Ana SayfaYaşamİnsan HaklarıCan Güzeloğlu: "Ne olursa olsun direneceğiz; çünkü çok haklıyız!"

Can Güzeloğlu: “Ne olursa olsun direneceğiz; çünkü çok haklıyız!”

-

100. Yıl bar emekçilerinden Rakun’un işletmecisi Can Güzeloğlu ile pandemi sürecine, zamlara, baskılara, kısıtlamalara, mücadeleye, barların durumuna ilişkin keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Can Güzeloğlu’nun emekçi arkadaşlarından talebi açık ve net: “Örgütlenelim, direnelim, birlik olalım; karanlıktan aydınlığa çıkmanın tek yolu bu!”

Oldukça uzun bir süreç sonrası yeniden mekanları açmış bulunmaktasınız. Pandemi boyunca içinden geçmiş olduğunuz dönemi röportaj esnasında elbet değerlendireceğiz; fakat öncesinde bizlere bu dönemi 5 kelime eşliğinde özetleyebilir misiniz?

C.G.: Beş kelimeyle özetleyebilir miyim… Bana kalırsa her şeyden önce bu bir saldırı. Özeti beş kelime eşliğinde vermektense “Barlar üzerinden seküler hayata yönelik bir saldırı mevcut.” diyebilirim. Açık ve net bir biçimde bunu görmekteyiz. Elbette bir yer hedef alınmalıydı, tercihleri barlardan yana oldu. Kimse bar ve pavyonu ayıramayacak kadar – ki pavyon da bir tercihtir, buna da saygımız sonsuz – akılsız değildir diye düşünmekteyim. Benim görmekte olduğumu koca devleti yöneten insanlar da elbet görüyordur. Bizlere karşı büyük bir düşmanlık ve saldırı söz konusu. Tek amaçlarının „yaşam alanlarımızı daraltmak“ olduğu kanısındayım. Yanı başımızdaki mekanların açık olduğu kimi dönemlerde açamamış olmamızın tek sebebi olabilir: Düşmanlık. Beş kelimeye sığdırmaya gerek yok; bence „düşmanlık“ yeterince kapsamlı bir kelime. Bizleri aç bıraktılar. Sosyal alanlarımızı daralttılar. Sosyalleşmemizi engellediler. Bunun adı saldırıdır, düşmanlıktır.

Pandemi süreci sizleri ne yönde etkiledi? Pandemi öncesi ve günümüz arasında ne gibi farklar gözlemlemektesiniz?

C.G.: İşin elbette ilk etapta maddi boyutu var. Bu yalnızca bizler için geçerli bir durum değildi, pek çok insan için geçerliydi; fakat yaptıkları ayrımcılıklar hayatımızı daha da zor hale getirdi. Maddiyatı bir şekilde aşıyorsunuz veya aşamıyorsunuz ve kabullenip bırakıyorsunuz. İşte bu noktada işin duygusal boyutu çok daha önemli. Ben son 15 ayın yaklaşık 7-8 ayını olumsuz düşünceler eşliğinde geçirdim. Mevcut belirsizlik hali psikolojik açıdan beni yıktı. Çevremdeki meslektaşlarım da benzer bir dönemden geçmekteydiler. Buradaki çalışma arkadaşlarımla olabildiğince her gün buluşmaya, bir şeyler yapmaya çabaladık; fakat tünelin sonu karanlık olunca ayakta durmak da zor hale geliyor. Burada oturup “Bir yıl boyunca dükkanım boştu.”, “Çalışma arkadaşlarım para kazanamadı.” vb sebepten ağlayabilirim; fakat daha büyük şeylerden bahsetmek lazım: Biz aç bırakıldık. Bizim yaşam hakkımız elimizden alındı. Yemek, içmek, barınmak… Ben evimden kovuldum. Kiramı ödeyemediğim için evimden çıkarıldım. Bir şey isteyince onu yapamamak kötü bir duygu. Yakınlarınız isteyince yapamamak daha da kötü bir duygu. O kırgınlıklar 1,5 sene boyunca büyüdüğü için psikolojik açıdan çok büyük bir tahribat yarattı. 

Ben ilk 3 gün dükkana gelemedim; çünkü psikolojik açıdan hazır değildim. Kafamda “Acaba olacak mı / olmayacak mı?”, “Eğer olacaksa eskisi gibi olacak mı?” vb pek çok soru mevcuttu. Biliyorsunuz ki bizim ortamımız insanların rahatça iletişim kurabilmeleri üzerine kurulu. Geldiğimde öylesine güzel bir enerji eşliğinde karşılandım ki bir anda tüm sıkıntılarımın uçup gittiği hissine kapıldım. Daha önce de söylemiş olduğum üzere oturup ağlamak çözüm değil; meslektaşlarıma en çok kızdığım noktalardan birisi de bu oldu. Biz ölmedik, bitmedik. Bunu kabul etmiyorum. Direndik, savaşıyoruz, savaşmaya devam edeceğiz. Bizler hayatımız boyunca mücadele ettik; fakat bu seferki mücadelemiz farklıydı. Neden farklıydı? Dediğim üzere yeme, içme, sosyalleşme, barınma gibi insani ihtiyaçlarımız elimizden alındı. Bu müthiş bir tahribat; beraberinde de özgüven kaybı getirir. Hepimiz özgüvenimizi kaybettik. Oysa bizim işimizin esas kaynağı özgüven. İnsanlarla iyi iletişim kurabilmek bu işin özü; fakat biz 1,5 yıl boyunca yalnızca kendi aramızda iletişim kurduğumuz için özgüvenimizi yitirdiğimizi düşündük. Şimdi hiçbir şey yaşanmamış gibi hissediyoruz; fakat yaşadıklarımız ilerleyen yıllar içerisinde tarihe konu olacak. Ne var ki bar emekçileri için, intihar eden onlarca müzisyen için bir kitap yazılır. Çok zor şeyler yaşadık. Kimi insanların direnme gücü düşük olabiliyor; buna kızamayız. Ara sıra „İnsanlar neden intihar ediyorlar?“ gibi sorular duyuyorum. Herkesin direnme gücü bizimki kadar olmayabilir, hayata bizim kadar tutkulu bakamayabilirler. Ben intihar eden insanların çevrelerinde yer alanlara biraz kızıyorum açıkçası; onlara sahip çıkmayan insanlara kızıyorum. Ne olursa olsun şu süreçte meslektaşlarıma her daim şunu söylemek istedim: Onlara „Biz kötüyüz, biz ölüyoruz.“ mesajını vermemeliydik. İnsanların karşısına çıkıp şunu söylemeliydik: „Yaşam haklarımız elimizden alındı! Burada insan haklarına aykırı suçlar işleniyor!“ İnsanları çevremizde toplamamız lazımdı ve biz bunu beceremedik. Kesinlikle birlik olmayı bilmiyoruz. Birkaç oluşum oldu, bir şeyler yapılmaya çalışıldı; fakat kesinlikle bir birliktelik yoktu. Örgütlenme biçimi çok yanlıştı; dolayısıyla birlik olup toplumun bakışlarını kendimize çeviremedik.

Süreç boyunca paket servis hizmetinde bulundunuz mu? Şayet bulunduysanız size maddi açıdan getirisi oldu mu?

C.G.: Ben ruhsattaki bir virgül eksikliği yüzünden paket servis hizmetinde bulunamadım. Paket servis hizmetinde bulunan arkadaşlarımız da süreç boyunca büyük zarar gördü; dolayısıyla paket servisin bu zararları karşılaması hiçbir koşulda mümkün değil. Günlük sirkülasyonun neredeyse 1/10’inden bahsediyoruz. Bir bar emekçisinin paket servis hizmetiyle faturaları, kirayı, çalışan maaşlarını vs karşılaması mümkün değil. Hizmette bulunanlar da en az bizim zarara uğramıştır. Konuştuğum tüm emekçi arkadaşlarım da aynı şeyi söylüyorlar; fakat bunu konuşmaya dahi gerek yok. Matematik yalan söylemez. Pandemiyle beraber yeni bir süreç oluştu. Bu süreçle birlikte kuryeler de çoğaldı. Yeni bir dünya düzeni oluştu. Oysa bizim işimiz insanlara önce bira, sonra sosyallik satmak üzerine kurulu. Bunlar olmadıktan sonra paket servis yapsanız neye yarar? Amacı yalnızca yemek yemek olan bir insan barı tercih etmez. Tercih edenler oluyor; fakat yine de paket servis sürecine dahil olan arkadaşlarımızın pek de bir şey elde etmemiş oldukları kanısındayım.

Süreç esnasında mekanlar arası dayanışma mevcut muydu? Eğer öyleyse bu dayanışma yeterli düzeyde miydi; değilse sizin gözünüzde nasıl bir yol izlenmesi gerekirdi?

Az önce de belirtmiş olduğum üzere örgütlenme noktasında çok yanlış bir yol izledik. Hükümet aslında kendi istediği yönde çok iyi bir süreç ilerletti. Bir kısmımızı açıp bir kısmımızı kapatarak bizleri ikiye böldü. Örgütlenme noktasına gelecek olursak; sosyal medya üzerinden kimi oluşumlar kuruldu. Ne var ki içi dolu bir örgütlenme söz konusu olmadığı için ilk açılmada parçalandık. İlk açılmada dükkanlarını açabilen simitçi arkadaşlar, kafeler, restoranlar aramızdan ayrıldı ve geriye yalnızca barlar kaldı. Kendilerini elbet yadırgamıyorum. Eğer barcılar olarak kaldığımızda örgütlenmeyi iyi bir biçimde becerebilseydik belki sonuç alabilirdik. 

Aynı zamanda örgütlenmekte çok geç kalmış olduğumuzu da bildirmek durumundayım. Dünya genelinde sürece çok hazırlıksız yakalanmış olduğumuz doğrudur; fakat 1-2 ay geçtikten sonra sürecin nasıl bir noktaya evrileceğini az çok tahmin etmeliydik. Durumun vehametini gözle görülen ölümlerden, gözle görülen rakamlardan anlamalıydık. „Nasıl olsa 1-2 aya açılır.“ diye kendimizi kandıra kandıra dayanışma kararını ancak 10 ayın sonunda aldık. O sürece dek herkes bireysel olarak bir şeyler yapmaya çabaladı. “Ne olacak” kaygısı örgütlenmemize engel oldu. Örgütlenme biçimimiz elbet yanlış olmuş olabilir; fakat önemli olan nokta buradan ders çıkarmaktır. Benim yaklaşık 15 çalışma arkadaşım var; yani bu dükkan 15 kişinin ekmek kapısı. Bizler pandemi süreci boyunca bu örgütlenmeyi kendi içerimizde şöyle gerçekleştirdik: Hepimiz biraraya gelerek internetten bir şeyler satıp geçinmeye çalıştık. Bir şeyler sattık, birlikte harcadık. Her daim birlikte hareket ettik. Kimde ne varsa o. Bu komünü bar emekçileri olarak bütün hayatımıza yayabilirsek, belki uçuk olacak ama, daralttıkları ve bizleri içine sıkıştırdıkları alanı genişletebiliriz. Eğer onlar bizim üzerimizden savaş açıyorlarsa bizler de yine bizim üzerimizden alanı büyütmek durumundayız. Çok kuvvetli bir adım atmak şart. Herkes elini taşın altına koymalı. Devletin bizi korkutmak için değil, bizi yaşatmak için var olduğunu unutmamak lazım. Devletin bizden büyük olmadığını, biz istediğimiz için devlet olduğunu unutmamamız lazım. Bundan korkmak yerine o mekanizmayı harekete geçirmek için, o mekanizmayı yönetebilmek için biz bar emekçileriyle başlayabiliriz. Alanımızı genişletmek durumundayız. Tam da bu yüzden, ne olursa olsun, bar emekçileri bir platform üzerinden yeniden örgütlenmek zorundadır. İlerleyen süreçte başka hastalıklarla da mücadele edeceğiz. Daha büyük hastalıklar, daha büyük savaşlar bizi bekliyor; bunlara hazırlıklı olmak lazım. Kendi özelimde konuşacak olursam ben geçtiğimiz 1,5 yıl içerisinde geçmişte yapmış olduğum hataları düşündüm ve artık aynı hataları yapmamaya çalışıyorum. Bence bar emekçileri olarak bir noktada buluşmamız, hatalarımız üzerine konuşmamız, aynı hataları tekrarlamaktan kaçınmamız gerekiyor. Direniş ve dayanışma pandemi sürecinin 3. ayında başlamış olsaydı, hiçbirimiz bunları konuşmayacaktık. Geçtiğimiz dönem boyunca işletmeciler / mekan sahipleri olarak yaşamış olduğunuz ekonomik sıkıntıların tamamı elbet apaçık ortada.

Peki çalışanlarınız geçimini nasıl sağladı? Devletin desteği malum ortada; ekstradan bir destek için de herhangi bir talepte bulunuldu mu?

C.G.: Kendi barım açısından konuşacak olursa, daha önce de belirtmiş olduğum üzere biz komün bir yaşam sürerek ayakta kaldık; tabi Türkiye genelinde durum bu değildi. Başvuru noktasına gelecek olursak; ben 1-2 defa başvuruda bulundum; ne var ki herhangi bir geri dönüş alamadığımı fark ettiğimde de açıkçası biraz gurur yaptım. Belli ki bizi bu şekilde görmek, „Biz bu işletmeleri bitirdik.“ izlenimi yaratmak istiyorlar. Sonra kendimle psikolojik bir savaş verdim ve hiçbir talepte bulunmadım. Hiçbir şey alamayacağım ortadaydı ve devlet bunu çok güzel hissettirdi. „Sen bira satıyorsun.“ bahanesini sanki biz bir yerlerden uyuşturucu kaçırıyormuşuz gibi önümüze sürdüler. Biz eğlence satıyoruz, seküler hayat satıyoruz; ne var ki bunu kabullenemiyorlar. Bizimle savaşıyorlar. İşletmeciler çok büyük maddi sıkıntı yaşadılar; maddi sıkıntı yaşamakta olan bir işletmecinin de duygusal anlamda sıkıntı yaşaması kaçınılmaz. Sonuçta hayatta kalabilmek adına bir para kaynağı olmak durumunda. Bu noktadan bakacak olursak bar emekçisi çalışan arkadaşlarımız çok daha büyük bir sıkıntı yaşamış olabilirler. Motor kullanmayı bilmeden kuryecilik yapan arkadaşlarım var. Bu memlekette barı kapandığı için ve ailesini geçindirmek durumunda olduğu için kuryecilik yapmış ve motorun üzerindeyken ölmüş, işletmeci bir arkadaşımız var. Bunun gibi pek çok örnek sayabilirim. Sokakta gitar çalarken kimse dikkate almadığı ve para kazanamadığı için intihar eden arkadaşlarımız var. Bunlar büyük ders, bunlar büyük üzüntü. Her duyduğumda kahroluyorum. Benim gibi düşünen, hayata bizim gibi bakan her insan kahrolmuştur. İşte burada da yine aynı kapıya çıkıyoruz: Örgütsüzlük. O çocuklara sahip çıkamadık. Biz hayatı boyunca hiç tanımadığı insanların haklarını savunmak adına sokağa çıkmış bireyleriz. Yaşam tarzımız belli. Saklayacak bir şeyimiz yok. Bir madencinin, Venezuela’da bir işçinin, sendikalı bir öğretmenin, hiç tanımadığımız bir öğrencinin haklarını savunmak için sokaklara çıktık ve bizim içimizdeki çocuklara, bizim içimizdeki insanlara sahip çıkamadık. Bence en büyük özeleştiriyi burada yapmak lazım. „Bu süreçte bar emekçileri ne yaptı?“ sorusunun en büyük cevabı bence o 150 insan.

Pandemi sonrası bizlere dayatılmış olan müzik kısıtlaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Mekanlara yönelik baskıların artmış olduğu kanısında mısınız?

C.G.: Kesinlikle baskıların artmış olduğu kanısındayım. Pandemi öncesinde de bu süreç devam ediyordu. 100. Yıl’da hiç problem yaşamadan, hiç rahatsız edilmeden – çünkü artık bu müdahaleden ziyade rahatsız etmek amaçlı yapılan şeyler – geçen bir süreç olmadı. Öncelikle kolluk kuvvetleri hiç eksik olmadı. Bu süreç pandemiden 6 ay önce başlamıştı. Onlar için bir silaha dönüştü ve, işin ilginci, pandemi sonrasında da devam etmekte. Gece 12’de müziğin susturulmasından bahsediyorlar. Bilirsiniz; bir dönem türkü söylemek yasaktı. O süreçle birebir ilerleyen bir süreçten geçiyoruz. Sokağa çıkmak yasaktı, bunlar sağlık açısından yapmamız gereken şeylerdi; fakat sonrasında bunlar silaha dönüştürüldü. Müzik açmak, şarkı söylemek… Ben gittiğim yerde kamp alanında şarkı söylediğim için jandarma tarafından uyarıldım. Burada mesela şarkı, türkü, müzik değil; o yüzden ben burada olabildiğince direnmeye çalışıyorum. Ne var ki geldiklerinde tek başıma çok da yapacak şeyim kalmıyor. 23:55’te müziğimin sesini açıyorum. Pasif agresif bir eylem yapıyorum açıkcası; insanlara kendi çapımda, kendi yöntemlerimle durumu aktarmaya çabalıyorum. Bu saldırıların yalnızca barlara yönelik değil; oturan insanlara da yönelik olduğunu beş kala müziğin sesini yükselterek anlatmaya çalışıyorum. Bu yasak ancak örgütlenme sonucunda kalkacaktır. Adamların yaşam tarzı, dünyaya bakışı ortada. Düşmanlık güttükleri şey üzerinden istedikleri her şeyi yapabiliyorlar. Bir şeye düşmanlarsa hiç çekinmeden ve sıkılmadan istedikleri saldırıyı gerçekleştiriyorlar. Bütün gücünü kullanarak, devlet gücünü kullanarak, kolluk kuvvetlerini kullanarak ya da arkalarına aldıkları toplum gücünü kullanarak bir şekilde bunu silaha çevirebiliyorlar. Bizim de kalkan olmamız lazım. Hep beraber hareket edip, „12’de müziğimizi kapatmıyoruz arkadaşlar! Müzik bizim, biz müziğiz!“ demek lazım. Bizim kendi sloganımız bu yönde: „Müzik bizim!“ Müzik hayattır. Müzik insanın hücrelerini harekete geçirir. Bunu engelleyebilmek için iki ihtimal var: Ya gericisinizdir ya da hayatında hiç müzik dinlememişsinizdir. Müzik düşman olan bir insanın herhangi bir şeye düşman olmama şansı yok. Bir yerde okumuştum: „Siz ağaçtaki kuşun yuvasına düşmansınız.“ Bu düşmanlık hayatın her yerine sirayet ediyor ve gün geçtikte hızlanıyor. Gidiyorlar, farkındalar. Biz de farkındayız. Geçmişte başlayan, Gezi’yle devam eden mücadelemiz günümüzde de devam ediyor. LGBTi eylemleri, hayvan haklarına dair eylemler, yaşam tarzımıza uyguladıkları baskılar sonucu sosyal medya üzerinden yarattığımız örgütlenme bir şeyleri değiştirmeye başlıyor. Bunu hızlandırabilirsek yaşamı çok daha güzel bir hale dönüştürebiliriz. 100. Yıl’ı kurtarılmış bölge gibi görüyorum. ODTÜ’nün müthiş bir etkisi, mahalleyle müthiş bir bağı var; ama hayatı buradan değerlendirmemek lazım. Bu mahalleden 100-200 mt dışarıya çıktığınız zaman bambaşka bir dünyaya açılıyorsunuz. Alanı genişletmediğimiz sürece rahat etme şansımız yok. Burada ODTÜ öğrencisinin de etkisi büyük; fakat örneğin Kızılay’daki barların üzerindeki baskı buradan çok daha fazla. Bizlere baskı yapmak, bizleri yaşatmamak üzerine kurulu bir düzen söz konusu; fakat işin acı tarafı da bu düzene dahil olan insanların bir kısmının bizzat tüketici değilmiş gibi davranması. Bunu söylemekte sıkıntı görmüyorum; ben, bize baskın yapan çoğu insanın içeriye girebilmek için sivil kıyafetlerle kapıya geldiğini hatırlıyorum. Bizden ricada bulunuyorlar. Amin Maalouf’un bir kitabı var, „Çivisi Çıkmış Dünya“, orada bu meseleye çok güzel bir biçimde ele alıyor: „Ben yapamıyorum, peki sen neden yapıyorsun? Sen bu kadar dans edemezsin. Sen bu kadar içemezsin. Sen bu kadar eğlenemezsin; çünkü ben eğlenemiyorum.“ Bana kalırsa mantık bu.

Pandemi öncesini ve bugünü göz önünde bulunduracak olursak arada farklar gözlemlemekte misiniz? Zamlar ve mevcut süreç müşteri kitlesini ve sizleri ne yönde etkiledi?

C.G.: Biz fiyatları mümkün olduğunca taban tutmaya çalışıyoruz; çünkü burada paradan ziyade başka şeyler de oluşturulmaya çalışılıyor. Biz minimum tutmaya çalışıyoruz; ama minimum tutabiliyor olmak için bile 6 ayda bir zam yapıyor olmamız lazım. Ben bu işe başlayalı yaklaşık 5 yıl oldu, başladığımda birayı 480 TL’ye alıyordum. Geldiğimiz noktada 1180 TL’ye alıyorum. Arada 4 sene var; 1,5 senesi zaten yok. Bu açıdan bakacak olursak 3 senedir işlemekte olan bir dükkanın %100 zam görmüş olduğunu netlikle söyleyebiliriz. Anlatmak istediğim şey zam sürecinin pandemiyle başlamamış olduğu. Baskılar en başından beri mevcuttu, pandemiyi bir silaha dönüştürdüler ve bizlere kurşun olarak geri gönderdiler. Bu süreci kendi açılarından avantaja çevirdiler. Pandemi döneminde de çok büyük bir zam geldi ve biz fiyatlandırmaları başka mekanlarla haberleşerek yaptık. Ben ilk başladığım dönem birayı 11 TL’den satıyordum. Ben de zam yapmak istemezdim, başladığım fiyattan satabilmeyi çok isterdim; fakat ortada bir zorunluluk var. Örneğin yılın ilk zammı yapıldığı zaman biz para kazanmıyoruz; çünkü onların hesabına göre bizim 6 ayda bir zam yapmamız lazım. Ne var ki bu bizim müşteri kitlemiz için uygun bir durum değil. Ben bir öğrencinin cebinden her 6 ayda bir daha fazlasını alabilir miyim? Bir öğrenci için 25 TL çok para. Bizler de para kazanmaktan önce bunları düşünmek durumundayız. Biz yalnızca bira satmamalıyız; biz kültür aşılamalıyız. Bizleri ziyaret eden tüm insanlar şunun farkında olmalı: Zamları kesinlikle biz yapmıyoruz. En büyük zammı mevcut savaştan ötürü biz görüyoruz. Ben ruhsatımı 1 senede alabildim. Avrupa’da böyle bir şey duymuş değilim. Bu ülkedeyse bu problemi yaşayan binlerce bar var. Biz ruhsat değişikliği yapmak istiyoruz ve yaklaşık 7 aydır bunun için uğraşıyoruz. Sahil kenarında yer alan tüm barlara bu imkan tanındı; çünkü turizm var. ODTÜ’den dolayı da burada ayrı bir savaş mevcut. Olsun, bununla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Bizim direnişle ilgili hiçbir problemimiz yok. Direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz. Tekrar kapatacaklarsa da kapatsınlar; hiç önemli değil. Biz direniriz. Bu işi yapmasak da direnmeye devam etmeliyiz. Sadece kendi geleceğimiz için değil; başkalarının geleceği için savaş vermek zorundayız. Bir yerde direnmeye başlarsak o zincir, o halka kopacaktır. İşte o zaman bizim istediğimiz şeyler olmaya başlayacaktır. Biz de kötü şeyler istemiyoruz. İnsanlar mutlu olsun istiyoruz. Bizim tek hedefimiz bu. Biz yalnızca insanlar buradan ayrılırken güzel ayrılsın istiyoruz. Para bir şekilde kazanılır. Kısacası düşman oldukları şeyi yaratmak, yaşatmak istiyoruz. Ağaçtaki kuşun yuvasına, her şeye düşman insanlardan bahsediyoruz. Direniş devam etmeli. Bizleri öldüremeyecekler, mutsuz edemeyecekler. Herkes bilsin ki bu savaşa ağlayarak sızlayarak devam edemeyiz. Yapacağımız tek şey var: Örgütlenmek örgütlenmek örgütlenmek. Bir olmak. Başka çare yok. Müşteri kitlesiyle ilgili konuşacak olursak: Bu dönem yalnızca bizler açısından değil, herkes açısından zorlu geçti. Mekanların tekrardan açılması müşteri kitlemiz tarafından büyük bir mutlulukla karşılandı. Ben açılışın ilk günlerinde bara gelip masayı öpen insan gördüm. Beni tekrardan hayata bağlayan da sanırsam bu oldu. Özlediğimiz şeyin sosyallik olduğunu anladık. İnsanların da bu konuda bizimle hemfikir olduğuna eminim; çünkü 1,5 yıl çok uzun bir süre. İnsan sosyal bir hayvandır. Bu sistemde de insanların en büyük gıda kaynağı sosyalleşmektir. İlk günlerde insanlarda gözlemlediğimiz esas şey tedirginlik oldu. Bu tedirginlik pandemiden ziyade yeniden sosyalleşmenin verdiği tedirginlikti. 

Peki pandemi açısından bir tehlike mevcut mu? Çok daha tehlikeli dönemlerde açık olan pek çok mekan vardı. Öte yandan şu an hala kapalı olan, ekmek parası kazanamayan mekanlar var. Bu arada bizim de toparlamamız da uzun zaman alacak. Ben 8 ay boyunca kapalı dükkana 7000 TL elektrik faturası ödedim. İtiraz etmeye gittiğimde bana „ortalama bir fiyat alındığı“ açıklamasıyla geldiler.

Kısacası bizler olumsuz yönde nasıl etkilendiysek müşterilerimiz de öyle etkilendiler. Ben bunu gözlerinden okudum. Ailesiyle gelenler oldu, koşarak gelip bize sarılanlar oldu… Bu, ne kadar hasret kaldıklarının, ellerinden alınan şeyin ne kadar farkında olduklarının bir göstergesidir.

Aynı zamanda şunu da belirtmek durumdayım: Müşteri olarak buraya gelen, sonrasında arkadaş olduğumuz insanlar bizleri süreç boyunca sürekli motive ettiler. Desteklerini her daim hissettik. Umarım bar emekçisi arkadaşlarımızın tamamı da süreci bu şekilde atlatmıştır. Ben her yere düştüğümde bir telefonla ayağa kalktım. Birlikte çalışmakta olduğumuz emekçi arkadaşlarımız da bizleri 16 ay boyunca hiç bırakmadı. Ben bir babayım, bir eşim ve şüphesiz ki ailemin desteği benim açımdan çok değerliydi; fakat insan bunun haricinde de bir şey arıyor. Ailem hep yanımdaydı; buna rağmen başka bir boşluk da vardı ve o boşluğu sizler doldurdunuz. Mutlu olmadan mutlu edemezsiniz; bu bir gerçek. Ben şu süreçte çevremdeki insanlardan psikolojik destek aldım ve emekçi arkadaşlarımın beni bütün süreç boyunca sürekli olarak motive etmiş olması benim açımdan çok değerliydi. Çalışma arkadaşlarımın desteği olmasaydı biz bu barı zamanında ve bu kadar düzgün açamazdık. Bu bar onların. Bu süreçte bana bunu hissettirdiler. Her gün, her dakika, her saniye yanımda olduklarını hissettim. Geçtiğimiz 16 ayı benim gibi atlatmış başka emekçi arkadaşlarım da varsa hepsinin adına çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum. Umarım herkes süreci psikolojik açıdan küçük sıyrıklarla atlatmıştır. Maddi olarak hepimiz büyük yara aldık; fakat çalışacağız. Direneceğiz, dayanışacağız, hakkımızı arayacağız.

Bir kapanma daha olması halinde bunun üstesinden gelebileceğiniz kanısında mısınız? İlerleyen süreç için talepleriniz ne yöndedir?

C.G.: Kısa süreli de olsa bir kapanma daha olması halinde çok yara alacağımdan eminim. İşte öyle bir durumda mevcut yaraları sarmak 3-4 senemizi alır. Bir kapanma olması halinde toplu bir kapanmaya asla karşı değiliz; çünkü insan hayatı bizim için çok önemli. Biz istiyoruz ki eşit davranılsın. Eğer gerçekten ortada insan hayatına dair bir mücadele mevcutsa buna her zaman varız. Kapanacaksak kapanalım. Açılacaksak açılalım; fakat ne yapacaksak birlikte yapalım. Eğer bir mekan açıkken diğeri kapalı olursa olay başka bir şeye dönüşür. Sağlıksal sebeplerden ötürü bir kapanmaya kimse itiraz etmez; sonuçta bizim hayatımız da değerli. Ne var ki ben, bir mekan açıkken diğerinin kapalı olması halinde altında başka sebep ararım. Bu adaletsizliğin ta kendisidir ve ben, bir daha böyle bir durum oluşması halinde, elimden gelen her şeyi yapacağım. Emekçi arkadaşlarımızın da buna karşı mücadele edeceğinden eminim. Biz hayatı boyunca mücadele etmiş insanlarız, işimiz için mücadele edeceksek onu da elbet yapacağız. Gerekirse çokça gözaltına da alınacağız; bu döngüyü kırmanın başka yolu yok. Sesimizi duyurmak zorundayız. Her türlü engeli koyabilirler. Bunlar insan haklarına, demokrasiye aykırı şeyler. Bunlar bizim anayasamıza aykırı şeyler. Bu mücadeleyi böyle ele almak lazım. Her şeyden önce haklı olan bizleriz. Yardımlarını da istemiyoruz, tek talebimiz mevcut: Bıraksınlar işimizi yapalım. Bir bahçıvan nasıl işini yapıyorsa, bir madenci nasıl işini yapıyorsa bizler de aynı şekilde işimizi yapmak istiyoruz. Biz kötü bir şey yapmıyoruz. Bu bira bu topraklarda 1000 yıldır içiliyor. Bu rakı 1000 yıldır içiliyor. Biz 1800 yapımı bira satıyoruz. Bu iş devletin tekelinde olsaydı böyle gitmezdi. Ne var ki özelleşmeden kaynaklı bulanık bir piyasa mevcut. Dünyanın pek çok yerinde sosyal devlet vatandaşın zararını karşılıyor. Bir mekan şahsın inisiyatifi dışında kapatılıyorsa her türlü zarar devlet tarafından karşılanmak durumunda. Biz artık bunu da istemiyoruz. Tabiri caizse yeter ki bizi salın. Biz kimseye zarar veren insanlar değiliz. Birasını içerken kitabını okuyan, ödevini bitirmeye çalışan bir çocuğun sizlere ne tür bir zararı olabilir? Aksine fayda sağlar. İşte düşmanlık dediğimiz şey tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Burada devreye giren şey kötülük. 

Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum: Ne olursa olsun direneceğiz. Kendi adıma aldığım karar bu. Beni paralarıyla, destekleriyle ezemeyecekler. Ben ayakta mücadelemi vereceğim; çünkü çok haklıyım. Sonuna kadar haklıyım ve hakkımı kimseye yedirmem. Elimden ne geliyorsa da yapacağım. Bar emekçişi arkadaşlarımdansa yalnızca bir isteğim var: Kafalarını yastığa koyduklarında ölen arkadaşlarımızı düşünsünler. Ben öyle yapıyorum. En azından onların haklarını savunalım, adaleti sağlayalım. Kendi içimizde adaleti sağlayalım. Hiçbir şey yapamıyorsak kendi içimizdeki teraziyi dengeye getirelim. Daha fazla arkadaşımızın hayatını kaybettiğini görmek gereçekten büyük bir motivasyon kaybı. Ben kendi adıma hiçbir zaman intihar etmeyi düşünmedim; ama bunu da yadırgamıyorum. Daha fazla insanın sonunun bu olmaması için lütfen birlik olalım, direnelim. Artık bu çocukları, bu insanları koruyalım. Önce kendimizi, sonra insanları koruyalım; bir şeyler yapalım. Ben kendimi suçlu hissediyorum. Kendini suçlu hissetmeyen kim varsa ona açık yüreklilikle şunu söyleyebilirim: Ölen her insanın arkasındaki suçlulardan birisi de biziz; sahip çıkmayan insanlar. Tabi burada en büyük suçlunun kim olduğunu biliyoruz, dillendirmeye gerek yok; ama Nazım Usta’nın da dediği gibi „Ve hala şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak / Kabahat senin demeğe de dilim varmıyor ama / Kabahatin çoğu senin canım kardeşim!“. 1 rakamı mücadele vermemiz için yeterli bir rakam. Bir kişi daha eksilmeyelim. Umarım bir daha böyle bir süreç yaşamayız; ama yine umarım, bir daha böyle bir süreç yaşarsak birlik oluruz. 

Not: Aynı soruları 3 farklı mekana daha yöneltmiş bulunmaktayız. Söz konusu röportajları da en kısa zamanda ikinci bir seri halinde sizlerle paylaşıyor olacağız. Can Güzeloğlu’na çok teşekkür ediyor; emekçilerle her daim dayanışma içerisinde olacağımızın sözünü veriyoruz.

(Bu röportaj Gazete Solfasol adına gerçekleştirilmiştir.)

\n

100. Y\u0131l bar emek\u00e7ilerinden Rakun\u2019un i\u015fletmecisi Can G\u00fczelo\u011flu ile pandemi s\u00fcrecine, zamlara, bask\u0131lara, k\u0131s\u0131tlamalara, m\u00fccadeleye, barlar\u0131n durumuna ili\u015fkin keyifli bir r\u00f6portaj ger\u00e7ekle\u015ftirdik. Can G\u00fczelo\u011flu\u2019nun emek\u00e7i arkada\u015flar\u0131ndan talebi a\u00e7\u0131k ve net: \"\u00d6rg\u00fctlenelim, direnelim, birlik olal\u0131m; karanl\u0131ktan ayd\u0131nl\u0131\u011fa \u00e7\u0131kman\u0131n tek yolu bu!\"<\/p>\n\n\n\n

Olduk\u00e7a uzun bir s\u00fcre\u00e7 sonras\u0131 yeniden mekanlar\u0131 a\u00e7m\u0131\u015f bulunmaktas\u0131n\u0131z. Pandemi boyunca i\u00e7inden ge\u00e7mi\u015f oldu\u011funuz d\u00f6nemi r\u00f6portaj esnas\u0131nda elbet de\u011ferlendirece\u011fiz; fakat \u00f6ncesinde bizlere bu d\u00f6nemi 5 kelime e\u015fli\u011finde \u00f6zetleyebilir misiniz?<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

C.G.: Be\u015f kelimeyle \u00f6zetleyebilir miyim\u2026 Bana kal\u0131rsa her \u015feyden \u00f6nce bu bir sald\u0131r\u0131. \u00d6zeti be\u015f kelime e\u015fli\u011finde vermektense \u201cBarlar \u00fczerinden sek\u00fcler hayata y\u00f6nelik bir sald\u0131r\u0131 mevcut.\u201d diyebilirim. A\u00e7\u0131k ve net bir bi\u00e7imde bunu g\u00f6rmekteyiz. Elbette bir yer hedef al\u0131nmal\u0131yd\u0131, tercihleri barlardan yana oldu. Kimse bar ve pavyonu ay\u0131ramayacak kadar \u2013 ki pavyon da bir tercihtir, buna da sayg\u0131m\u0131z sonsuz \u2013 ak\u0131ls\u0131z de\u011fildir diye d\u00fc\u015f\u00fcnmekteyim. Benim g\u00f6rmekte oldu\u011fumu koca devleti y\u00f6neten insanlar da elbet g\u00f6r\u00fcyordur. Bizlere kar\u015f\u0131 b\u00fcy\u00fck bir d\u00fc\u015fmanl\u0131k ve sald\u0131r\u0131 s\u00f6z konusu. Tek ama\u00e7lar\u0131n\u0131n \u201eya\u015fam alanlar\u0131m\u0131z\u0131 daraltmak\u201c oldu\u011fu kan\u0131s\u0131nday\u0131m. Yan\u0131 ba\u015f\u0131m\u0131zdaki mekanlar\u0131n a\u00e7\u0131k oldu\u011fu kimi d\u00f6nemlerde a\u00e7amam\u0131\u015f olmam\u0131z\u0131n tek sebebi olabilir: D\u00fc\u015fmanl\u0131k. Be\u015f kelimeye s\u0131\u011fd\u0131rmaya gerek yok; bence \u201ed\u00fc\u015fmanl\u0131k\u201c yeterince kapsaml\u0131 bir kelime. Bizleri a\u00e7 b\u0131rakt\u0131lar. Sosyal alanlar\u0131m\u0131z\u0131 daraltt\u0131lar. Sosyalle\u015fmemizi engellediler. Bunun ad\u0131 sald\u0131r\u0131d\u0131r, d\u00fc\u015fmanl\u0131kt\u0131r.<\/p>\n\n\n\n

Pandemi s\u00fcreci sizleri ne y\u00f6nde etkiledi? Pandemi \u00f6ncesi ve g\u00fcn\u00fcm\u00fcz aras\u0131nda ne gibi farklar g\u00f6zlemlemektesiniz?<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

C.G.: \u0130\u015fin elbette ilk etapta maddi boyutu var. Bu yaln\u0131zca bizler i\u00e7in ge\u00e7erli bir durum de\u011fildi, pek \u00e7ok insan i\u00e7in ge\u00e7erliydi; fakat yapt\u0131klar\u0131 ayr\u0131mc\u0131l\u0131klar hayat\u0131m\u0131z\u0131 daha da zor hale getirdi. Maddiyat\u0131 bir \u015fekilde a\u015f\u0131yorsunuz veya a\u015fam\u0131yorsunuz ve kabullenip b\u0131rak\u0131yorsunuz. \u0130\u015fte bu noktada i\u015fin duygusal boyutu \u00e7ok daha \u00f6nemli. Ben son 15 ay\u0131n yakla\u015f\u0131k 7-8 ay\u0131n\u0131 olumsuz d\u00fc\u015f\u00fcnceler e\u015fli\u011finde ge\u00e7irdim. Mevcut belirsizlik hali psikolojik a\u00e7\u0131dan beni y\u0131kt\u0131. \u00c7evremdeki meslekta\u015flar\u0131m da benzer bir d\u00f6nemden ge\u00e7mekteydiler. Buradaki \u00e7al\u0131\u015fma arkada\u015flar\u0131mla olabildi\u011fince her g\u00fcn bulu\u015fmaya, bir \u015feyler yapmaya \u00e7abalad\u0131k; fakat t\u00fcnelin sonu karanl\u0131k olunca ayakta durmak da zor hale geliyor. Burada oturup \u201cBir y\u0131l boyunca d\u00fckkan\u0131m bo\u015ftu.\u201d, \u201c\u00c7al\u0131\u015fma arkada\u015flar\u0131m para kazanamad\u0131.\u201d vb sebepten a\u011flayabilirim; fakat daha b\u00fcy\u00fck \u015feylerden bahsetmek laz\u0131m: Biz a\u00e7 b\u0131rak\u0131ld\u0131k. Bizim ya\u015fam hakk\u0131m\u0131z elimizden al\u0131nd\u0131. Yemek, i\u00e7mek, bar\u0131nmak\u2026 Ben evimden kovuldum. Kiram\u0131 \u00f6deyemedi\u011fim i\u00e7in evimden \u00e7\u0131kar\u0131ld\u0131m. Bir \u015fey isteyince onu yapamamak k\u00f6t\u00fc bir duygu. Yak\u0131nlar\u0131n\u0131z isteyince yapamamak daha da k\u00f6t\u00fc bir duygu. O k\u0131rg\u0131nl\u0131klar 1,5 sene boyunca b\u00fcy\u00fcd\u00fc\u011f\u00fc i\u00e7in psikolojik a\u00e7\u0131dan \u00e7ok b\u00fcy\u00fck bir tahribat yaratt\u0131. <\/p>\n\n\n\n

Ben ilk 3 g\u00fcn d\u00fckkana gelemedim; \u00e7\u00fcnk\u00fc psikolojik a\u00e7\u0131dan haz\u0131r de\u011fildim. Kafamda \u201cAcaba olacak m\u0131 \/ olmayacak m\u0131?\u201d, \u201cE\u011fer olacaksa eskisi gibi olacak m\u0131?\u201d vb pek \u00e7ok soru mevcuttu. Biliyorsunuz ki bizim ortam\u0131m\u0131z insanlar\u0131n rahat\u00e7a ileti\u015fim kurabilmeleri \u00fczerine kurulu. Geldi\u011fimde \u00f6ylesine g\u00fczel bir enerji e\u015fli\u011finde kar\u015f\u0131land\u0131m ki bir anda t\u00fcm s\u0131k\u0131nt\u0131lar\u0131m\u0131n u\u00e7up gitti\u011fi hissine kap\u0131ld\u0131m. Daha \u00f6nce de s\u00f6ylemi\u015f oldu\u011fum \u00fczere oturup a\u011flamak \u00e7\u00f6z\u00fcm de\u011fil; meslekta\u015flar\u0131ma en \u00e7ok k\u0131zd\u0131\u011f\u0131m noktalardan birisi de bu oldu. Biz \u00f6lmedik, bitmedik. Bunu kabul etmiyorum. Direndik, sava\u015f\u0131yoruz, sava\u015fmaya devam edece\u011fiz. Bizler hayat\u0131m\u0131z boyunca m\u00fccadele ettik; fakat bu seferki m\u00fccadelemiz farkl\u0131yd\u0131. Neden farkl\u0131yd\u0131? Dedi\u011fim \u00fczere yeme, i\u00e7me, sosyalle\u015fme, bar\u0131nma gibi insani ihtiya\u00e7lar\u0131m\u0131z elimizden al\u0131nd\u0131. Bu m\u00fcthi\u015f bir tahribat; beraberinde de \u00f6zg\u00fcven kayb\u0131 getirir. Hepimiz \u00f6zg\u00fcvenimizi kaybettik. Oysa bizim i\u015fimizin esas kayna\u011f\u0131 \u00f6zg\u00fcven. \u0130nsanlarla iyi ileti\u015fim kurabilmek bu i\u015fin \u00f6z\u00fc; fakat biz 1,5 y\u0131l boyunca yaln\u0131zca kendi aram\u0131zda ileti\u015fim kurdu\u011fumuz i\u00e7in \u00f6zg\u00fcvenimizi yitirdi\u011fimizi d\u00fc\u015f\u00fcnd\u00fck. \u015eimdi hi\u00e7bir \u015fey ya\u015fanmam\u0131\u015f gibi hissediyoruz; fakat ya\u015fad\u0131klar\u0131m\u0131z ilerleyen y\u0131llar i\u00e7erisinde tarihe konu olacak. Ne var ki bar emek\u00e7ileri i\u00e7in, intihar eden onlarca m\u00fczisyen i\u00e7in bir kitap yaz\u0131l\u0131r. \u00c7ok zor \u015feyler ya\u015fad\u0131k. Kimi insanlar\u0131n direnme g\u00fcc\u00fc d\u00fc\u015f\u00fck olabiliyor; buna k\u0131zamay\u0131z. Ara s\u0131ra \u201e\u0130nsanlar neden intihar ediyorlar?\u201c gibi sorular duyuyorum. Herkesin direnme g\u00fcc\u00fc bizimki kadar olmayabilir, hayata bizim kadar tutkulu bakamayabilirler. Ben intihar eden insanlar\u0131n \u00e7evrelerinde yer alanlara biraz k\u0131z\u0131yorum a\u00e7\u0131k\u00e7as\u0131; onlara sahip \u00e7\u0131kmayan insanlara k\u0131z\u0131yorum. Ne olursa olsun \u015fu s\u00fcre\u00e7te meslekta\u015flar\u0131ma her daim \u015funu s\u00f6ylemek istedim: Onlara \u201eBiz k\u00f6t\u00fcy\u00fcz, biz \u00f6l\u00fcyoruz.\u201c mesaj\u0131n\u0131 vermemeliydik. \u0130nsanlar\u0131n kar\u015f\u0131s\u0131na \u00e7\u0131k\u0131p \u015funu s\u00f6ylemeliydik: \u201eYa\u015fam haklar\u0131m\u0131z elimizden al\u0131nd\u0131! Burada insan haklar\u0131na ayk\u0131r\u0131 su\u00e7lar i\u015fleniyor!\u201c \u0130nsanlar\u0131 \u00e7evremizde toplamam\u0131z laz\u0131md\u0131 ve biz bunu beceremedik. Kesinlikle birlik olmay\u0131 bilmiyoruz. Birka\u00e7 olu\u015fum oldu, bir \u015feyler yap\u0131lmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131ld\u0131; fakat kesinlikle bir birliktelik yoktu. \u00d6rg\u00fctlenme bi\u00e7imi \u00e7ok yanl\u0131\u015ft\u0131; dolay\u0131s\u0131yla birlik olup toplumun bak\u0131\u015flar\u0131n\u0131 kendimize \u00e7eviremedik.<\/p>\n\n\n\n

S\u00fcre\u00e7 boyunca paket servis hizmetinde bulundunuz mu? \u015eayet bulunduysan\u0131z size maddi a\u00e7\u0131dan getirisi oldu mu?<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

C.G.: Ben ruhsattaki bir virg\u00fcl eksikli\u011fi y\u00fcz\u00fcnden paket servis hizmetinde bulunamad\u0131m. Paket servis hizmetinde bulunan arkada\u015flar\u0131m\u0131z da s\u00fcre\u00e7 boyunca b\u00fcy\u00fck zarar g\u00f6rd\u00fc; dolay\u0131s\u0131yla paket servisin bu zararlar\u0131 kar\u015f\u0131lamas\u0131 hi\u00e7bir ko\u015fulda m\u00fcmk\u00fcn de\u011fil. G\u00fcnl\u00fck sirk\u00fclasyonun neredeyse 1\/10\u2019inden bahsediyoruz. Bir bar emek\u00e7isinin paket servis hizmetiyle faturalar\u0131, kiray\u0131, \u00e7al\u0131\u015fan maa\u015flar\u0131n\u0131 vs kar\u015f\u0131lamas\u0131 m\u00fcmk\u00fcn de\u011fil. Hizmette bulunanlar da en az bizim zarara u\u011fram\u0131\u015ft\u0131r. Konu\u015ftu\u011fum t\u00fcm emek\u00e7i arkada\u015flar\u0131m da ayn\u0131 \u015feyi s\u00f6yl\u00fcyorlar; fakat bunu konu\u015fmaya dahi gerek yok. Matematik yalan s\u00f6ylemez. Pandemiyle beraber yeni bir s\u00fcre\u00e7 olu\u015ftu. Bu s\u00fcre\u00e7le birlikte kuryeler de \u00e7o\u011fald\u0131. Yeni bir d\u00fcnya d\u00fczeni olu\u015ftu. Oysa bizim i\u015fimiz insanlara \u00f6nce bira, sonra sosyallik satmak \u00fczerine kurulu. Bunlar olmad\u0131ktan sonra paket servis yapsan\u0131z neye yarar? Amac\u0131 yaln\u0131zca yemek yemek olan bir insan bar\u0131 tercih etmez. Tercih edenler oluyor; fakat yine de paket servis s\u00fcrecine dahil olan arkada\u015flar\u0131m\u0131z\u0131n pek de bir \u015fey elde etmemi\u015f olduklar\u0131 kan\u0131s\u0131nday\u0131m. <\/p>\n\n\n\n

S\u00fcre\u00e7 esnas\u0131nda mekanlar aras\u0131 dayan\u0131\u015fma mevcut muydu? E\u011fer \u00f6yleyse bu dayan\u0131\u015fma yeterli d\u00fczeyde miydi; de\u011filse sizin g\u00f6z\u00fcn\u00fczde nas\u0131l bir yol izlenmesi gerekirdi? <\/em><\/p>\n\n\n\n

Az \u00f6nce de belirtmi\u015f oldu\u011fum \u00fczere \u00f6rg\u00fctlenme noktas\u0131nda \u00e7ok yanl\u0131\u015f bir yol izledik. H\u00fck\u00fcmet asl\u0131nda kendi istedi\u011fi y\u00f6nde \u00e7ok iyi bir s\u00fcre\u00e7 ilerletti. Bir k\u0131sm\u0131m\u0131z\u0131 a\u00e7\u0131p bir k\u0131sm\u0131m\u0131z\u0131 kapatarak bizleri ikiye b\u00f6ld\u00fc. \u00d6rg\u00fctlenme noktas\u0131na gelecek olursak; sosyal medya \u00fczerinden kimi olu\u015fumlar kuruldu. Ne var ki i\u00e7i dolu bir \u00f6rg\u00fctlenme s\u00f6z konusu olmad\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in ilk a\u00e7\u0131lmada par\u00e7aland\u0131k. \u0130lk a\u00e7\u0131lmada d\u00fckkanlar\u0131n\u0131 a\u00e7abilen simit\u00e7i arkada\u015flar, kafeler, restoranlar aram\u0131zdan ayr\u0131ld\u0131 ve geriye yaln\u0131zca barlar kald\u0131. Kendilerini elbet yad\u0131rgam\u0131yorum. E\u011fer barc\u0131lar olarak kald\u0131\u011f\u0131m\u0131zda \u00f6rg\u00fctlenmeyi iyi bir bi\u00e7imde becerebilseydik belki sonu\u00e7 alabilirdik. <\/p>\n\n\n\n

Ayn\u0131 zamanda \u00f6rg\u00fctlenmekte \u00e7ok ge\u00e7 kalm\u0131\u015f oldu\u011fumuzu da bildirmek durumunday\u0131m. D\u00fcnya genelinde s\u00fcrece \u00e7ok haz\u0131rl\u0131ks\u0131z yakalanm\u0131\u015f oldu\u011fumuz do\u011frudur; fakat 1-2 ay ge\u00e7tikten sonra s\u00fcrecin nas\u0131l bir noktaya evrilece\u011fini az \u00e7ok tahmin etmeliydik. Durumun vehametini g\u00f6zle g\u00f6r\u00fclen \u00f6l\u00fcmlerden, g\u00f6zle g\u00f6r\u00fclen rakamlardan anlamal\u0131yd\u0131k. \u201eNas\u0131l olsa 1-2 aya a\u00e7\u0131l\u0131r.\u201c diye kendimizi kand\u0131ra kand\u0131ra dayan\u0131\u015fma karar\u0131n\u0131 ancak 10 ay\u0131n sonunda ald\u0131k. O s\u00fcrece dek herkes bireysel olarak bir \u015feyler yapmaya \u00e7abalad\u0131. \u201cNe olacak\u201d kayg\u0131s\u0131 \u00f6rg\u00fctlenmemize engel oldu. \u00d6rg\u00fctlenme bi\u00e7imimiz elbet yanl\u0131\u015f olmu\u015f olabilir; fakat \u00f6nemli olan nokta buradan ders \u00e7\u0131karmakt\u0131r. Benim yakla\u015f\u0131k 15 \u00e7al\u0131\u015fma arkada\u015f\u0131m var; yani bu d\u00fckkan 15 ki\u015finin ekmek kap\u0131s\u0131. Bizler pandemi s\u00fcreci boyunca bu \u00f6rg\u00fctlenmeyi kendi i\u00e7erimizde \u015f\u00f6yle ger\u00e7ekle\u015ftirdik: Hepimiz biraraya gelerek internetten bir \u015feyler sat\u0131p ge\u00e7inmeye \u00e7al\u0131\u015ft\u0131k. Bir \u015feyler satt\u0131k, birlikte harcad\u0131k. Her daim birlikte hareket ettik. Kimde ne varsa o. Bu kom\u00fcn\u00fc bar emek\u00e7ileri olarak b\u00fct\u00fcn hayat\u0131m\u0131za yayabilirsek, belki u\u00e7uk olacak ama, daraltt\u0131klar\u0131 ve bizleri i\u00e7ine s\u0131k\u0131\u015ft\u0131rd\u0131klar\u0131 alan\u0131 geni\u015fletebiliriz. E\u011fer onlar bizim \u00fczerimizden sava\u015f a\u00e7\u0131yorlarsa bizler de yine bizim \u00fczerimizden alan\u0131 b\u00fcy\u00fctmek durumunday\u0131z. \u00c7ok kuvvetli bir ad\u0131m atmak \u015fart. Herkes elini ta\u015f\u0131n alt\u0131na koymal\u0131. Devletin bizi korkutmak i\u00e7in de\u011fil, bizi ya\u015fatmak i\u00e7in var oldu\u011funu unutmamak laz\u0131m. Devletin bizden b\u00fcy\u00fck olmad\u0131\u011f\u0131n\u0131, biz istedi\u011fimiz i\u00e7in devlet oldu\u011funu unutmamam\u0131z laz\u0131m. Bundan korkmak yerine o mekanizmay\u0131 harekete ge\u00e7irmek i\u00e7in, o mekanizmay\u0131 y\u00f6netebilmek i\u00e7in biz bar emek\u00e7ileriyle ba\u015flayabiliriz. Alan\u0131m\u0131z\u0131 geni\u015fletmek durumunday\u0131z. Tam da bu y\u00fczden, ne olursa olsun, bar emek\u00e7ileri bir platform \u00fczerinden yeniden \u00f6rg\u00fctlenmek zorundad\u0131r. \u0130lerleyen s\u00fcre\u00e7te ba\u015fka hastal\u0131klarla da m\u00fccadele edece\u011fiz. Daha b\u00fcy\u00fck hastal\u0131klar, daha b\u00fcy\u00fck sava\u015flar bizi bekliyor; bunlara haz\u0131rl\u0131kl\u0131 olmak laz\u0131m. Kendi \u00f6zelimde konu\u015facak olursam ben ge\u00e7ti\u011fimiz 1,5 y\u0131l i\u00e7erisinde ge\u00e7mi\u015fte yapm\u0131\u015f oldu\u011fum hatalar\u0131 d\u00fc\u015f\u00fcnd\u00fcm ve art\u0131k ayn\u0131 hatalar\u0131 yapmamaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorum. Bence bar emek\u00e7ileri olarak bir noktada bulu\u015fmam\u0131z, hatalar\u0131m\u0131z \u00fczerine konu\u015fmam\u0131z, ayn\u0131 hatalar\u0131 tekrarlamaktan ka\u00e7\u0131nmam\u0131z gerekiyor. Direni\u015f ve dayan\u0131\u015fma pandemi s\u00fcrecinin 3. ay\u0131nda ba\u015flam\u0131\u015f olsayd\u0131, hi\u00e7birimiz bunlar\u0131 konu\u015fmayacakt\u0131k. Ge\u00e7ti\u011fimiz d\u00f6nem boyunca i\u015fletmeciler \/ mekan sahipleri olarak ya\u015fam\u0131\u015f oldu\u011funuz ekonomik s\u0131k\u0131nt\u0131lar\u0131n tamam\u0131 elbet apa\u00e7\u0131k ortada.<\/p>\n\n\n\n

Peki \u00e7al\u0131\u015fanlar\u0131n\u0131z ge\u00e7imini nas\u0131l sa\u011flad\u0131? Devletin deste\u011fi malum ortada; ekstradan bir destek i\u00e7in de herhangi bir talepte bulunuldu mu?<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

C.G.: Kendi bar\u0131m a\u00e7\u0131s\u0131ndan konu\u015facak olursa, daha \u00f6nce de belirtmi\u015f oldu\u011fum \u00fczere biz kom\u00fcn bir ya\u015fam s\u00fcrerek ayakta kald\u0131k; tabi T\u00fcrkiye genelinde durum bu de\u011fildi. Ba\u015fvuru noktas\u0131na gelecek olursak; ben 1-2 defa ba\u015fvuruda bulundum; ne var ki herhangi bir geri d\u00f6n\u00fc\u015f alamad\u0131\u011f\u0131m\u0131 fark etti\u011fimde de a\u00e7\u0131k\u00e7as\u0131 biraz gurur yapt\u0131m. Belli ki bizi bu \u015fekilde g\u00f6rmek, \u201eBiz bu i\u015fletmeleri bitirdik.\u201c izlenimi yaratmak istiyorlar. Sonra kendimle psikolojik bir sava\u015f verdim ve hi\u00e7bir talepte bulunmad\u0131m. Hi\u00e7bir \u015fey alamayaca\u011f\u0131m ortadayd\u0131 ve devlet bunu \u00e7ok g\u00fczel hissettirdi. \u201eSen bira sat\u0131yorsun.\u201c bahanesini sanki biz bir yerlerden uyu\u015fturucu ka\u00e7\u0131r\u0131yormu\u015fuz gibi \u00f6n\u00fcm\u00fcze s\u00fcrd\u00fcler. Biz e\u011flence sat\u0131yoruz, sek\u00fcler hayat sat\u0131yoruz; ne var ki bunu kabullenemiyorlar. Bizimle sava\u015f\u0131yorlar. \u0130\u015fletmeciler \u00e7ok b\u00fcy\u00fck maddi s\u0131k\u0131nt\u0131 ya\u015fad\u0131lar; maddi s\u0131k\u0131nt\u0131 ya\u015famakta olan bir i\u015fletmecinin de duygusal anlamda s\u0131k\u0131nt\u0131 ya\u015famas\u0131 ka\u00e7\u0131n\u0131lmaz. Sonu\u00e7ta hayatta kalabilmek ad\u0131na bir para kayna\u011f\u0131 olmak durumunda. Bu noktadan bakacak olursak bar emek\u00e7isi \u00e7al\u0131\u015fan arkada\u015flar\u0131m\u0131z \u00e7ok daha b\u00fcy\u00fck bir s\u0131k\u0131nt\u0131 ya\u015fam\u0131\u015f olabilirler. Motor kullanmay\u0131 bilmeden kuryecilik yapan arkada\u015flar\u0131m var. Bu memlekette bar\u0131 kapand\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in ve ailesini ge\u00e7indirmek durumunda oldu\u011fu i\u00e7in kuryecilik yapm\u0131\u015f ve motorun \u00fczerindeyken \u00f6lm\u00fc\u015f, i\u015fletmeci bir arkada\u015f\u0131m\u0131z var. Bunun gibi pek \u00e7ok \u00f6rnek sayabilirim. Sokakta gitar \u00e7alarken kimse dikkate almad\u0131\u011f\u0131 ve para kazanamad\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in intihar eden arkada\u015flar\u0131m\u0131z var. Bunlar b\u00fcy\u00fck ders, bunlar b\u00fcy\u00fck \u00fcz\u00fcnt\u00fc. Her duydu\u011fumda kahroluyorum. Benim gibi d\u00fc\u015f\u00fcnen, hayata bizim gibi bakan her insan kahrolmu\u015ftur. \u0130\u015fte burada da yine ayn\u0131 kap\u0131ya \u00e7\u0131k\u0131yoruz: \u00d6rg\u00fcts\u00fczl\u00fck. O \u00e7ocuklara sahip \u00e7\u0131kamad\u0131k. Biz hayat\u0131 boyunca hi\u00e7 tan\u0131mad\u0131\u011f\u0131 insanlar\u0131n haklar\u0131n\u0131 savunmak ad\u0131na soka\u011fa \u00e7\u0131km\u0131\u015f bireyleriz. Ya\u015fam tarz\u0131m\u0131z belli. Saklayacak bir \u015feyimiz yok. Bir madencinin, Venezuela\u2019da bir i\u015f\u00e7inin, sendikal\u0131 bir \u00f6\u011fretmenin, hi\u00e7 tan\u0131mad\u0131\u011f\u0131m\u0131z bir \u00f6\u011frencinin haklar\u0131n\u0131 savunmak i\u00e7in sokaklara \u00e7\u0131kt\u0131k ve bizim i\u00e7imizdeki \u00e7ocuklara, bizim i\u00e7imizdeki insanlara sahip \u00e7\u0131kamad\u0131k. Bence en b\u00fcy\u00fck \u00f6zele\u015ftiriyi burada yapmak laz\u0131m. \u201eBu s\u00fcre\u00e7te bar emek\u00e7ileri ne yapt\u0131?\u201c sorusunun en b\u00fcy\u00fck cevab\u0131 bence o 150 insan. <\/p>\n\n\n\n

Pandemi sonras\u0131 bizlere dayat\u0131lm\u0131\u015f olan m\u00fczik k\u0131s\u0131tlamas\u0131 hakk\u0131nda ne d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcyorsunuz? Mekanlara y\u00f6nelik bask\u0131lar\u0131n artm\u0131\u015f oldu\u011fu kan\u0131s\u0131nda m\u0131s\u0131n\u0131z? <\/em><\/p>\n\n\n\n

C.G.: Kesinlikle bask\u0131lar\u0131n artm\u0131\u015f oldu\u011fu kan\u0131s\u0131nday\u0131m. Pandemi \u00f6ncesinde de bu s\u00fcre\u00e7 devam ediyordu. 100. Y\u0131l\u2019da hi\u00e7 problem ya\u015famadan, hi\u00e7 rahats\u0131z edilmeden \u2013 \u00e7\u00fcnk\u00fc art\u0131k bu m\u00fcdahaleden ziyade rahats\u0131z etmek ama\u00e7l\u0131 yap\u0131lan \u015feyler \u2013 ge\u00e7en bir s\u00fcre\u00e7 olmad\u0131. \u00d6ncelikle kolluk kuvvetleri hi\u00e7 eksik olmad\u0131. Bu s\u00fcre\u00e7 pandemiden 6 ay \u00f6nce ba\u015flam\u0131\u015ft\u0131. Onlar i\u00e7in bir silaha d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fc ve, i\u015fin ilginci, pandemi sonras\u0131nda da devam etmekte. Gece 12\u2019de m\u00fczi\u011fin susturulmas\u0131ndan bahsediyorlar. Bilirsiniz; bir d\u00f6nem t\u00fcrk\u00fc s\u00f6ylemek yasakt\u0131. O s\u00fcre\u00e7le birebir ilerleyen bir s\u00fcre\u00e7ten ge\u00e7iyoruz. Soka\u011fa \u00e7\u0131kmak yasakt\u0131, bunlar sa\u011fl\u0131k a\u00e7\u0131s\u0131ndan yapmam\u0131z gereken \u015feylerdi; fakat sonras\u0131nda bunlar silaha d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fcr\u00fcld\u00fc. M\u00fczik a\u00e7mak, \u015fark\u0131 s\u00f6ylemek\u2026 Ben gitti\u011fim yerde kamp alan\u0131nda \u015fark\u0131 s\u00f6yledi\u011fim i\u00e7in jandarma taraf\u0131ndan uyar\u0131ld\u0131m. Burada mesela \u015fark\u0131, t\u00fcrk\u00fc, m\u00fczik de\u011fil; o y\u00fczden ben burada olabildi\u011fince direnmeye \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorum. Ne var ki geldiklerinde tek ba\u015f\u0131ma \u00e7ok da yapacak \u015feyim kalm\u0131yor. 23:55\u2019te m\u00fczi\u011fimin sesini a\u00e7\u0131yorum. Pasif agresif bir eylem yap\u0131yorum a\u00e7\u0131kcas\u0131; insanlara kendi \u00e7ap\u0131mda, kendi y\u00f6ntemlerimle durumu aktarmaya \u00e7abal\u0131yorum. Bu sald\u0131r\u0131lar\u0131n yaln\u0131zca barlara y\u00f6nelik de\u011fil; oturan insanlara da y\u00f6nelik oldu\u011funu be\u015f kala m\u00fczi\u011fin sesini y\u00fckselterek anlatmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorum. Bu yasak ancak \u00f6rg\u00fctlenme sonucunda kalkacakt\u0131r. Adamlar\u0131n ya\u015fam tarz\u0131, d\u00fcnyaya bak\u0131\u015f\u0131 ortada. D\u00fc\u015fmanl\u0131k g\u00fctt\u00fckleri \u015fey \u00fczerinden istedikleri her \u015feyi yapabiliyorlar. Bir \u015feye d\u00fc\u015fmanlarsa hi\u00e7 \u00e7ekinmeden ve s\u0131k\u0131lmadan istedikleri sald\u0131r\u0131y\u0131 ger\u00e7ekle\u015ftiriyorlar. B\u00fct\u00fcn g\u00fcc\u00fcn\u00fc kullanarak, devlet g\u00fcc\u00fcn\u00fc kullanarak, kolluk kuvvetlerini kullanarak ya da arkalar\u0131na ald\u0131klar\u0131 toplum g\u00fcc\u00fcn\u00fc kullanarak bir \u015fekilde bunu silaha \u00e7evirebiliyorlar. Bizim de kalkan olmam\u0131z laz\u0131m. Hep beraber hareket edip, \u201e12\u2019de m\u00fczi\u011fimizi kapatm\u0131yoruz arkada\u015flar! M\u00fczik bizim, biz m\u00fczi\u011fiz!\u201c demek laz\u0131m. Bizim kendi slogan\u0131m\u0131z bu y\u00f6nde: \u201eM\u00fczik bizim!\u201c M\u00fczik hayatt\u0131r. M\u00fczik insan\u0131n h\u00fccrelerini harekete ge\u00e7irir. Bunu engelleyebilmek i\u00e7in iki ihtimal var: Ya gericisinizdir ya da hayat\u0131nda hi\u00e7 m\u00fczik dinlememi\u015fsinizdir. M\u00fczik d\u00fc\u015fman olan bir insan\u0131n herhangi bir \u015feye d\u00fc\u015fman olmama \u015fans\u0131 yok. Bir yerde okumu\u015ftum: \u201eSiz a\u011fa\u00e7taki ku\u015fun yuvas\u0131na d\u00fc\u015fmans\u0131n\u0131z.\u201c Bu d\u00fc\u015fmanl\u0131k hayat\u0131n her yerine sirayet ediyor ve g\u00fcn ge\u00e7tikte h\u0131zlan\u0131yor. Gidiyorlar, fark\u0131ndalar. Biz de fark\u0131nday\u0131z. Ge\u00e7mi\u015fte ba\u015flayan, Gezi\u2019yle devam eden m\u00fccadelemiz g\u00fcn\u00fcm\u00fczde de devam ediyor. LGBTi eylemleri, hayvan haklar\u0131na dair eylemler, ya\u015fam tarz\u0131m\u0131za uygulad\u0131klar\u0131 bask\u0131lar sonucu sosyal medya \u00fczerinden yaratt\u0131\u011f\u0131m\u0131z \u00f6rg\u00fctlenme bir \u015feyleri de\u011fi\u015ftirmeye ba\u015fl\u0131yor. Bunu h\u0131zland\u0131rabilirsek ya\u015fam\u0131 \u00e7ok daha g\u00fczel bir hale d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fcrebiliriz. 100. Y\u0131l\u2019\u0131 kurtar\u0131lm\u0131\u015f b\u00f6lge gibi g\u00f6r\u00fcyorum. ODT\u00dc\u2019n\u00fcn m\u00fcthi\u015f bir etkisi, mahalleyle m\u00fcthi\u015f bir ba\u011f\u0131 var; ama hayat\u0131 buradan de\u011ferlendirmemek laz\u0131m. Bu mahalleden 100-200 mt d\u0131\u015far\u0131ya \u00e7\u0131kt\u0131\u011f\u0131n\u0131z zaman bamba\u015fka bir d\u00fcnyaya a\u00e7\u0131l\u0131yorsunuz. Alan\u0131 geni\u015fletmedi\u011fimiz s\u00fcrece rahat etme \u015fans\u0131m\u0131z yok. Burada ODT\u00dc \u00f6\u011frencisinin de etkisi b\u00fcy\u00fck; fakat \u00f6rne\u011fin K\u0131z\u0131lay\u2019daki barlar\u0131n \u00fczerindeki bask\u0131 buradan \u00e7ok daha fazla. Bizlere bask\u0131 yapmak, bizleri ya\u015fatmamak \u00fczerine kurulu bir d\u00fczen s\u00f6z konusu; fakat i\u015fin ac\u0131 taraf\u0131 da bu d\u00fczene dahil olan insanlar\u0131n bir k\u0131sm\u0131n\u0131n bizzat t\u00fcketici de\u011filmi\u015f gibi davranmas\u0131. Bunu s\u00f6ylemekte s\u0131k\u0131nt\u0131 g\u00f6rm\u00fcyorum; ben, bize bask\u0131n yapan \u00e7o\u011fu insan\u0131n i\u00e7eriye girebilmek i\u00e7in sivil k\u0131yafetlerle kap\u0131ya geldi\u011fini hat\u0131rl\u0131yorum. Bizden ricada bulunuyorlar. Amin Maalouf\u2019un bir kitab\u0131 var, \u201e\u00c7ivisi \u00c7\u0131km\u0131\u015f D\u00fcnya\u201c, orada bu meseleye \u00e7ok g\u00fczel bir bi\u00e7imde ele al\u0131yor: \u201eBen yapam\u0131yorum, peki sen neden yap\u0131yorsun? Sen bu kadar dans edemezsin. Sen bu kadar i\u00e7emezsin. Sen bu kadar e\u011flenemezsin; \u00e7\u00fcnk\u00fc ben e\u011flenemiyorum.\u201c Bana kal\u0131rsa mant\u0131k bu.<\/p>\n\n\n\n

Pandemi \u00f6ncesini ve bug\u00fcn\u00fc g\u00f6z \u00f6n\u00fcnde bulunduracak olursak arada farklar g\u00f6zlemlemekte misiniz? Zamlar ve mevcut s\u00fcre\u00e7 m\u00fc\u015fteri kitlesini ve sizleri ne y\u00f6nde etkiledi?<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

C.G.: Biz fiyatlar\u0131 m\u00fcmk\u00fcn oldu\u011funca taban tutmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yoruz; \u00e7\u00fcnk\u00fc burada paradan ziyade ba\u015fka \u015feyler de olu\u015fturulmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131l\u0131yor. Biz minimum tutmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yoruz; ama minimum tutabiliyor olmak i\u00e7in bile 6 ayda bir zam yap\u0131yor olmam\u0131z laz\u0131m. Ben bu i\u015fe ba\u015flayal\u0131 yakla\u015f\u0131k 5 y\u0131l oldu, ba\u015flad\u0131\u011f\u0131mda biray\u0131 480 TL\u2019ye al\u0131yordum. Geldi\u011fimiz noktada 1180 TL\u2019ye al\u0131yorum. Arada 4 sene var; 1,5 senesi zaten yok. Bu a\u00e7\u0131dan bakacak olursak 3 senedir i\u015flemekte olan bir d\u00fckkan\u0131n %100 zam g\u00f6rm\u00fc\u015f oldu\u011funu netlikle s\u00f6yleyebiliriz. Anlatmak istedi\u011fim \u015fey zam s\u00fcrecinin pandemiyle ba\u015flamam\u0131\u015f oldu\u011fu. Bask\u0131lar en ba\u015f\u0131ndan beri mevcuttu, pandemiyi bir silaha d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fcrd\u00fcler ve bizlere kur\u015fun olarak geri g\u00f6nderdiler. Bu s\u00fcreci kendi a\u00e7\u0131lar\u0131ndan avantaja \u00e7evirdiler. Pandemi d\u00f6neminde de \u00e7ok b\u00fcy\u00fck bir zam geldi ve biz fiyatland\u0131rmalar\u0131 ba\u015fka mekanlarla haberle\u015ferek yapt\u0131k. Ben ilk ba\u015flad\u0131\u011f\u0131m d\u00f6nem biray\u0131 11 TL\u2019den sat\u0131yordum. Ben de zam yapmak istemezdim, ba\u015flad\u0131\u011f\u0131m fiyattan satabilmeyi \u00e7ok isterdim; fakat ortada bir zorunluluk var. \u00d6rne\u011fin y\u0131l\u0131n ilk zamm\u0131 yap\u0131ld\u0131\u011f\u0131 zaman biz para kazanm\u0131yoruz; \u00e7\u00fcnk\u00fc onlar\u0131n hesab\u0131na g\u00f6re bizim 6 ayda bir zam yapmam\u0131z laz\u0131m. Ne var ki bu bizim m\u00fc\u015fteri kitlemiz i\u00e7in uygun bir durum de\u011fil. Ben bir \u00f6\u011frencinin cebinden her 6 ayda bir daha fazlas\u0131n\u0131 alabilir miyim? Bir \u00f6\u011frenci i\u00e7in 25 TL \u00e7ok para. Bizler de para kazanmaktan \u00f6nce bunlar\u0131 d\u00fc\u015f\u00fcnmek durumunday\u0131z. Biz yaln\u0131zca bira satmamal\u0131y\u0131z; biz k\u00fclt\u00fcr a\u015f\u0131lamal\u0131y\u0131z. Bizleri ziyaret eden t\u00fcm insanlar \u015funun fark\u0131nda olmal\u0131: Zamlar\u0131 kesinlikle biz yapm\u0131yoruz. En b\u00fcy\u00fck zamm\u0131 mevcut sava\u015ftan \u00f6t\u00fcr\u00fc biz g\u00f6r\u00fcyoruz. Ben ruhsat\u0131m\u0131 1 senede alabildim. Avrupa\u2019da b\u00f6yle bir \u015fey duymu\u015f de\u011filim. Bu \u00fclkedeyse bu problemi ya\u015fayan binlerce bar var. Biz ruhsat de\u011fi\u015fikli\u011fi yapmak istiyoruz ve yakla\u015f\u0131k 7 ayd\u0131r bunun i\u00e7in u\u011fra\u015f\u0131yoruz. Sahil kenar\u0131nda yer alan t\u00fcm barlara bu imkan tan\u0131nd\u0131; \u00e7\u00fcnk\u00fc turizm var. ODT\u00dc\u2019den dolay\u0131 da burada ayr\u0131 bir sava\u015f mevcut. Olsun, bununla ilgili hi\u00e7bir s\u0131k\u0131nt\u0131m\u0131z yok. Bizim direni\u015fle ilgili hi\u00e7bir problemimiz yok. Direniyoruz, direnmeye devam edece\u011fiz. Tekrar kapatacaklarsa da kapats\u0131nlar; hi\u00e7 \u00f6nemli de\u011fil. Biz direniriz. Bu i\u015fi yapmasak da direnmeye devam etmeliyiz. Sadece kendi gelece\u011fimiz i\u00e7in de\u011fil; ba\u015fkalar\u0131n\u0131n gelece\u011fi i\u00e7in sava\u015f vermek zorunday\u0131z. Bir yerde direnmeye ba\u015flarsak o zincir, o halka kopacakt\u0131r. \u0130\u015fte o zaman bizim istedi\u011fimiz \u015feyler olmaya ba\u015flayacakt\u0131r. Biz de k\u00f6t\u00fc \u015feyler istemiyoruz. \u0130nsanlar mutlu olsun istiyoruz. Bizim tek hedefimiz bu. Biz yaln\u0131zca insanlar buradan ayr\u0131l\u0131rken g\u00fczel ayr\u0131ls\u0131n istiyoruz. Para bir \u015fekilde kazan\u0131l\u0131r. K\u0131sacas\u0131 d\u00fc\u015fman olduklar\u0131 \u015feyi yaratmak, ya\u015fatmak istiyoruz. A\u011fa\u00e7taki ku\u015fun yuvas\u0131na, her \u015feye d\u00fc\u015fman insanlardan bahsediyoruz. Direni\u015f devam etmeli. Bizleri \u00f6ld\u00fcremeyecekler, mutsuz edemeyecekler. Herkes bilsin ki bu sava\u015fa a\u011flayarak s\u0131zlayarak devam edemeyiz. Yapaca\u011f\u0131m\u0131z tek \u015fey var: \u00d6rg\u00fctlenmek \u00f6rg\u00fctlenmek \u00f6rg\u00fctlenmek. Bir olmak. Ba\u015fka \u00e7are yok. M\u00fc\u015fteri kitlesiyle ilgili konu\u015facak olursak: Bu d\u00f6nem yaln\u0131zca bizler a\u00e7\u0131s\u0131ndan de\u011fil, herkes a\u00e7\u0131s\u0131ndan zorlu ge\u00e7ti. Mekanlar\u0131n tekrardan a\u00e7\u0131lmas\u0131 m\u00fc\u015fteri kitlemiz taraf\u0131ndan b\u00fcy\u00fck bir mutlulukla kar\u015f\u0131land\u0131. Ben a\u00e7\u0131l\u0131\u015f\u0131n ilk g\u00fcnlerinde bara gelip masay\u0131 \u00f6pen insan g\u00f6rd\u00fcm. Beni tekrardan hayata ba\u011flayan da san\u0131rsam bu oldu. \u00d6zledi\u011fimiz \u015feyin sosyallik oldu\u011funu anlad\u0131k. \u0130nsanlar\u0131n da bu konuda bizimle hemfikir oldu\u011funa eminim; \u00e7\u00fcnk\u00fc 1,5 y\u0131l \u00e7ok uzun bir s\u00fcre. \u0130nsan sosyal bir hayvand\u0131r. Bu sistemde de insanlar\u0131n en b\u00fcy\u00fck g\u0131da kayna\u011f\u0131 sosyalle\u015fmektir. \u0130lk g\u00fcnlerde insanlarda g\u00f6zlemledi\u011fimiz esas \u015fey tedirginlik oldu. Bu tedirginlik pandemiden ziyade yeniden sosyalle\u015fmenin verdi\u011fi tedirginlikti. <\/p>\n\n\n\n

Peki pandemi a\u00e7\u0131s\u0131ndan bir tehlike mevcut mu? \u00c7ok daha tehlikeli d\u00f6nemlerde a\u00e7\u0131k olan pek \u00e7ok mekan vard\u0131. \u00d6te yandan \u015fu an hala kapal\u0131 olan, ekmek paras\u0131 kazanamayan mekanlar var. Bu arada bizim de toparlamam\u0131z da uzun zaman alacak. Ben 8 ay boyunca kapal\u0131 d\u00fckkana 7000 TL elektrik faturas\u0131 \u00f6dedim. \u0130tiraz etmeye gitti\u011fimde bana \u201eortalama bir fiyat al\u0131nd\u0131\u011f\u0131\u201c a\u00e7\u0131klamas\u0131yla geldiler.<\/p>\n\n\n\n

K\u0131sacas\u0131 bizler olumsuz y\u00f6nde nas\u0131l etkilendiysek m\u00fc\u015fterilerimiz de \u00f6yle etkilendiler. Ben bunu g\u00f6zlerinden okudum. Ailesiyle gelenler oldu, ko\u015farak gelip bize sar\u0131lanlar oldu\u2026 Bu, ne kadar hasret kald\u0131klar\u0131n\u0131n, ellerinden al\u0131nan \u015feyin ne kadar fark\u0131nda olduklar\u0131n\u0131n bir g\u00f6stergesidir.<\/p>\n\n\n\n

Ayn\u0131 zamanda \u015funu da belirtmek durumday\u0131m: M\u00fc\u015fteri olarak buraya gelen, sonras\u0131nda arkada\u015f oldu\u011fumuz insanlar bizleri s\u00fcre\u00e7 boyunca s\u00fcrekli motive ettiler. Desteklerini her daim hissettik. Umar\u0131m bar emek\u00e7isi arkada\u015flar\u0131m\u0131z\u0131n tamam\u0131 da s\u00fcreci bu \u015fekilde atlatm\u0131\u015ft\u0131r. Ben her yere d\u00fc\u015ft\u00fc\u011f\u00fcmde bir telefonla aya\u011fa kalkt\u0131m. Birlikte \u00e7al\u0131\u015fmakta oldu\u011fumuz emek\u00e7i arkada\u015flar\u0131m\u0131z da bizleri 16 ay boyunca hi\u00e7 b\u0131rakmad\u0131. Ben bir babay\u0131m, bir e\u015fim ve \u015f\u00fcphesiz ki ailemin deste\u011fi benim a\u00e7\u0131mdan \u00e7ok de\u011ferliydi; fakat insan bunun haricinde de bir \u015fey ar\u0131yor. Ailem hep yan\u0131mdayd\u0131; buna ra\u011fmen ba\u015fka bir bo\u015fluk da vard\u0131 ve o bo\u015flu\u011fu sizler doldurdunuz. Mutlu olmadan mutlu edemezsiniz; bu bir ger\u00e7ek. Ben \u015fu s\u00fcre\u00e7te \u00e7evremdeki insanlardan psikolojik destek ald\u0131m ve emek\u00e7i arkada\u015flar\u0131m\u0131n beni b\u00fct\u00fcn s\u00fcre\u00e7 boyunca s\u00fcrekli olarak motive etmi\u015f olmas\u0131 benim a\u00e7\u0131mdan \u00e7ok de\u011ferliydi. \u00c7al\u0131\u015fma arkada\u015flar\u0131m\u0131n deste\u011fi olmasayd\u0131 biz bu bar\u0131 zaman\u0131nda ve bu kadar d\u00fczg\u00fcn a\u00e7amazd\u0131k. Bu bar onlar\u0131n. Bu s\u00fcre\u00e7te bana bunu hissettirdiler. Her g\u00fcn, her dakika, her saniye yan\u0131mda olduklar\u0131n\u0131 hissettim. Ge\u00e7ti\u011fimiz 16 ay\u0131 benim gibi atlatm\u0131\u015f ba\u015fka emek\u00e7i arkada\u015flar\u0131m da varsa hepsinin ad\u0131na \u00e7al\u0131\u015fma arkada\u015flar\u0131m\u0131za te\u015fekk\u00fcr ediyorum. Bizlere destek olan herkese te\u015fekk\u00fcr ediyorum. Umar\u0131m herkes s\u00fcreci psikolojik a\u00e7\u0131dan k\u00fc\u00e7\u00fck s\u0131yr\u0131klarla atlatm\u0131\u015ft\u0131r. Maddi olarak hepimiz b\u00fcy\u00fck yara ald\u0131k; fakat \u00e7al\u0131\u015faca\u011f\u0131z. Direnece\u011fiz, dayan\u0131\u015faca\u011f\u0131z, hakk\u0131m\u0131z\u0131 arayaca\u011f\u0131z.<\/p>\n\n\n\n

Bir kapanma daha olmas\u0131 halinde bunun \u00fcstesinden gelebilece\u011finiz kan\u0131s\u0131nda m\u0131s\u0131n\u0131z? \u0130lerleyen s\u00fcre\u00e7 i\u00e7in talepleriniz ne y\u00f6ndedir?<\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

C.G.: K\u0131sa s\u00fcreli de olsa bir kapanma daha olmas\u0131 halinde \u00e7ok yara alaca\u011f\u0131mdan eminim. \u0130\u015fte \u00f6yle bir durumda mevcut yaralar\u0131 sarmak 3-4 senemizi al\u0131r. Bir kapanma olmas\u0131 halinde toplu bir kapanmaya asla kar\u015f\u0131 de\u011filiz; \u00e7\u00fcnk\u00fc insan hayat\u0131 bizim i\u00e7in \u00e7ok \u00f6nemli. Biz istiyoruz ki e\u015fit davran\u0131ls\u0131n. E\u011fer ger\u00e7ekten ortada insan hayat\u0131na dair bir m\u00fccadele mevcutsa buna her zaman var\u0131z. Kapanacaksak kapanal\u0131m. A\u00e7\u0131lacaksak a\u00e7\u0131lal\u0131m; fakat ne yapacaksak birlikte yapal\u0131m. E\u011fer bir mekan a\u00e7\u0131kken di\u011feri kapal\u0131 olursa olay ba\u015fka bir \u015feye d\u00f6n\u00fc\u015f\u00fcr. Sa\u011fl\u0131ksal sebeplerden \u00f6t\u00fcr\u00fc bir kapanmaya kimse itiraz etmez; sonu\u00e7ta bizim hayat\u0131m\u0131z da de\u011ferli. Ne var ki ben, bir mekan a\u00e7\u0131kken di\u011ferinin kapal\u0131 olmas\u0131 halinde alt\u0131nda ba\u015fka sebep arar\u0131m. Bu adaletsizli\u011fin ta kendisidir ve ben, bir daha b\u00f6yle bir durum olu\u015fmas\u0131 halinde, elimden gelen her \u015feyi yapaca\u011f\u0131m. Emek\u00e7i arkada\u015flar\u0131m\u0131z\u0131n da buna kar\u015f\u0131 m\u00fccadele edece\u011finden eminim. Biz hayat\u0131 boyunca m\u00fccadele etmi\u015f insanlar\u0131z, i\u015fimiz i\u00e7in m\u00fccadele edeceksek onu da elbet yapaca\u011f\u0131z. Gerekirse \u00e7ok\u00e7a g\u00f6zalt\u0131na da al\u0131naca\u011f\u0131z; bu d\u00f6ng\u00fcy\u00fc k\u0131rman\u0131n ba\u015fka yolu yok. Sesimizi duyurmak zorunday\u0131z. Her t\u00fcrl\u00fc engeli koyabilirler. Bunlar insan haklar\u0131na, demokrasiye ayk\u0131r\u0131 \u015feyler. Bunlar bizim anayasam\u0131za ayk\u0131r\u0131 \u015feyler. Bu m\u00fccadeleyi b\u00f6yle ele almak laz\u0131m. Her \u015feyden \u00f6nce hakl\u0131 olan bizleriz. Yard\u0131mlar\u0131n\u0131 da istemiyoruz, tek talebimiz mevcut: B\u0131raks\u0131nlar i\u015fimizi yapal\u0131m. Bir bah\u00e7\u0131van nas\u0131l i\u015fini yap\u0131yorsa, bir madenci nas\u0131l i\u015fini yap\u0131yorsa bizler de ayn\u0131 \u015fekilde i\u015fimizi yapmak istiyoruz. Biz k\u00f6t\u00fc bir \u015fey yapm\u0131yoruz. Bu bira bu topraklarda 1000 y\u0131ld\u0131r i\u00e7iliyor. Bu rak\u0131 1000 y\u0131ld\u0131r i\u00e7iliyor. Biz 1800 yap\u0131m\u0131 bira sat\u0131yoruz. Bu i\u015f devletin tekelinde olsayd\u0131 b\u00f6yle gitmezdi. Ne var ki \u00f6zelle\u015fmeden kaynakl\u0131 bulan\u0131k bir piyasa mevcut. D\u00fcnyan\u0131n pek \u00e7ok yerinde sosyal devlet vatanda\u015f\u0131n zarar\u0131n\u0131 kar\u015f\u0131l\u0131yor. Bir mekan \u015fahs\u0131n inisiyatifi d\u0131\u015f\u0131nda kapat\u0131l\u0131yorsa her t\u00fcrl\u00fc zarar devlet taraf\u0131ndan kar\u015f\u0131lanmak durumunda. Biz art\u0131k bunu da istemiyoruz. Tabiri caizse yeter ki bizi sal\u0131n. Biz kimseye zarar veren insanlar de\u011filiz. Biras\u0131n\u0131 i\u00e7erken kitab\u0131n\u0131 okuyan, \u00f6devini bitirmeye \u00e7al\u0131\u015fan bir \u00e7ocu\u011fun sizlere ne t\u00fcr bir zarar\u0131 olabilir? Aksine fayda sa\u011flar. \u0130\u015fte d\u00fc\u015fmanl\u0131k dedi\u011fimiz \u015fey tam da bu noktada ortaya \u00e7\u0131k\u0131yor. Burada devreye giren \u015fey k\u00f6t\u00fcl\u00fck. <\/p>\n\n\n\n

Sonu\u00e7 olarak \u015funu s\u00f6ylemek istiyorum: Ne olursa olsun direnece\u011fiz. Kendi ad\u0131ma ald\u0131\u011f\u0131m karar bu. Beni paralar\u0131yla, destekleriyle ezemeyecekler. Ben ayakta m\u00fccadelemi verece\u011fim; \u00e7\u00fcnk\u00fc \u00e7ok hakl\u0131y\u0131m. Sonuna kadar hakl\u0131y\u0131m ve hakk\u0131m\u0131 kimseye yedirmem. Elimden ne geliyorsa da yapaca\u011f\u0131m. Bar emek\u00e7i\u015fi arkada\u015flar\u0131mdansa yaln\u0131zca bir iste\u011fim var: Kafalar\u0131n\u0131 yast\u0131\u011fa koyduklar\u0131nda \u00f6len arkada\u015flar\u0131m\u0131z\u0131 d\u00fc\u015f\u00fcns\u00fcnler. Ben \u00f6yle yap\u0131yorum. En az\u0131ndan onlar\u0131n haklar\u0131n\u0131 savunal\u0131m, adaleti sa\u011flayal\u0131m. Kendi i\u00e7imizde adaleti sa\u011flayal\u0131m. Hi\u00e7bir \u015fey yapam\u0131yorsak kendi i\u00e7imizdeki teraziyi dengeye getirelim. Daha fazla arkada\u015f\u0131m\u0131z\u0131n hayat\u0131n\u0131 kaybetti\u011fini g\u00f6rmek gere\u00e7ekten b\u00fcy\u00fck bir motivasyon kayb\u0131. Ben kendi ad\u0131ma hi\u00e7bir zaman intihar etmeyi d\u00fc\u015f\u00fcnmedim; ama bunu da yad\u0131rgam\u0131yorum. Daha fazla insan\u0131n sonunun bu olmamas\u0131 i\u00e7in l\u00fctfen birlik olal\u0131m, direnelim. Art\u0131k bu \u00e7ocuklar\u0131, bu insanlar\u0131 koruyal\u0131m. \u00d6nce kendimizi, sonra insanlar\u0131 koruyal\u0131m; bir \u015feyler yapal\u0131m. Ben kendimi su\u00e7lu hissediyorum. Kendini su\u00e7lu hissetmeyen kim varsa ona a\u00e7\u0131k y\u00fcreklilikle \u015funu s\u00f6yleyebilirim: \u00d6len her insan\u0131n arkas\u0131ndaki su\u00e7lulardan birisi de biziz; sahip \u00e7\u0131kmayan insanlar. Tabi burada en b\u00fcy\u00fck su\u00e7lunun kim oldu\u011funu biliyoruz, dillendirmeye gerek yok; ama Naz\u0131m Usta\u2019n\u0131n da dedi\u011fi gibi \u201eVe hala \u015farab\u0131m\u0131z\u0131 vermek i\u00e7in \u00fcz\u00fcm gibi eziliyorsak \/ Kabahat senin deme\u011fe de dilim varm\u0131yor ama \/ Kabahatin \u00e7o\u011fu senin can\u0131m karde\u015fim!\u201c. 1 rakam\u0131 m\u00fccadele vermemiz i\u00e7in yeterli bir rakam. Bir ki\u015fi daha eksilmeyelim. Umar\u0131m bir daha b\u00f6yle bir s\u00fcre\u00e7 ya\u015famay\u0131z; ama yine umar\u0131m, bir daha b\u00f6yle bir s\u00fcre\u00e7 ya\u015farsak birlik oluruz. <\/p>\n\n\n\n

Not: Ayn\u0131 sorular\u0131 3 farkl\u0131 mekana daha y\u00f6neltmi\u015f bulunmaktay\u0131z. S\u00f6z konusu r\u00f6portajlar\u0131 da en k\u0131sa zamanda ikinci bir seri halinde sizlerle payla\u015f\u0131yor olaca\u011f\u0131z. Can G\u00fczelo\u011flu\u2019na \u00e7ok te\u015fekk\u00fcr ediyor; emek\u00e7ilerle her daim dayan\u0131\u015fma i\u00e7erisinde olaca\u011f\u0131m\u0131z\u0131n s\u00f6z\u00fcn\u00fc veriyoruz.<\/strong>

(Bu r\u00f6portaj Gazete Solfasol ad\u0131na ger\u00e7ekle\u015ftirilmi\u015ftir.)<\/p>\n","post_title":"Can G\u00fczelo\u011flu: \"Ne olursa olsun direnece\u011fiz; \u00e7\u00fcnk\u00fc \u00e7ok hakl\u0131y\u0131z!\"","post_excerpt":"","post_status":"publish","comment_status":"closed","ping_status":"open","post_password":"","post_name":"can-guzeloglu-ne-olursa-olsun-direnecegiz-cunku-cok-hakliyiz","to_ping":"","pinged":"","post_modified":"2021-07-30 10:32:25","post_modified_gmt":"2021-07-30 07:32:25","post_content_filtered":"","post_parent":0,"guid":"https:\/\/gaiadergi.com\/?p=117348","menu_order":0,"post_type":"post","post_mime_type":"","comment_count":"0","filter":"raw"},"live_filter_cur_post_id":117348}'; block_tdi_122.td_column_number = "2"; block_tdi_122.block_type = "td_flex_block_1"; block_tdi_122.post_count = "4"; block_tdi_122.found_posts = "719"; block_tdi_122.header_color = ""; block_tdi_122.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_tdi_122.max_num_pages = "180"; tdBlocksArray.push(block_tdi_122); -->

SON YAZILAR

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

Nedir bu normal?

Normal, Latincesi normalis olan “gönyeli, ölçüye uygun” sözcüğünden gelmektedir. Ayrıca Fransızca normale de “kurala uygun, kurallı” sözcüğünden alıntıdır. Norm, Fransızca norme "kural, standart, ölçü" sözcüğünden gelmektedir...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol