Biri size cinsel tacize uğradığını söylediğinde ona ne diyeceğinizi, nasıl konuşacağınızı bilmeniz kolay değildir, özellikle bu kişi ailenizden biri ya da arkadaşınızsa. Bir hayatta kalan içinse, değer verdiği birine yaşadıklarını anlatmak çok zor olabilir, bu nedenle olabildiğiniz kadar destekleyici olmanızı ve yargılamaktan kaçınmanızı öneriyoruz.
Bazen destek olmak tıbbi yardım almak ya da bu suçu polise bildirmek olabilir. Ancak çoğu zaman bir hayatta kalana destek olmanın en iyi adımı onu dinlemektir.
Amerika’nın en büyük cinsel taciz-karşıtı örgütü RAINN‘in Ulusal Cinsel Taciz Hattı (National Sexual Assault Hotline) çalışanlarının bir hayatta kalanın iyi-olma sürecine destek olmak için önerdiği spesifik kalıplardan bazıları şöyle sıralanıyor;
“Sana inanıyorum.” / ”Bana bunları anlatmak cesaretinin önemli bir göstergesi.”
Hayatta kalanların öne çıkmaları ve hikayelerini paylaşmaları inanılmaz derecede zor olabiliyor. Utanabilir, kendilerine inanılmayacağından ya da suçlanacaklarından korkabilirler. “Neden..” ile başlayan sorularınızı bir kenara bırakın. Sizden beklenen bu bireye destek olmak, soruşturmak değil. Sakinliği bu olayın yaşanmadığına dair bir işaret olarak yorumlamamaya dikkat edin!- travmatik olaylara herkesin tepkisi farklı olacaktır. Yapabileceğiniz en iyi şey karşınızdakine inanmanız.
“Bu senin suçun değil.” / ”Bunu hak edecek hiçbir şey yapmadın.”
Hayatta kalanlar kendilerini suçlayabilirler, özellikle tacizciyi tanıyorlarsa. Hayatta kalana gerekirse birden fazla kere suçlanacak kişinin o olmadığını hatırlatın.
“Yalnız değilsin.” / “Seni önemsiyorum ve seni dinlemek, sana yardım etmek için elimden gelen her şekilde burada olacağım.”
Hayatta kalanın, sizin onun yanında olduğunuzu ve eğer anlatmakta sakınca görmüyorsa onu dinlemek istediğinizi bildiğinden emin olun. Yanına giderek rahat edecekleri biri varsa bu konuda destek olun ve bu deneyimi atlatmalarına yardım edebilecek profesyonellerin olduğunu hatırlatın.
“Bu yaşandığı için üzgünüm.” / “Bu yaşanmamalıydı.”
Bu yaşantının onun hayatını etkilediğinin bilincinde olun. “Bu senin için çok zor olmalı.”, “Benimle paylaştığın için teşekkür ederim.” gibi kalıplar iletişiminize empatiyle yön vermenize yardım edecek.
Devamlı destek
Konu cinsel taciz sonrası iyi-olma süreci olunca, kesin bir zaman çizelgesi bulunmuyor. Eğer biri size yaşadıklarını anlatacak kadar güvendiyse, devamlı desteğiniz için aşağıdaki adımları takip edin.
Yargılamaktan kaçının.
Uzun bir süre boyunca bir hayatta kalanın cinsel tacizin etkileriyle başa çıkmaya çalışmasını izlemek zor olabilir. “Bayağıdır böyle davranıyorsun.” ya da “Daha ne kadar böyle hissedeceksin?” gibi iyileşme sürecinin uzadığını belirten kalıpları kullanmaktan kaçının.
Düzenli kontrol
Yaşananın üzerinden uzun bir süre geçmiş olabilir, ancak bu acının kaybolduğu anlamına gelmez. Hayatta kalana inandığınızı ve hala iyi-olmasını önemsediğinizi hatırlatın.
Kaynaklarınızın farkında olun.
Siz güçlü bir destekçisiniz, ancak bu birinin sağlığını idare edebilecek donanıma sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Bir hayatta kalana önerebileceğiniz, iyi-olma sürecine yardım edecek kaynaklara hakim olun.
Bu zor dönemde kendilerine dikkat etmeleri için onları destekleyin.
Eğer değer verdiğiniz birinin intihar etme fikrine sahip olduğunu düşünüyorsanız, belirtileri öğrenin, profesyonel yardım ve destek alabileceğiniz kanalları araştırın.
Eğer hayatta kalan tıbbi yardıma ihtiyaç duyuyorsa ya da şikayette bulunacaksa, yanında olmayı teklif edin. Varlığınız ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilir.
Kaynak: RAINN