Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikDaha temiz bir banyo için doğal temizlik yöntemleri

Daha temiz bir banyo için doğal temizlik yöntemleri

-

Banyo ve tuvaletler oldukça nemli yerlerdir ve havalandırılmaları güçtür. Bu nedenle banyo tuvalet temizliği oldukça önemlidir.

banyo temizligiSağlığımız için temizliğinin önemli olduğu böyle ortamlarda bazen kendimizi kaybederek tuz ruhu, kireç çözücü, çamaşır suyu gibi elimize ne geçerse kullanıp temizlik yaptığımızı düşünürüz. Oysa bu kimyasal kirleticilerle temizlik yaparken temizlik yapan kişi başta olmak üzere ev ahalisinde akut solunum problemleri, zehirlenme ve daha sonrasında akciğer kanseri, cilt kanseri, solunum ve dolaşım bozukluğu da görülmektedir. Her yıl acillere bu kimyasal kirleticiler sonucu zehirlenen binlerce vaka gidiyor. İnsanlar; bu ürünler sonucu hastalanmalarına hatta acillik olmalarına rağmen temizlik yaptığını düşündükleri, fakat insana, doğaya ve yaşama bir kirletici olarak sermaye tarafından pazarlanan bu ürünleri tüketmeye devam ediyor.

Biz de Gaia Dergi olarak küçük dünyamız olan evimizden başlayıp büyük dünyaya kadar ulaşan sağlıklı bir yaşam alanı kurabileceğimizi düşünerek, size doğadan gerçek temizliğin tariflerini sunacağız. Çünkü sermayeye hizmet etmeyen, temizlik adı altında kirletmeyen ekolojik ve başka bir temizlik mümkün!

Banyo temizliği

Genellikle banyomuzu temizlenmek, arınmak için kullanırız. Sabah kalkıp elimizi yüzümüzü yıkarız, duş alarak bedenimizi temizleriz. Peki, temizlendiğimiz alanı kimyasallarla kirletirsek kendimizi nasıl temizleriz?

Banyoda kullanılan temizlik ürünlerinin temizlik anlayışı tamamen mikroorganizmaları ortadan kaldırarak temizlik sağlamaktır. Kimyasal içerikli temizleyiciler mikroorganizmalarla birlikte bizleri de ortadan kaldıracak kadar etkilidir.

Gün içerisinde banyolarımızın kapısı sık sık açılıp havalanması sağlanmalıdır ki nemli ortamda üreyen ve alerjik etki, astım ve bronşite neden olacak bakterilere karşı korunabilelim. Yalnızca bakterilerin dışında da bildiğiniz üzere Türkiye’de sulara atılan yoğun miktarda klor nedeni ile banyoda duş sonrası yoğun miktarda klor birikimi vardır ve klor bizler için oldukça toksik bir maddedir. Toksik birikim sağlayan klor sonucu WHO’nun çalışmalarına göre kalp damar hastalıkları görülebilmektedir. Evinizin her yerini havalandırarak birincil temizliği yaptığınızı unutmamalısınız.

Banyoda yer alan ahşap ürünler özellikle havalandırma pencereleri ve sabun-şampuan konulan paslanabilir metal maddenin sağlığınızı tehdit ettiğini biliyor muydunuz? Küf ve paslı maddeler bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkiler. Buna bağlı olarak birçok alerjik hastalık olaşabilir. Küfe karşı banyonuzda yer alan ahşap pencereyi değiştirmeli veya havalandırmanızı sürekli açık tutmalısınız. paslanacak oksitlenecek maddeler banyolarda kullanılmamalı.

Duşakabin ve küvet temizliği

Duşa kabin ve küvetlerinizi her duştan sonra su ile arındırmalı ve hafta en az bir kez ayrıntılı temizliği yapılmalıdır. Ayrıntılı temizlik yapılırken küvet ve duşakabininize sıcak su vurup kirleri gün yüzüne çıkararak temizliğe başlayın.

Duşakabinler İçin Doğadan Temizlik Tarifi

  • 1 tatlı kaşığı çamaşır sodası
  • 1 çay kaşığı ince çekilmiş tuz
  • 1 yemek kaşığı Arap sabunu
  • 1 tatlı kaşığı boraks
  • 3 bardak kaynamış su

Püskürtme başlığı olan mümkünse cam şişe içerisine bütün malzemeleri koyup iyice çalkalayınız. Daha sonra içeriği duşakabine ve duş çevresindeki duvara uygulayınız. Ardından su ile durulayıp sirkeli su dökülmüş pamuklu bez yardımı ile siliniz.

Küvetler için doğal tarifler

  • Yarım litre su
  • 1.5 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı boraks
  • 2 tatlı kaşığı karbonat

Hemen fısfıslı cam şişelerinizi elinize alın malzemeleri içersine yerleştirip iyice karıştırarak birinci temizlik barışına başlayalım.

Küvetler ve kaygan zeminler sürekli şampuan, sabun ve suyla temas ettikleri için mikroplar da su, sabun ve şampuanla birlikte giderler. Fakat kaygan zeminde sabun, şampuan atıkları kalır. Sirkenin bu karışımdaki en büyük görevi sabun ve şampuan artıklarını çözüp temizlemektir.

Hazırladığımız ürünü banyo içersine sıkıp oval pozisyonda ovarak temizliyoruz. Ovma işlemi yapılırken bileğe ağırlık bindirilmeden yapılırsa fiziksel olarak beden sağlığımızı da koruyabiliriz.

