işimize yarayacak? Bedenlerimizde meydana gelen değişimler, iyileşemeyen hastalıklar, bir kutu antibiyotik içsek de atamadığımız mikrop, gece yataktan fırlamalar, asidik beslenmeler, bozulan kimyasal dengeler, candita mantarının bağırsaklarda fazlaca üremesi, glüten dirençlerinin oluşması, glikozla başımızdaki bela. Ne oluyor da bir rahatın bozulması, bedensel düzeye kadar inmiş bir değişiklik söz konusu?
NevAtelier sergi metnini okuyunca yazının akışları gelişti. Metinde şöyle geçiyordu “Kadim bilgelik insanlığın yardımına koştu”. İşte tam da burada başlıyor yazının konusu. Kadim bilgelik bana nasıl yardım edebilir ve kadim bilgeliğin yardımı nasıl bir şey? Ne yapacağınızı bildiğinizi düşünün, içsel güvensiz sesler sizi sürekli zihinsel olarak hareketli tutarken, bir sessizlik olduğunu düşünün çünkü konuşucak, panik yapacak bir şey kalmamış. Dönüşüm an’da, an’ın ihtiyacı içinde olup bitiyor zaten. Bir sonra uyanırım, akşama güzel bir meditasyon yaparım birde ful detoks yaparım uyanırım dediğimizde işe yarıyor mu? Benliklerin içinde dönüp duruyoruz. Kendi mantığımızdan çıkmanın yollarından biri de grup çalışmasıdır. Daha doğrusu bir grubunun olmasıdır.
Kullanılan sembolizme de azıcık bakalım. Olayların dışıyla bir tuttuğumuz insanlığın gelişimini nasıl izleriz? Kadim bilgiler ve kaynakların ışığını davet etmeliyiz ilerleyişimize.
“Mısır, Kızıldeniz (Son Deniz), Çöl, İsrail Toprakları… Bunlar coğrafi bilgiler değil, insanın içindeki izlenimler. (Manevi hayatımız) Mısır, kişinin egoizminin içinde olduğunun farkına varması ve kalpteki noktasının uyanması. (Kalpteki nokta içimizdeki Moşe/Musa) Egoistik arzularımızın içinde kalpteki noktanın hissedilmesi. Kalpteki noktanın iyice gelişmesi lazım. O yüzden Moşe Firavun un sarayında 40 yıl yetişiyor. Hatta derler ki Firavun’un sakallarıyla oynarmış, onun dizlerinde büyümüş. Kalpteki noktası var ama egosu da çok sağlıklı bir şekilde büyüyor. Mısır’da prens, ne istese var. Ama kalpteki noktası da uyanmış. ” Her istediğim var ama hayatın tadı tuzu yok!” Moşe’nin durumu o. Bir taraftan da kaçmak istiyor, kaçamıyor, kurtulamıyor. Mısır’da yaşanan bu koşul, bir kişinin yaşadığı manevi izlenimlerdir. Halkı da toparlıyor. Halkı toparlaması demek, şimdi ihsan edebileceğim, yani kendi içimden maneviyata eğilimli olan arzularımı alıp, buradan çıkmak kurtulmak. Nasıl çıkacağım buradan? Firavun dan kaçıyor. Kızıldeniz’e geliyor. Egomuz ile biz savaşmak zorunda değiliz. Yaradan o işi halledecek.
Bırak O işi halletsin.
Yaradan’ın o işi halletmesi, kişiyi Mısır’dan çıkarması. O yüzden denizi ikiye yarıyor. Öbür yakaya gelin diyor. Sonra Sina Dağı var. Sina nefret kelimesinden gelir. (Lisnot) Nefret demek Sina Dağı. Moşe dağın tepesine çıkıyor, yani başkalarına olan nefretinin üstüne çıkıyor. Yaradan ile buluşması orda. Kişi içindeki tüm nefretin üzerine çıkmadan Yaradan ı ifşa edemez. Yaradan ı ifşa etmek, Yaradan la bağ kurmak bu. O yüzden dağın tepesine çıkıyor, sonra aşağıya iniyor. Aşağıda kim var? Halk. Halk ne? Diğer arzularım. Tüm o arzularımı alacağım, o arzuların hepsinin üzerine çıkmam lazım. Çölde 40 yıl o. Yani Malkut Sefirotu, Zeir Anpin, Binaha çıkış. Malkut Binaha çıkacak. Binah ihsan etme niteliği. Çöldeki süreç: tüm kötü eğilimimin üzerine çıkmak. Bunu bitirdikten sonra İsrail Topraklarına girebilirler. Moşe’nin işi burada bitiyor. O yüzden Moşe burada ölüyor. Niye çünkü işini halletti. Artık tüm arzularımızın üzerindeyiz. Diğer insanlara olan tüm nefretin üzerine çıkmışız. Tüm bunlardan sonra kalan arzularım İsrail Topraklarına girebilir. Bundan sonra İsrail Toprakları fetih ediliyor. Ne demek fetih etmek? Ölüleri canlandırmak diye bir şey. Daha önce tüm arzularımın üzerine çıkıp, Malkutu Binaha getirmiştim. Şimdi Buradaki arzularımı alıp ihsan etmek için kullanmam lazım. Bu İsrail Topraklarını fetih etmek denen şey. Hepimiz içimizde yaşayacağız bunu.” Bnei Baruh Derslerinden 16-04-2018
Rav, bizim dışsallığımıza ve realitemizdeki algılarımıza da değinmiş. Bizi dönüştürecek ve içsel bilgeliğimizi açacak olan ışıkların başında da Zohar yani Rabbi Şimon Geliyor. Lag B’Omer da bunun günü. Kalbindeki nokta ile arayana yer, sorana da cevabın olduğu sizleri de bekleriz.