Ana SayfaKültür & SanatKitap"Yaş otuz beş, yolun yarısı eder; Dante gibi ortasındayız ömrün"

“Yaş otuz beş, yolun yarısı eder; Dante gibi ortasındayız ömrün”

-

“Yaş otuz beş, yolun yarısı eder; Dante gibi ortasındayız ömrün” diyor Cahit Sıtkı Tarancı “Otuz Beş Yaş” şiirinde. 1 Haziran 1265 yılında doğan, İtalyan ozan ve politikacı özelliğiyle bilinen Dante Alighieri, insan ömrünü 70 yıl üzerinden hesaplamıştır. Bu, büyük kutsal kitaplardan biri olan, Zebur için de geçerli bir bilgidir. En ünlü eseri olan İlahi Komedya (özgün ismi “Komedya”dır, daha sonra “İlahi” ön adını alarak Hristiyanlaştırılmıştır.), cennet ve cehennem tasvirinin yapıldığı bir başyapıt olma özelliği taşımaktadır.

ilahi-komedya-1İlahi Komedya; Cennet, Cehennem ve Araf isimli üç bölümden oluşmaktadır. Orijinal kitap, üç cilt şeklindedir. İlk cilt, Dante’nin Cehennem‘i ile başlar. Burada bahsedilen cehennem tasvirleri, çok ürkütücü ve hayal gücünün sınırlarını zorlayacak niteliktedir. Cehennem anlatılırken, Yahudi ve Hristiyan inançlarına göre yasak sayılan yedi günahtan söz edilir: Kibir, öfke, kıskançlık, oburluk, tembellik, şehvet ve aç gözlülük… Dante, en kötü günah olarak kibri, ön plana çıkarmıştır. Ona göre kibir; tüm kötülüklere sebep olacak, yegâne günahtır. Onun içindir ki; İlahi Komedya’da, kibirli insanlar, sırtlarında, ağırlığınca yük ile gezinirler. Dante, günahların içinde, en hafif günah olarak da “şehvet”i ele almıştır.

Araf bölümünde ise, cennete girmeden önce bekleyen insanlar yer alırken, cennette, kendi dinleri için savaşanlar, iyilik yapmasını seven ruhlar, din bilginleri, adaletli ve olgun hükümdarlar yer alırlar. 

Dante, kitabında, okuyucuları, ölüm sonrası bir hayata doğru yolculuğa çıkarır ve bu yolculuk, 1300 yılının Paskalya Haftası‘nda, cuma günü başlar. İlahi Komedya’nın bir diğer özelliği de; İtalyan anadilinde yazılan, ilk önemli edebi yapıt olmasıdır. Ortaçağ’da, en az din bilginleri kadar benimsenmiş olup alegorik tasavvuru nedeniyle fazlasıyla dikkat çeken bir eser olmayı başarmıştır.

İlahi Komedya’nın biçimi, rastgele değil, Ortaçağ’dan esinlenerek oluşturulmuştur. Şiir, 100 kantodan oluşur ve eserde 3, 7, 22, 33 gibi sayılar dikkati çeker. Hatta bölümlerin sayısı, bu sayıların katları ile ilintilidir. Kantoların 33 kıta olması, Hazreti İsa’nın öldüğü zamanı işaret eder.

Sonuç olarak; İlahi Komedya, çağının ilerisinde olan ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan, alegorik bir eserdir. Herkesin kütüphanesinde bulunması gereken eser, hayatı sorgulamaya ve madalyonun diğer yüzünü bizlere hatırlatmaya yardımcı olur.

 

 

 

 

 

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...
Pelin Güloğlu
Pelin Güloğlu
27.04.1995- Mersin Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanısıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an diyetisyenlik, belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol