Ana SayfaEkolojiDoğaÇocuklarla aktiviteler: Nereye gitmeli, neler yapmalı?

Çocuklarla aktiviteler: Nereye gitmeli, neler yapmalı?

-

Çocuklarla birlikte dış mekan ve doğa aktiviteleri yapmanın aile bağlarına ve çocukların gelişimine etkisinden bahsetmiştik. Peki, özellikle büyük şehirde yaşıyorsak, nereye gidebiliriz?

İmkânlar doğrultusunda yapılabilecekler çok büyük değişiklikler gösterebilir tabii. O nedenle, birkaç farklı örnekten bahsedelim:

♦  Şehrinize yakın açık alanları tespit edin: Eğer imkânınız varsa şehrinize yakın açık alanları tespit edebilirsiniz. Küçük bir google araştırması çok işinize yarayacaktır. Çevredeki göller, tesisler, kamp alanları yürüyüşe ve pikniğe elverişli yerler vb… Çocuklarınızın özgürce hareket edebilmeleri ve yolculuk tecrübeleri onlar için çok yararlı olacaktır.

♦  Şehrinizin içinde ufak gezintiler yaparak en uygun çocuk parklarını bulmaya çalışın: Dış mekan aktivitelerini çocuk parklarında da gayet yapabilirsiniz. Fakat çok önemli bir nokta var, ana trafik yollarına yakın parkları tercih etmeyin. Hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerden kaçının. İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre ana trafik yollarının yakınlarında bulunan çocuk parkları yoğun partikül madde içeriyor. O nedenle deniz kıyısına yakın bölgelere veya ağaçlık alanlara kurulu parklara gidilmesinde yarar var.

♦  Şehrinizdeki parkları keşfedin: Eğer şehir dışına veya yakınına çıkmak sizin için çok zor ise, şehrinizdeki parkları keşfedebilirsiniz. Çocuğunuz ile birlikte yapacağız planlarla düzenli olarak park aktiviteleri yapabilirsiniz.

Neler yapabilirsiniz?

Doğa koleksiyonları: Çocuklarınızla birlikte doğa koleksiyonları yapın. Örneğin, kuru yapraklar toplayın ve onları incelemek için bir defter edinin. Aynı şekilde farklı renk, boyut ve özellikteki taşları da toplayabilir ve onlar için de bir kutu edinebilirsiniz.

Doğadan enstantaneler toplayın: Eğer dijital dünyadan bir türlü kopamıyoruz diyorsanız, onu da doğayla birleştirebilirsiniz. Birlikte çıktığınız geziler sırasında, çiçeklerin, böceklerin, ağaçların ve denk gelirseniz hayvanların fotoğraflarını çekerek çocuğunuzla birlikte bir albüm oluşturabilir ve daha sonra bu fotoğrafları çocuğunuzla birlikte adlandırabilir veya resimlerini yapabilirsiniz.

Bitki sahibi olun: Çocuklar okul öncesi yaşlardan itibaren sorumluluk almayı öğrenirler. Siz de evde, balkonda veya uygun bir köşede çocuğunuzla birlikte çiçekler veya saksı bitkileri büyütebilirsiniz. Ayrıca, yaşadığınız yerde veya yakınlarında küçük veya büyük ağaçlar veya bitkiler vardır. Çocuğunuzun en sevdiği ağacı veya bitkiyi seçmesini isteyin ve belirli aralıklarla çocuğunuzun o ağaç için bir şeyler yapmasına yardımcı olun. 

Yardımcı Kaynaklar:

Araştırma: Özdemir, H., Borucu, G., Demir, G., Yiğit, S., & Ak, N. (2010). İstanbul’daki çocuk oyun parklarında partikül madde (PM2, 5 ve PM10) kirliliğinin incelenmesi. Ekoloji20(77), 72-79.
Children and Nature

Başlık Görseli: Studiomla

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Ayça Alaylı
Ayça Alaylı
Merhaba. Kendimi doğaya hasret bir şehir çocuğu olarak tanımlarım hep. İstanbul’da büyüdüm, İstanbul’dan uzun süreli ilk ayrılışım Ankara’ya ODTÜ’de psikoloji okumak için gelmek oldu. 2011 yılında mezun oldum ve Koç Üniversitesi’nde çocuk gelişimi alanında yüksek lisansımı tamamladım. Uzun öğrencilik yıllarım boyunca (ve hala) gönüllü işler yaptım. Bir şeylerin değişmesi için hiçbir zaman geç olmadığına inanırım.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol