Ana SayfaGüncelSöyleşiCaner Alper: “Benim de aile sırlarım var ama yazdıklarım değil...”

Caner Alper: “Benim de aile sırlarım var ama yazdıklarım değil…”

-

Hayatımıza “Zenne” ve “Çekmeceler” gibi başarılı ve kimsenin anlatamayacağı hikayeleri gün yüzüne çıkararak giren yönetmen M.Caner Alper, yeni kitabı “Temiz Aile Çocuğu” ile raflarda yerini aldı. Yönetmen ve senarist kimliklerinin yanında yazarlığıyla da var olan Alper ile “Temiz Aile Çocuğu” kitabını, geçmiş hayatını, annesini, bugününü ve gelecek projelerini keyifli bir sohbette konuştuk…

“Annemle yediğim bir lokmanın acı tadını çağırıyorum.”

Caner Alper yönetmen ve yazar olarak hayatımızda. İnsanın kendisini anlatması her zaman zordur tabii, ama siz kendinizle ilgili nasıl cümleler kuruyorsunuz?

Ben en çok kendimi anlatırken özgürüm. Sanki en emin olduğum alan. Senaryo yazarken de kendi hayatımda tanıdığım, bildiğim kişileri söz konusu hikayelerdeki kişilere yerleştirirdim. “Zenne”de de, “Çekmeceler”de de kendi aile bireylerimin kimi hallerini film karakterleri haline getirmiştim. Sanırım ben emin olduğumuz alandan yola çıkmak en sağlıklısı oluyor… Kendimle ilgili nasıl cümleler kuruyorum? M. Caner Alper, evi ve hayatı düzenli, aklı karışık biridir. O kadar hoşgörülüdür ki pek çoklarını şaşırtır. Sevgi doludur, saygı kurallarını iyi bilir ama gerektiğinde terbiyesini bozmayı da, had bildirmeyi de pekâlâ becerir. Öfkelidir ama çabuk yumuşar. Aferin budalası olduğu da doğrudur ama kendi yaptıkları konusunda kolay kolay ikna olmaz. “Başkaları ne derler önemli değil” demesine rağmen dışarıdan gelen fikirleri dinler. Caner Alper’i aynada pek beğenmez, hep değiştirmek ister, onun için bazen mavidir, bazen kırmızı…

Hayatımıza “Zenne” ve “Çekmeceler” gibi başarılı ve kimsenin anlatamayacağı hikayeleri barındıran filmlerle girdiniz. Bu filmlerin üzerinden uzun zaman geçmişken “Temiz Aile Çocuğu” kitabıyla karşımızdasınız. Bu uzun süre boyunca neler yapıyorsunuz, hayat nasıl geçiyor?

Yeni bir ülkeye, yeni bir şehre, dile, gelenek ve göreneklere adapte olmaya çalışıyorum. Acele etmiyorum doğrusu. “Temiz Aile Çocuğu”nun içinde UTANÇ ve GURUR adlı bir hikâyede adı geçen Şeref Motel’in romanını yazıyorum. Onun dışında sinema aşkım devam ediyor. Ekimden şubata kadar Los Angeles’ta sinemada her gün en az bir film seyrediyorum. Yeni arkadaşlar ediniyorum, yeni sokaklar, gelenekler tanıyorum. Başka evlerde geziniyorum, bir ülkede mülteci olmanın ne olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Başka ülkelerden biraz daha farklı burası, pek çok sanatçı için heyecan verici, renkli ama aynı zamanda korku verici bir büyüklük. Bütün bunları anlamaya çalışıyorum. Bu süre zarfında 3-4 senaryo bitirdim ama henüz “hangisini çekmeliyiz”e karar veremedik. Agunah isimli 2. Dünya Savaşı sonrası İsveç’te başlayan ve 50’li yılların ortalarında İstanbul’da biten bir aşk hikayesini çekmek için hazırlıklar yapıyoruz.

“Temiz Aile Çocuğu” kitabının ortaya çıkışı nasıl belirlendi? Ne kadar zamandır kendinizden hikayeler biriktiriyorsunuz?

Geçen yıl tam da bu zamanlardı. Beni Adınla Çağır isimli filmi seyretmiştim. Bir ilk aşk hikayesiydi ve benim de aynı öyle buruk bir anım vardı. İnsan çocukluğunda yaşadığı travmalarda takılıp kalıyor, orayı pek aşamıyor. Hikaye biriktirdiğimizin farkında olmuyoruz aslında. En azından ben bir yere not almıyorum. Marcel Proust’un ağzına attığı bisküvi misali annemle yediğim bir lokmanın acı tadını çağırıyorum… Onun için bilinçaltımda ve kalbimde birikmiş bu tortuları temizlemem gerekiyordu. Son Dans adlı ilk bölümü yazdım, çok sert ve şoke edici idi. Mehmet’e okudum, o hiçbir şeyi beğenmez, “Devam et”dedi!  Yazdıktan sonra hep kitap’tan Deniz Yüce Başarır’a rica ettim, beni bu anılardan kurtarın, diye.

Fotoğraf: Mehmet Binay

“ ‘Gerçek nedir?’ sorusunun peşindeyim. ”

Kitapta okuduğumuz hikayelerin gerçekliğini göz önünde bulundurursak, anlatması zor hikayeleri okuyucuyla paylaşıyorsunuz. Yazarken, içsel bir zorlanma yaşadınız mı, yoksa artık içimdekileri dökmem gerekiyordu mu diyorsunuz?

Aslına bakarsanız zorlanmıyorum. “Gerçek nedir” sorusunun peşindeyim. Beni toplumsal veya ailevi baskılar sebebiyle yazmaktan, anlatmaktan alıkoyan şey ne, onun peşine düşüyorum. Sırası geldi mi, diyorum. Ben hayatı sessiz yaşayan ama yüksek sesle anlatan bir kişiyim. Elbette benimde özelim var ama bunlar değil. Benim de aile sırlarım var ama yazdıklarım değil. Başka hayatlara saygılıyım ama onlarla kesişen ve canımın acıdığı yerler benim sanatsal sorumluluk alanlarım, diye düşünüyorum.

Kitapta özellikle anneniz ile yaşadığınız durumlar dikkati çekiyor. Biraz ailesel veya kişisel de bir soru olabilir belki ama; annenize karşı bir öz eleştiri, savunma ya da haykırma var mı bu kitap aracılığıyla?

Annem küskün bir insandı. Bize, çocuklarına ya da babamıza küserdi. Feci bir şey. Evde buz gibi bir hava eserdi günlerce. Yirmili yaşlarımın ortalarındaydım bir gün anneme küstüm. Çünkü İstanbul’a ziyaretlerinde bizim evimizde değil, düz cinsel ağabeyimin eşiyle birlikte yaşadığı evde kalmayı tercih ediyordu. “Onlarda bir hafta kaldın, üç gün de bizde kal” dediğimde “Hayır” diye kestirip atıyordu. O zaman bu çıbanı patlatıp iltihabı akıtmaya karar verdim. Bu gerginlik, sessizlik katlanılır gibi bir şey değildi.

“Ben gay’im diye mi böyle yapıyorsun?” diyememek canıma tak etmişti. Sonunda söyledim. “Ben hep biliyordum zaten, seni hep izlemiştim” diye itiraf etti. O sanki daha da kötüydü. Yıllar boyu hep bilmiş ama hiç yardım etmemişti… Annemi afişe etmek ya da ona kızmak değildi amacım ama oralarda bir yerde herhangi bir sebeple yakınlarına böyle davranan bir anne varsa ulaşmaya çalışıyordum.


“Toplumda cehaletlerinin farkında olmayan pek çok aile; suni, bayağı ve şişirme değerlere tutunuyor.”

“Temiz Aile Çocuğu”ndaki hikayelerden sizin için ayrıksı olan var mı? Özellikle ‘Levent’ ile içinizde yaşadığınız masumane çocuk aşkı bölümü güzeldi…

İçlerinden bazıları çok sevildi. İLK AŞK ve ÇİLEKLİ SAKIZ bunlardan ikisi. Benim için de onlar çok özel olsa da, UTANÇ VE GURUR sanırım en favori olanım. Toplumsal ikiyüzlülüğümüzü çok iyi anlatıyor, beni o yıllara götürüyor. Belki de şimdi ŞEREF MOTEL’in romanını yazmakta olduğum için. YALNIZ DEĞİLMİŞİM de buruk bir tat bırakıyor ağzımda. Aldığım geri dönüşlere göre, bunların dışında kitabın finali de tüm sezileri, önyargıları ters köşeye yatırır cinsten. Onun için sanırım VEDA da ayrıksı.

