Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiDinozorların sihirli mantar yediği keşfedildi

Dinozorların sihirli mantar yediği keşfedildi

-

100 milyon yıllık fosilleşmiş halüsinojen bir mantarın keşfedilmesi, dinozorların bu mantarları yedikleri ihtimalini de mümkün kıldı.

Çimensi bir otun tepesinde büyümüş ve korunmayı başarmış sihirli mantar parçası, Burma’daki kazı çalışmalarında bir kehribarın içerisinde bulundu. Mantarın, çavdarların üzerinde büyüyen bir mantar türü olan “ergo” yani çavdar mahmuzu olabileceği düşünülüyor.

Konu, bilim dergisi Palaeodiversity‘nin 2015 sayısında yayınlandı. Makalenin baş yazarı, Oregon Eyalet Üniversitesi’nde zooloji profesörü olan George Poinar Jr., mantarın konakladığı bu ot türünün kesinlikle 100 milyon yıl öncesinde bulunmakta olduğunu, yani Live Science‘nin belirttiğinin aksine, dinozorların neslinin tükendiği zamanlardan önce de Eski Dünya’da bulunduğunu belirtti.

Dinozor Mantar Fosil
Arkeolojik kazılarda bulunan 100 milyon yıllık bir parazitin, dinozorları zehirleyerek bu tür üzerinde halüsinojen etkiler oluşturduğu anlaşıldı.

Poinar Jr., “Çavdar mahmuzunun neredeyse ezelden beri insan ve hayvanların hayatında bir yeri olmuştur. Bu mantarın varlığının neredeyse otların evrimde ilk belirdiği noktaya dayandığını artık biliyoruz” şeklinde konuştu. Devamında ise “Keşif aynı zamanda, mısır, pirinç, buğday gibi, insan gıda ihtiyacının temelini oluşturan otların gelişim zaman çizelgesini anlamada bize yardımcı olabilecek derecede önemli. Dinozorlara nasıl etki ettiğini bilemememize rağmen, onlar tarafından tüketilmiş olduğuna dair aklıma hiç şüphe yok” şeklinde konuşmasına devam etti.

İşkence yöntemi olarak kullanıldı

LSD’nin öncü maddesi olan çavdar mahmuzu çalışmalarında, ergolu çavdar gibi tahılları yiyen insanlarda, psikoz, halüsinasyon ve kas spazmları veya ani kasılma gibi semptomların geliştiği gösterildi. Ergo, kan damarlarını daraltır. Ergotism, derinin üzerinde böcekler geziyormuş gibi hissettiren, parmaklarda karıncalanma ve kasılma yaşatan bir deneyim; hatta ergo deneyimi, işkence yöntemi olarak Şubat 1692’den Mayıs 1693’e kadar süren Salem cadı mahkemelerinde de kullanıldı. Duruşmalar, çoğunluğun kadın olduğu 20 insanın idamı ile sonuçlandı.

Araştırmacılar, Alman paleontolog Joerg Wunderlich tarafından maden kazısında elde edilen sadece 1.5 cm uzunluğundaki kehribar kalıntısının, parazitik çavdar mahmuzunun, 199.6 milyon ile 145.5 milyon yıl öncesinde (Jurassic Dönem) de var olduğunu ispat edilebileceğini söylüyor.

Kaynak: Independent UK

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol