Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation), işlenmiş et tüketiminin kansere neden olduğunu resmen onaylayarak vücuda verdiği zarar konusunda asbest, alkol, arsenik ve sigara ile aynı kategoride yer aldığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), özellikle bağırsak kanseriyle ilişkilendirilen işlenmiş etin birinci grup kanserojen olduğunu kanıtladı. Uzmanlara göre, günlük 50 gram işlenmiş et tüketimi kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 18 kadar arttırıyor. 2A grubunda bulunan işlenmiş etin ise pankreas ve prostat kanserini tetiklediği belirtildi.
Bir yıl boyunca gerçekleştirilen müzakereler sonucu açıklanan IARC kararı, kanser araştırmacıları tarafından olumlu karşılansa da, et endüstrisinin ve endüstrinin fonladığı bilim insanlarının öfkesini uyandıracak.
İşlenmiş etin insan sağlığına etkilerini araştıran Meat Advisory Panel (MAP) üyelerinden ve Cardiff Üniversitesi profesörlerinden Robert Fund ise “Beslenme düzeninden işlenmiş eti çıkarmak kansere karşı etkin bir çözüm olamaz. Sigarayı bırakmak, ideal kiloya ulaşmak ve aşırı alkol kullanımından kaçınmak kanserle savaşmak için çok daha etkilidir” diyerek araştırmanın karşısında yer alan isimlerden.
Birkaç yıldır jambon, domuz pastırması ve sosis için kanseri tetiklediği yönünde uyarılar gündeme gelmişti. Dünya Kanser Araştırma Fonu ise, haftada 500 gramdan az işlenmiş et tüketilmesi gerektiğini de belirtmişti.
Oxford Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Prof. Tim Key ise Birleşik Krallık Kanser Araştırma kuruluşunun IARC’nin aldığı kararı desteklediğini söyledi: “Bir süredir işlenmiş et tüketimi ile bağırsak kanseri arasında bir ilişki olduğunu biliyorduk, şimdi ise yeterli kanıt mevcut.”
Kaynak: The Guardian