Kitapta ‘Şeref Motel’den oldukça fazla bahsediyorsunuz, ya da bana öyle geliyor bilemiyorum… Artık eskiden uğrak yerimiz olan yerleri kaybedince, yavaş yavaş bazı şeyleri unutuyormuşuz gibi geliyor. Bazı şeyler hep mi eskide kalmak zorunda diye sorası geliyor insanın…

Benim unutma değil unutamama problemim var sanırım, pek çok yazar gibi. Şeref Motel aslında bir metafor da. İçi boş şeref takıntımızın yerle bir olması arzumla alakalı harika bir yere oturuyor. Düşünsenize şeref alanları çok geniş bir aile ama aralarında sahtekâr da var, kadın-çocuk döven de var,karısını aldatan da var. Dedikodu, riya, iftira, hakaret gani. Her şey bozulmuş ama şereflerinin derdindeler… Sadece benimkiler değil, toplumda cehaletlerinin farkında olmayan pek çok aile böyle suni, bayağı ve şişirme değerlere tutunuyor. Bu değer onlara pompalanıyor. Şerefleri için cinayet işliyorlar, tokat atıyorlar, kavga çıkarıyorlar. Bilmiyorum belki de çoğu kendinde bu değeri bulamadığı ya da anlayamadığı için.

Kitabın dili oldukça samimi ve okuyucuyu da kitapta yolculuğa çıkaran cinsten. Kitaplarda nasıl bir yazım dili kullanmayı tercih ediyorsunuz?

Konuşmaya yakın olsa da bitirene kitap okuma hazzı vermesini istediğim bir dil arzulamıştım. Sadeliğin gücüne tutunmak istedim. Burada, Amerika’da her kültürden insan var ve ortak yazı dili çok sade. Herkes ortak bir sadelikte iletişimde kalmak zorunda, bunun üzerine düşündüm.

 “Temiz Aile Çocuğu”nu film haline dönüştürme fikriniz var mı?

Şimdilik diğer film projelerimiz var ama neden olmasın, belki bir gün. Biz değil de keşke başka birileri çekmek istese. Ben yazdıkları senaryo üzerine naçizane fikirler versem. Kendimi ve hayatımdaki insanların başkaları üzerinden yansımalarını görsem, ne şahane olur. İçindeki hikayelerden seçme yapsalar ve belki de kısa film çekseler. ÇİLEKLİ SAKIZ harika bir kısa metraj olabilir. Ya da YALNIZ DEĞİLMİŞİM. 12-13 yaşlarında çok yetenekli bir genç oyuncu ile nasıl güzel çekilir…

“Yeniden birbirimize tutunmak ve ışık saçmak gerekli…”

Uzun zamandır Mehmet Binay ile yurt dışında yaşıyorsunuz. Uzun yıllar yaşadığınız ülkeyi, uzaktan baktığınızda politik, kültürel ve hayat açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kaos. Karanlık. Karmaşa. Öfke. Yalnızlık. Korku.

99 depremi öncesi de böyle bir hissiyat gelmişti ve depremle birlikte birbirimize tutunmuştuk. Kötü şeyler olsun istemiyorum ama yeniden birbirimize tutunmak ve ışık saçmak için ne gerekiyor, diye düşünüyorum.

Yeni kitaplar çıkacak mı peki?

Şeref Motel’i bitirdikten sonra türlere göre senaryo yazım teknikleriyle ilgili yardımcı bir kitaba başlama fikrim var. Daha önce lisede edebiyat kitaplarına bir şeyler yazmamı istemişlerdi. O zaman aklıma geldi, hep öğrenerek zaman geçirdim, şimdi lise seviyesindeki gençlere, meslek seçimlerini yapmadan bunları anlatmak iyi fikir olabilir, diye. Bir hikâye nasıl senaryoya dönüştürülür, yazılmış senaryoları görüntüye aktarırken neler tercih edilmiş,ne çalışmış, hangi karar yanlış olmuş, bunları paylaşmak isterim. Elbette hiçbir şeyin katı kuralına inanmıyorum. Benimki sadece yepyeni ufuklar açabilme çabası…

“Temiz Aile Çocuğu” hep kitap yayınıyla tüm yayınevlerinde!
\n

Hayat\u0131m\u0131za \u201cZenne\u201d ve \u201c\u00c7ekmeceler\u201d gibi ba\u015far\u0131l\u0131 ve kimsenin anlatamayaca\u011f\u0131 hikayeleri g\u00fcn y\u00fcz\u00fcne \u00e7\u0131kararak giren y\u00f6netmen M.Caner Alper, yeni kitab\u0131 \u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201d ile raflarda yerini ald\u0131. Y\u00f6netmen ve senarist kimliklerinin yan\u0131nda yazarl\u0131\u011f\u0131yla da var olan Alper ile \u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201d kitab\u0131n\u0131, ge\u00e7mi\u015f hayat\u0131n\u0131, annesini, bug\u00fcn\u00fcn\u00fc ve gelecek projelerini keyifli bir sohbette konu\u015ftuk\u2026
<\/p>\n\n\n\n

\u201cAnnemle yedi\u011fim bir lokman\u0131n ac\u0131 tad\u0131n\u0131 \u00e7a\u011f\u0131r\u0131yorum.\u201d<\/strong><\/em><\/h3>\n\n\n\n

Caner Alper y\u00f6netmen ve yazar olarak hayat\u0131m\u0131zda. \u0130nsan\u0131n kendisini anlatmas\u0131 her zaman zordur tabii, ama siz kendinizle ilgili nas\u0131l c\u00fcmleler kuruyorsunuz?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Ben en \u00e7ok kendimi anlat\u0131rken \u00f6zg\u00fcr\u00fcm. Sanki en emin oldu\u011fum alan. Senaryo yazarken de kendi hayat\u0131mda tan\u0131d\u0131\u011f\u0131m, bildi\u011fim ki\u015fileri s\u00f6z konusu hikayelerdeki ki\u015filere yerle\u015ftirirdim. \u201cZenne\u201dde de, \u201c\u00c7ekmeceler\u201dde de kendi aile bireylerimin kimi hallerini film karakterleri haline getirmi\u015ftim. San\u0131r\u0131m ben emin oldu\u011fumuz alandan yola \u00e7\u0131kmak en sa\u011fl\u0131kl\u0131s\u0131 oluyor\u2026 Kendimle ilgili nas\u0131l c\u00fcmleler kuruyorum? M. Caner Alper, evi ve hayat\u0131 d\u00fczenli, akl\u0131 kar\u0131\u015f\u0131k biridir. O kadar ho\u015fg\u00f6r\u00fcl\u00fcd\u00fcr ki pek \u00e7oklar\u0131n\u0131 \u015fa\u015f\u0131rt\u0131r. Sevgi doludur, sayg\u0131 kurallar\u0131n\u0131 iyi bilir ama gerekti\u011finde terbiyesini bozmay\u0131 da, had bildirmeyi de pek\u00e2l\u00e2 becerir. \u00d6fkelidir ama \u00e7abuk yumu\u015far. Aferin budalas\u0131 oldu\u011fu da do\u011frudur ama kendi yapt\u0131klar\u0131 konusunda kolay kolay ikna olmaz. \u201cBa\u015fkalar\u0131 ne derler \u00f6nemli de\u011fil\u201d demesine ra\u011fmen d\u0131\u015far\u0131dan gelen fikirleri dinler. Caner Alper\u2019i aynada pek be\u011fenmez, hep de\u011fi\u015ftirmek ister, onun i\u00e7in bazen mavidir, bazen k\u0131rm\u0131z\u0131...<\/p>\n\n\n\n

Hayat\u0131m\u0131za \u201cZenne\u201d ve \u201c\u00c7ekmeceler\u201d gibi ba\u015far\u0131l\u0131 ve kimsenin anlatamayaca\u011f\u0131 hikayeleri bar\u0131nd\u0131ran filmlerle girdiniz. Bu filmlerin \u00fczerinden uzun zaman ge\u00e7mi\u015fken \u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201d kitab\u0131yla kar\u015f\u0131m\u0131zdas\u0131n\u0131z. Bu uzun s\u00fcre boyunca neler yap\u0131yorsunuz, hayat nas\u0131l ge\u00e7iyor?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Yeni bir \u00fclkeye, yeni bir \u015fehre, dile, gelenek ve g\u00f6reneklere adapte olmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorum. Acele etmiyorum do\u011frusu. \u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201dnun i\u00e7inde UTAN\u00c7 ve GURUR adl\u0131 bir hik\u00e2yede ad\u0131 ge\u00e7en \u015eeref Motel\u2019in roman\u0131n\u0131 yaz\u0131yorum. Onun d\u0131\u015f\u0131nda sinema a\u015fk\u0131m devam ediyor. Ekimden \u015fubata kadar Los Angeles\u2019ta sinemada her g\u00fcn en az bir film seyrediyorum. Yeni arkada\u015flar ediniyorum, yeni sokaklar, gelenekler tan\u0131yorum. Ba\u015fka evlerde geziniyorum, bir \u00fclkede m\u00fclteci olman\u0131n ne oldu\u011funu \u00f6\u011frenmeye \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorum. Ba\u015fka \u00fclkelerden biraz daha farkl\u0131 buras\u0131, pek \u00e7ok sanat\u00e7\u0131 i\u00e7in heyecan verici, renkli ama ayn\u0131 zamanda korku verici bir b\u00fcy\u00fckl\u00fck. B\u00fct\u00fcn bunlar\u0131 anlamaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yorum. Bu s\u00fcre zarf\u0131nda 3-4 senaryo bitirdim ama hen\u00fcz \u201changisini \u00e7ekmeliyiz\u201de karar veremedik. Agunah isimli 2. D\u00fcnya Sava\u015f\u0131 sonras\u0131 \u0130sve\u00e7\u2019te ba\u015flayan ve 50\u2019li y\u0131llar\u0131n ortalar\u0131nda \u0130stanbul\u2019da biten bir a\u015fk hikayesini \u00e7ekmek i\u00e7in haz\u0131rl\u0131klar yap\u0131yoruz. <\/p>\n\n\n\n

\u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201d kitab\u0131n\u0131n ortaya \u00e7\u0131k\u0131\u015f\u0131 nas\u0131l belirlendi? Ne kadar zamand\u0131r kendinizden hikayeler biriktiriyorsunuz?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Ge\u00e7en y\u0131l tam da bu zamanlard\u0131. Beni Ad\u0131nla \u00c7a\u011f\u0131r<\/em> isimli filmi seyretmi\u015ftim. Bir ilk a\u015fk hikayesiydi ve benim de ayn\u0131 \u00f6yle buruk bir an\u0131m vard\u0131. \u0130nsan \u00e7ocuklu\u011funda ya\u015fad\u0131\u011f\u0131 travmalarda tak\u0131l\u0131p kal\u0131yor, oray\u0131 pek a\u015fam\u0131yor. Hikaye biriktirdi\u011fimizin fark\u0131nda olmuyoruz asl\u0131nda. En az\u0131ndan ben bir yere not alm\u0131yorum. Marcel Proust\u2019un a\u011fz\u0131na att\u0131\u011f\u0131 bisk\u00fcvi misali annemle yedi\u011fim bir lokman\u0131n ac\u0131 tad\u0131n\u0131 \u00e7a\u011f\u0131r\u0131yorum\u2026 Onun i\u00e7in bilin\u00e7alt\u0131mda ve kalbimde birikmi\u015f bu tortular\u0131 temizlemem gerekiyordu. Son Dans adl\u0131 ilk b\u00f6l\u00fcm\u00fc yazd\u0131m, \u00e7ok sert ve \u015foke edici idi. Mehmet\u2019e okudum, o hi\u00e7bir \u015feyi be\u011fenmez, \u201cDevam et\u201ddedi!\u00a0 Yazd\u0131ktan sonra hep kitap\u2019tan Deniz Y\u00fcce Ba\u015far\u0131r\u2019a rica ettim, beni bu an\u0131lardan kurtar\u0131n, diye. <\/p>\n\n\n\n

\"\"
Foto\u011fraf: Mehmet Binay<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n\n

\u201c \u2018Ger\u00e7ek nedir?\u2019 sorusunun pe\u015findeyim. \u201d<\/em><\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Kitapta okudu\u011fumuz hikayelerin ger\u00e7ekli\u011fini g\u00f6z \u00f6n\u00fcnde bulundurursak, anlatmas\u0131 zor hikayeleri okuyucuyla payla\u015f\u0131yorsunuz. Yazarken, i\u00e7sel bir zorlanma ya\u015fad\u0131n\u0131z m\u0131, yoksa art\u0131k i\u00e7imdekileri d\u00f6kmem gerekiyordu mu diyorsunuz?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Asl\u0131na bakarsan\u0131z zorlanm\u0131yorum. \u201cGer\u00e7ek nedir\u201d sorusunun pe\u015findeyim. Beni toplumsal veya ailevi bask\u0131lar sebebiyle yazmaktan, anlatmaktan al\u0131koyan \u015fey ne, onun pe\u015fine d\u00fc\u015f\u00fcyorum. S\u0131ras\u0131 geldi mi, diyorum. Ben hayat\u0131 sessiz ya\u015fayan ama y\u00fcksek sesle anlatan bir ki\u015fiyim. Elbette benimde \u00f6zelim var ama bunlar de\u011fil. Benim de aile s\u0131rlar\u0131m var ama yazd\u0131klar\u0131m de\u011fil. Ba\u015fka hayatlara sayg\u0131l\u0131y\u0131m ama onlarla kesi\u015fen ve can\u0131m\u0131n ac\u0131d\u0131\u011f\u0131 yerler benim sanatsal sorumluluk alanlar\u0131m, diye d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcyorum.<\/p>\n\n\n\n

Kitapta \u00f6zellikle anneniz ile ya\u015fad\u0131\u011f\u0131n\u0131z durumlar dikkati \u00e7ekiyor. Biraz ailesel veya ki\u015fisel de bir soru olabilir belki ama; annenize kar\u015f\u0131 bir \u00f6z ele\u015ftiri, savunma ya da hayk\u0131rma var m\u0131 bu kitap arac\u0131l\u0131\u011f\u0131yla?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Annem k\u00fcsk\u00fcn bir insand\u0131. Bize, \u00e7ocuklar\u0131na ya da babam\u0131za k\u00fcserdi. Feci bir \u015fey. Evde buz gibi bir hava eserdi g\u00fcnlerce. Yirmili ya\u015flar\u0131m\u0131n ortalar\u0131ndayd\u0131m bir g\u00fcn anneme k\u00fcst\u00fcm. \u00c7\u00fcnk\u00fc \u0130stanbul\u2019a ziyaretlerinde bizim evimizde de\u011fil, d\u00fcz cinsel a\u011fabeyimin e\u015fiyle birlikte ya\u015fad\u0131\u011f\u0131 evde kalmay\u0131 tercih ediyordu. \u201cOnlarda bir hafta kald\u0131n, \u00fc\u00e7 g\u00fcn de bizde kal\u201d dedi\u011fimde \u201cHay\u0131r\u201d diye kestirip at\u0131yordu. O zaman bu \u00e7\u0131ban\u0131 patlat\u0131p iltihab\u0131 ak\u0131tmaya karar verdim. Bu gerginlik, sessizlik katlan\u0131l\u0131r gibi bir \u015fey de\u011fildi. <\/p>\n\n\n\n

\u201cBen gay\u2019im diye mi b\u00f6yle yap\u0131yorsun?\u201d diyememek can\u0131ma tak etmi\u015fti. Sonunda s\u00f6yledim. \u201cBen hep biliyordum zaten, seni hep izlemi\u015ftim\u201d diye itiraf etti. O sanki daha da k\u00f6t\u00fcyd\u00fc. Y\u0131llar boyu hep bilmi\u015f ama hi\u00e7 yard\u0131m etmemi\u015fti\u2026 Annemi afi\u015fe etmek ya da ona k\u0131zmak de\u011fildi amac\u0131m ama oralarda bir yerde herhangi bir sebeple yak\u0131nlar\u0131na b\u00f6yle davranan bir anne varsa ula\u015fmaya \u00e7al\u0131\u015f\u0131yordum.<\/p>\n\n\n\n


\u201cToplumda cehaletlerinin fark\u0131nda olmayan pek \u00e7ok aile; suni, baya\u011f\u0131 ve \u015fi\u015firme de\u011ferlere tutunuyor.\u201d<\/strong><\/h3>\n\n\n\n

\u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201dndaki hikayelerden sizin i\u00e7in ayr\u0131ks\u0131 olan var m\u0131? \u00d6zellikle \u2018Levent\u2019 ile i\u00e7inizde ya\u015fad\u0131\u011f\u0131n\u0131z masumane \u00e7ocuk a\u015fk\u0131 b\u00f6l\u00fcm\u00fc g\u00fczeldi\u2026<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

\u0130\u00e7lerinden baz\u0131lar\u0131 \u00e7ok sevildi. \u0130LK A\u015eK ve \u00c7\u0130LEKL\u0130 SAKIZ bunlardan ikisi. Benim i\u00e7in de onlar \u00e7ok \u00f6zel olsa da, UTAN\u00c7 VE GURUR san\u0131r\u0131m en favori olan\u0131m. Toplumsal ikiy\u00fczl\u00fcl\u00fc\u011f\u00fcm\u00fcz\u00fc \u00e7ok iyi anlat\u0131yor, beni o y\u0131llara g\u00f6t\u00fcr\u00fcyor. Belki de \u015fimdi \u015eEREF MOTEL\u2019in roman\u0131n\u0131 yazmakta oldu\u011fum i\u00e7in. YALNIZ DE\u011e\u0130LM\u0130\u015e\u0130M de buruk bir tat b\u0131rak\u0131yor a\u011fz\u0131mda. Ald\u0131\u011f\u0131m geri d\u00f6n\u00fc\u015flere g\u00f6re, bunlar\u0131n d\u0131\u015f\u0131nda kitab\u0131n finali de t\u00fcm sezileri, \u00f6nyarg\u0131lar\u0131 ters k\u00f6\u015feye yat\u0131r\u0131r cinsten. Onun i\u00e7in san\u0131r\u0131m VEDA da ayr\u0131ks\u0131.<\/p>\n\n\n\n

Kitapta \u2018\u015eeref Motel\u2019den olduk\u00e7a fazla bahsediyorsunuz, ya da bana \u00f6yle geliyor bilemiyorum\u2026 Art\u0131k eskiden u\u011frak yerimiz olan yerleri kaybedince, yava\u015f yava\u015f baz\u0131 \u015feyleri unutuyormu\u015fuz gibi geliyor. Baz\u0131 \u015feyler hep mi eskide kalmak zorunda diye soras\u0131 geliyor insan\u0131n\u2026<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Benim unutma de\u011fil unutamama problemim var san\u0131r\u0131m, pek \u00e7ok yazar gibi. \u015eeref Motel asl\u0131nda bir metafor da. \u0130\u00e7i bo\u015f \u015feref tak\u0131nt\u0131m\u0131z\u0131n yerle bir olmas\u0131 arzumla alakal\u0131 harika bir yere oturuyor. D\u00fc\u015f\u00fcnsenize \u015feref alanlar\u0131 \u00e7ok geni\u015f bir aile ama aralar\u0131nda sahtek\u00e2r da var, kad\u0131n-\u00e7ocuk d\u00f6ven de var,kar\u0131s\u0131n\u0131 aldatan da var. Dedikodu, riya, iftira, hakaret gani. Her \u015fey bozulmu\u015f ama \u015fereflerinin derdindeler\u2026 Sadece benimkiler de\u011fil, toplumda cehaletlerinin fark\u0131nda olmayan pek \u00e7ok aile b\u00f6yle suni, baya\u011f\u0131 ve \u015fi\u015firme de\u011ferlere tutunuyor. Bu de\u011fer onlara pompalan\u0131yor. \u015eerefleri i\u00e7in cinayet i\u015fliyorlar, tokat at\u0131yorlar, kavga \u00e7\u0131kar\u0131yorlar. Bilmiyorum belki de \u00e7o\u011fu kendinde bu de\u011feri bulamad\u0131\u011f\u0131 ya da anlayamad\u0131\u011f\u0131 i\u00e7in.<\/p>\n\n\n\n

Kitab\u0131n dili olduk\u00e7a samimi ve okuyucuyu da kitapta yolculu\u011fa \u00e7\u0131karan cinsten. Kitaplarda nas\u0131l bir yaz\u0131m dili kullanmay\u0131 tercih ediyorsunuz?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Konu\u015fmaya yak\u0131n olsa da bitirene kitap okuma hazz\u0131 vermesini istedi\u011fim bir dil arzulam\u0131\u015ft\u0131m. Sadeli\u011fin g\u00fcc\u00fcne tutunmak istedim. Burada, Amerika\u2019da her k\u00fclt\u00fcrden insan var ve ortak yaz\u0131 dili \u00e7ok sade. Herkes ortak bir sadelikte ileti\u015fimde kalmak zorunda, bunun \u00fczerine d\u00fc\u015f\u00fcnd\u00fcm.<\/p>\n\n\n\n

 \u201cTemiz Aile \u00c7ocu\u011fu\u201dnu film haline d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fcrme fikriniz var m\u0131?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

\u015eimdilik di\u011fer film projelerimiz var ama neden olmas\u0131n, belki bir g\u00fcn. Biz de\u011fil de ke\u015fke ba\u015fka birileri \u00e7ekmek istese. Ben yazd\u0131klar\u0131 senaryo \u00fczerine na\u00e7izane fikirler versem. Kendimi ve hayat\u0131mdaki insanlar\u0131n ba\u015fkalar\u0131 \u00fczerinden yans\u0131malar\u0131n\u0131 g\u00f6rsem, ne \u015fahane olur. \u0130\u00e7indeki hikayelerden se\u00e7me yapsalar ve belki de k\u0131sa film \u00e7ekseler. \u00c7\u0130LEKL\u0130 SAKIZ harika bir k\u0131sa metraj olabilir. Ya da YALNIZ DE\u011e\u0130LM\u0130\u015e\u0130M. 12-13 ya\u015flar\u0131nda \u00e7ok yetenekli bir gen\u00e7 oyuncu ile nas\u0131l g\u00fczel \u00e7ekilir\u2026<\/p>\n\n\n\n

\u201cYeniden birbirimize tutunmak ve \u0131\u015f\u0131k sa\u00e7mak gerekli\u2026\u201d<\/em><\/strong><\/h3>\n\n\n\n

Uzun zamand\u0131r Mehmet Binay ile yurt d\u0131\u015f\u0131nda ya\u015f\u0131yorsunuz. Uzun y\u0131llar ya\u015fad\u0131\u011f\u0131n\u0131z \u00fclkeyi, uzaktan bakt\u0131\u011f\u0131n\u0131zda politik, k\u00fclt\u00fcrel ve hayat a\u00e7\u0131s\u0131ndan nas\u0131l de\u011ferlendiriyorsunuz?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

Kaos. Karanl\u0131k. Karma\u015fa. \u00d6fke. Yaln\u0131zl\u0131k. Korku. <\/p>\n\n\n\n

99 depremi \u00f6ncesi de b\u00f6yle bir hissiyat gelmi\u015fti ve depremle birlikte birbirimize tutunmu\u015ftuk. K\u00f6t\u00fc \u015feyler olsun istemiyorum ama yeniden birbirimize tutunmak ve \u0131\u015f\u0131k sa\u00e7mak i\u00e7in ne gerekiyor, diye d\u00fc\u015f\u00fcn\u00fcyorum. <\/p>\n\n\n\n

Yeni kitaplar \u00e7\u0131kacak m\u0131 peki?<\/strong><\/h4>\n\n\n\n

\u015eeref Motel\u2019i bitirdikten sonra t\u00fcrlere g\u00f6re senaryo yaz\u0131m teknikleriyle ilgili yard\u0131mc\u0131 bir kitaba ba\u015flama fikrim var. Daha \u00f6nce lisede edebiyat kitaplar\u0131na bir \u015feyler yazmam\u0131 istemi\u015flerdi. O zaman akl\u0131ma geldi, hep \u00f6\u011frenerek zaman ge\u00e7irdim, \u015fimdi lise seviyesindeki gen\u00e7lere, meslek se\u00e7imlerini yapmadan bunlar\u0131 anlatmak iyi fikir olabilir, diye. Bir hik\u00e2ye nas\u0131l senaryoya d\u00f6n\u00fc\u015ft\u00fcr\u00fcl\u00fcr, yaz\u0131lm\u0131\u015f senaryolar\u0131 g\u00f6r\u00fcnt\u00fcye aktar\u0131rken neler tercih edilmi\u015f,ne \u00e7al\u0131\u015fm\u0131\u015f, hangi karar yanl\u0131\u015f olmu\u015f, bunlar\u0131 payla\u015fmak isterim. Elbette hi\u00e7bir \u015feyin kat\u0131 kural\u0131na inanm\u0131yorum. Benimki sadece yepyeni ufuklar a\u00e7abilme \u00e7abas\u0131\u2026<\/p>\n\n\n\n

\"\"
\"Temiz Aile \u00c7ocu\u011fu\" hep kitap yay\u0131n\u0131yla t\u00fcm yay\u0131nevlerinde!<\/figcaption><\/figure><\/div>\n","post_title":"Caner Alper: \u201cBenim de aile s\u0131rlar\u0131m var ama yazd\u0131klar\u0131m de\u011fil...\u201d","post_excerpt":"","post_status":"publish","comment_status":"closed","ping_status":"open","post_password":"","post_name":"caner-alper-benim-de-aile-sirlarim-var-ama-yazdiklarim-degil","to_ping":"","pinged":"","post_modified":"2018-12-27 13:53:38","post_modified_gmt":"2018-12-27 10:53:38","post_content_filtered":"","post_parent":0,"guid":"https:\/\/gaiadergi.com\/?p=106745","menu_order":0,"post_type":"post","post_mime_type":"","comment_count":"0","filter":"raw"},"live_filter_cur_post_id":106745}'; block_tdi_122.td_column_number = "2"; block_tdi_122.block_type = "td_flex_block_1"; block_tdi_122.post_count = "4"; block_tdi_122.found_posts = "233"; block_tdi_122.header_color = ""; block_tdi_122.ajax_pagination_infinite_stop = ""; block_tdi_122.max_num_pages = "59"; tdBlocksArray.push(block_tdi_122); -->

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Depremzedeler Ankara’ya göçüyor ama barınamıyor

Depremden etkilenen 11 ilin halkı Türkiye’nin çeşitli kentlerine göç etmeye başladı. Depremzedelerin yoğun olarak geldikleri kentlerden biri olan Ankara’da başlarını sokacak bir ev bulmaları oldukça...

Deniz Ali Tatar
Deniz Ali Tatarhttps://www.youtube.com/channel/UClHTrBzgdhbCKCM5L0zI4jQ
Lise yıllarında başlayan sinema tutkum, üniversitede Radyo, Televizyon ve Sinema okumamla devam etti. Okul döneminde de kısa film, belgesel ve klip çalışmaları gerçekleştirdim. Yapımcılığını ve sunduğum "6. SEANS" adlı sinema programım, 3 sezon boyunca Tv6 kanalında yayınlandıktan sonra, 2 yıl YouTube kanalımda devam etti. Programda yönetmen ve oyuncularla röportajlar yaparken film festivallerini, galaları ve çeşitli kültür sanat etkinliklerini takip ettim. YouTube kanalımda Bir DALİ Muhabbet ve On Matinesi adlı programlarımla çalışmalarım devam etmekte. Gaia Dergi'de; Ankara'daki kültür-sanat etkinliklerini takip ediyorum. Aynı zamanda vizyona giren filmleri ve film festivallerini haberleştirip takip ediyorum / iletişim: tatar.deniz.ali@gmail.com

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol