Çocuklarla birlikte dış mekan ve doğa aktiviteleri yapmanın aile bağlarına ve çocukların gelişimine etkisinden bahsetmiştik. Peki, özellikle büyük şehirde yaşıyorsak, nereye gidebiliriz?
İmkânlar doğrultusunda yapılabilecekler çok büyük değişiklikler gösterebilir tabii. O nedenle, birkaç farklı örnekten bahsedelim:
♦ Şehrinize yakın açık alanları tespit edin: Eğer imkânınız varsa şehrinize yakın açık alanları tespit edebilirsiniz. Küçük bir google araştırması çok işinize yarayacaktır. Çevredeki göller, tesisler, kamp alanları yürüyüşe ve pikniğe elverişli yerler vb… Çocuklarınızın özgürce hareket edebilmeleri ve yolculuk tecrübeleri onlar için çok yararlı olacaktır.
♦ Şehrinizin içinde ufak gezintiler yaparak en uygun çocuk parklarını bulmaya çalışın: Dış mekan aktivitelerini çocuk parklarında da gayet yapabilirsiniz. Fakat çok önemli bir nokta var, ana trafik yollarına yakın parkları tercih etmeyin. Hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerden kaçının. İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre ana trafik yollarının yakınlarında bulunan çocuk parkları yoğun partikül madde içeriyor. O nedenle deniz kıyısına yakın bölgelere veya ağaçlık alanlara kurulu parklara gidilmesinde yarar var.
♦ Şehrinizdeki parkları keşfedin: Eğer şehir dışına veya yakınına çıkmak sizin için çok zor ise, şehrinizdeki parkları keşfedebilirsiniz. Çocuğunuz ile birlikte yapacağız planlarla düzenli olarak park aktiviteleri yapabilirsiniz.
Neler yapabilirsiniz?
Doğa koleksiyonları: Çocuklarınızla birlikte doğa koleksiyonları yapın. Örneğin, kuru yapraklar toplayın ve onları incelemek için bir defter edinin. Aynı şekilde farklı renk, boyut ve özellikteki taşları da toplayabilir ve onlar için de bir kutu edinebilirsiniz.
Doğadan enstantaneler toplayın: Eğer dijital dünyadan bir türlü kopamıyoruz diyorsanız, onu da doğayla birleştirebilirsiniz. Birlikte çıktığınız geziler sırasında, çiçeklerin, böceklerin, ağaçların ve denk gelirseniz hayvanların fotoğraflarını çekerek çocuğunuzla birlikte bir albüm oluşturabilir ve daha sonra bu fotoğrafları çocuğunuzla birlikte adlandırabilir veya resimlerini yapabilirsiniz.
Bitki sahibi olun: Çocuklar okul öncesi yaşlardan itibaren sorumluluk almayı öğrenirler. Siz de evde, balkonda veya uygun bir köşede çocuğunuzla birlikte çiçekler veya saksı bitkileri büyütebilirsiniz. Ayrıca, yaşadığınız yerde veya yakınlarında küçük veya büyük ağaçlar veya bitkiler vardır. Çocuğunuzun en sevdiği ağacı veya bitkiyi seçmesini isteyin ve belirli aralıklarla çocuğunuzun o ağaç için bir şeyler yapmasına yardımcı olun.
Yardımcı Kaynaklar:
Araştırma: Özdemir, H., Borucu, G., Demir, G., Yiğit, S., & Ak, N. (2010). İstanbul’daki çocuk oyun parklarında partikül madde (PM2, 5 ve PM10) kirliliğinin incelenmesi. Ekoloji, 20(77), 72-79.
Children and Nature
Başlık Görseli: Studiomla