Hoş kokulu doğal küvet temizleyici

  • 3 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı Sıvı doğal sabun
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 damla lavanta yağı

Malzemeleri bir kaba koyup iyice karıştırdıktan sonra nemlendirilmiş sünger veya banyo fırçası ile uygulayıp durulayabilirsiniz. Küvetinizi temizlerken banyonuzun da hoş kokmasını sağlayabilirsiniz.

Lavabo temizliği

Lavabolar ev temizliği için son derece önemlidir. Çünkü bizlerin doğrudan temas ettiği yüzeylerdir. Bu nedenle 2 günde bir temizlenmesi sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı için son derece önemlidir.

Temizlik işleminin ilk kısmı lavaboyu sıcak dökerek kiri gün yüzüne çıkarmaktır. Bunun ardından aşağıdaki tarifle temizlik işleminize devam edebilirsiniz.

Doğal lavabo temizleyici

  • 1 su bardağı boraks
  • Yarım su bardağı karbonat
  • Yarım su bardağı boraks
  • 10 damla kadar lavanta, limon, melisa, portakal yağlarından herhangi biri

Malzemelerin tümünü bir kap içersinde iyice karıştırıp. Nemli bir sünger yardımıyla lavabonuza ovarak uygulayınız. Ovalama işlemi bittikten sonra sıcak su ile iyice durulayınız. Yaptığımız içerik doğal dahi olsa sıcak su uygulandıktan sonra buhar solunmamalıdır.

Doğal lavabo beyazlatıcısı

Öncelikle musluklarınızdaki beyaz beyaz kireç sonucu oluşan lekeleri limon ile ovalayıp ardından su dökerek geçirebileceğinizi unutmayın. Musluk çevresini limonla ovup 30 dakika bekletip durulayabilirsiniz. Bu işlem için kimyasal kireç çözücü uygulamak oldukça pahallı ve zararlı.

  • 1 çay kaşığı boraks
  • 1 fincan karbonat
  • 1 tatlı kaşığı ince çekilmiş kaya tuzu
  • 1 çorba kaşığı kadar ince çekilmiş turunç, portakal, limon veya greyfurt kabuğu

Malzemeler iyice karıştırılmalı ve yüzey ovalanarak uygulanmalı. Ardından ılık su dökerek temizlenmelidir.

Banyo yüzeyleri için

  • 2 fincan su
  • 2 çay kaşığı boraks
  • 4 damla çam esansı
  • 4 damla sedir esansiyel yağı
  • 4 damla limon esansiyel yağı

Malzemelerin tümünü spreyi bulunan cam şişe içerisine dökerek karıştırın. Banyo yüzeyine sıkıp ardından nemli bir bez yardımı ile silin.

Her kullanımdan önce iyice çalkalanmalıdır.

Bir alternatif:
  • 4 litre su
  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı boraks
  • 2 tatlı kaşığı yemek sodası
  • 1 bardak sirke
  • 2 yemek kaşığı Arap sabunu

Malzemeleri kovaya dökün ardından bir fırça yardımı ile uygulayıp duru bir bezle silin. Havalandırmaları açarak bölgeyi havalandırıp kuru bir bez ile kurutabilirsiniz.

Bu karışım ile tuvalet çevresi de temizlenip dezenfekte edilebilir. Arta kalan sıvı da tuvalete dökülüp fırça yardımı ile iç temizlik sağlandıktan sonra sifon çekilerek tuvalet temizliği de yapılmış olunur.

Doğal banyo fayans temizliği

Banyo fayansları arasındaki derz bölgeleri bakteriler için mükemmel restoranlardır. Haftada bir kez banyo fayanslarınızı mutlaka temizlemelisiniz. Aksi halde klor buharı derzlere etki ederek hem toksik birikime hem de bakteri birikimine neden olur. Sağlığınız için temizlik işlemine önem vermelisiniz. Bunun için aşağıdaki tarifimizi de uygulayabilirsiniz.

  • 1 fincan kabartma tozu
  • 1 fincan limon suyu
  • Sirke
  • Tuz

Fayanslarınızı önce sirke ile temizleyin. Ardından kabartma tozu, limon suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu macun kıvamına gelecek kadar karıştırın. Bu karışımı sadece banyo temizliğinde kullanacağınız diş fırçası ile derzleri ovarak uygulayabilirsiniz. İşiniz bittikten sonra diş fırçasını durulayıp sirkeli suya koyunuz.

Bu tariflerle kendi sağlığınızı korurken aynı zamanda doğanın da sağlığını korumuş olacaksınız.

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Esnek çalışma iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir silah olabilir

Citrix’in de destek verdiği Yeşil Gelecek Endeksinin (Green Future Index) ortaya koyduğu üzere, yeni çalışma modelleri yalnızca konfor sağlamakla kalmıyor, iklim değişikliğiyle mücadeleye anlamlı bir...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...
Sergen Sucu
Sergen Sucu
Diyarbakırlıyım. Savaşın içine doğmuş, barış ve doğa için çırpınan selden bir damlayım. Susuz bir yaşam olmaz. Sağlığın, enerjinin, özgürlüğün yolu da sudan geçer. Suyun metalaştırılmasına karşı ve sağlıklı, temiz, içilebilir, ücretsiz suyun toplumlaşması için Türkiye’deki ve dünyadaki mücadele kanallarında bulundum. 2009 yılından beri Doğal Tıp üzerine çalışıyorum. Doğadan geldik ve yaşamsal ne varsa hepsi doğayla ilişkilenmek zorunda. Bunun için sağlıkta ve evrende öz yönetim modelli bir yaşamı kurmak isteyenlerle doğadan bir güleç parça olarak çalışıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol