Ana SayfaKültür & SanatMüzikDinlerken kendinizi bulutların üzerinde hissedeceğiniz 10 trip-hop film müziği

Dinlerken kendinizi bulutların üzerinde hissedeceğiniz 10 trip-hop film müziği

-

İngiltere’de post-punk sonrası 80’lerin sonu ile beraber elektronik müzik furyası başladı. Chicago çıkışlı house müziği, Ibiza’dan sonra Londra ve Manchester gibi şehirlerde hızlı bir şekilde yayılım gösterdi. 90’ların başına gelindiğinde ise, acid house altkültürü sonrası yeni arayışlar içerisine girilirken, Bristol kentinde trip-hop diye adlandırılan yeni bir müzik türü ortaya çıkıyordu.

Yani kısaca, trip-hop; soul, funk, jazz, blues, rap gibi müzik türlerinin elektronik müzikle harmanlanması sonucu ortaya çıkan bir müzik türüdür denilebilir.

Sözü fazla uzatmadan; işte karşınızda 10 trip-hop film müziği:

Sliver (1993): Massive Attack – Unfinished Sympathy

Massive Attack denilince akan sular durur. Bristol’un bağrından kopan grup, 1988 yılında Bristol’da kurulmuştu. Grup, elektronik müziğin (ambiant’tan tutun minimal techno’ya kadar uzanan bir yelpaze) neredeyse her alanında önemli örnekler veren bir “elektronik müzik mozaiği”. Filmde ise, Sharon Stone ile William Baldwin, grubun ilk albümünde yer alan bu şarkı eşliğinde sevişiyorlardı.

Strange Days (1995): Tricky – Overcome

Massive Attack’in Blue Lines albümüne katkı sağladıktan sonra kariyerine solo olarak devam eden Bristol’lu Tricky! Kendisi trip-hop’un öncülerinden sayılır. Şarkının sözleri, evet, Karmacoma ile aynı. Film ise bilim-kurgu severlerin muhakkak kaçırmayacağı cinsten bir film.

10 Things I Hate About You (1999): Air – Sexy Boy

Fransız Air grubunu da, Massive Attack gibi belirli bir kalıba sokmak pek imkanlı değil. Dinlerken bulutlarda uzanıyormuş hissi yaratan grubun bu şarkısı, Amerikan gençlik filmlerini taşlayan bu gençlik filminde çalıyordu. Filmin başarılı olmasının ardında Shakespeare’ın Hırçın Kız (The Taming of the Shrew) adlı oyunundan uyarlama olmasının da büyük etkisi vardır elbette.

Diario De Una Ninfómana (2008): Morcheeba – Blue Chair

Morcheeba, rahatlatıcı şarkılarıyla dikkat çeken bir grup. Ki, Morcheeba kelimesinin de “marijuana yolu” anlamına geldiği söylenir. (“Cheeba” argoda marijuana demek.) Film ise nemfoman (nymphomaniac) bir kadının öyküsünü anlatıyor.

Dark Days (2000): U.N.K.L.E., Thom Yorke – Rabbit In Your Headlights

Dj Shadow ile Jason Lavelle’ın projesi olarak ortaya çıkan UNKLE, Dj Shadow’un ayrılışıyla birlikte bir durgunluk içerisine girdi. Thom Yorke’un seslendirdiği bu şarkı, klibiyle de manidar olarak New York’taki evsizleri konu alan Dark Days isimli belgeselde çalıyordu.

Sous le sable (2000): Portishead – Undenied

Adını Bristol’ün bir sahil kasabasından alan Portishead, tabii ki de trip-hop denildiğinde anılacak ilk gruplardan bir tanesi. Geceleri acı çekmek için yüksek dozda dinlemenin tehlikeli olduğu bir grup, Portishead. Ve Undenied, filmde çalarken, çaldığı sahne ile adeta bütünleşiyordu.

Demonlover (2002): Goldfrapp – Lovely Head

Aslında “downtempo” veyahut “chillout” diye de geçiyor tabii ki Goldfrapp gibi gruplar. Pek geçişgen tarzlar zaten, hepsini severek dinliyoruz. Film, pek beğenilmese de Sonic Youth’u da bolca içeren filmin soundtrack albümünü beğenmemek zor.

Cruel Intentions (1999): Sneaker Pimps – 6 Underground

Yine bir gençlik filmi. Sneaker Pimps’e gelince; şarkıdaki vokal Kelli Dayton’un gruptan gönderilmesi sonrası Chris Corner grubun vokalistliğini üstleniyordu. Chris Corner şu sıralar daha çok IAMX adlı elektronik müzik projesiyle haşır neşir ki kendisi Berlin’de yaşamakta.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006): Dj Shadow – Six Days

Dj Shadow, trip-hopun temellerini atan ilk insanlardandır dersek yalan olmaz. The Fast and the Furious serisine gelince; 17-18 yaşlarımdayken tabii ki bu filmleri ben de takip ediyordum. Filmde bu şarkının remixi çalıyor aslında, fakat orijinal versiyonu kesinlikle yakar geçer. Six Days, “Altı gün savaşı”nı referans alan savaş karşıtı bir şarkı olarak da dikkatleri çekiyor.

A Lot Like Love (2005): Hooverphonic – Mad About You

Belçikalı Hooverphonic’in oldukça ünlü şarkısı. Grubu bilmeyenler de orada burada kesin duymuştur bu şarkıyı. Film de yine romantik bir film.

Bonuslar!

Massive Attack’in Mezzanine albümünde yer alan Teardrop, milyon tane bölümü olan House M.D. dizisinin girişinde çalıyordu:

House M.D. (2004-2012): Massive Attack – Teardrop

Esasen 60’larda kurulan bir saykedelik rock (psychedelic rock) grubu olan Wallace Collection’un bu şarkısı pek bir trip-hop ezgileri taşıyor ki I Monster tarafından da bu şarkı yorumlanmıştı:

Mr. Nobody (2009): Wallace Collection – DayDream


Normalde trip-hop grubu olmayan Radiohead’in; Dj Shadow, Portishead, Massive Attack vs gibi trip-hop gruplarıyla içli dışlılığının meyvesi olarak ortaya çıkmış pek bir trip-hop şarkısı:

Radiohead – All I Need

Başlık Görseli: Burtn/Deviantart

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...
Bahadır Cebeci
Bahadır Cebecihttp://[email protected]
Bu sıralar Ankara'da ikamet etmektedir. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı mezunudur. Uzun süre kazılarda çalışmıştır. Varoluşumuzu ve insanlık tarihimizi, doğanın büyüleyici inanılmazlığını sürekli sorgulayıp araştıran bir çeşit dünyalıdır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol