Dünyanın ilk kaktüs biyogaz tesisi, Nopalimex, Meksika’da inşa edildi. Şirket hint inciri kaktüslerinden biyogaz elde etmek için sindireçten yararlanıyor. Sindirecin günde 8 tonluk üretimi Ziracuara kentinin araç filosuna yakıt sağlayacak.
Hem ucuz hem de bitkisel bu yöntemle ilgili olarak açıklama yapan Climate Home ise “Meyveler veya hint incirleri püre yapılır, gübreyle karıştırılır, ardından sola doğru ayrıştırılır, metan üretilir. Yakıt ve yakacak olarak kullanılan bu gaz 300 ev için yeterlidir ve kaloriferlere göre yüzde 50 daha ucuzdur” dedi. Economic Development’ın sekreteri Antonio Soto Sanchez‘in MVS habere yaptığı açıklamaya göre de kaktüs enerjisinin şehirdeki araç filosunun yakıtını en azından yüzde 40 düşürmesi bekleniyor.
Nopalimex’den Rogelip Sasa‘nın aklına, patlamış mısır ve kaktüs cipsi üreten şirketi için elektrik faturasını düşürmenin yollarını ararken bu fikrin geldiği belirtti. Economic Development sekreteri Adrian Lopez de bu projeyi takdir etti.
Geçen ay Latin Amerika ulusu, ülkenin 2024’e kadar sağladığı yenilenebilir kaynağın ve elektriğin yüzde 35’ini mandası altına almıştı.
Gizmodo’ya göre hint inciri kaktüslerinin biyoyakıt olarak “kuraklıktan muzdarip dünyamıza yakıt sağlamasına” yardımcı olabilmesi için dev bir potansiyeli olduğunu düşünülüyor: “Hint incirini böylesine ilginç kılan bir yakıt olarak biyogaz üretmek için ya da diğer formuyla biyoyakıt, geleneksel bitkilerin olmadığı yerlerde yetişmesidir. Normal bitkilerin yetişemediği geniş arazilerdeki kaktüsleri, ülkenin kurak bölgelerini düşünün. Kaynakları ve insanlara besin sağlamak için gerekli olan boşluğu sömürdüğü için eleştirilen halihazırdaki biyoenerji bitkilerinin aksine hint inciri buna sebep olmazdı.”
Oxfordlu bir grup bilim insanının araştırmasına göre: “Yetişen hint inciri bu ölçüde gerçekten de kuraklıktan muzdarip yerlerde ortaya daha fazla ürün koyulmasına yardımcı olabilir, çünkü organik atıkları biyogaza dönüştürmesi onun kendi atıklarını yaratır. … Hint inciri bir ton su emer sonra sindirme gerçekleşir ve biyogaz elde edilir, sıvı ve katı gübre artık olur. Bu, normal bir şekilde beslenemeyen tarlaları daha iyi ekip biçmek için kullanılabilir.’’
Şili’de hint inciri biyogaz tesisinin sahibi Rodrigo Wayland Morales, Renewable Energy World internet sitesi‘ne ekinlerde muazzam potansiyel gördüğünü söyledi. Morales aynı zamanda; Meksika, Hindistan, Şili, Brezilya, Ekvator ve Kolombiya’nın farklı etaplarında tamamlanan kaktüs biyogaz projelerine sahip.
Şili’nin ekinler için doğru bir coğrafya olduğuna inanıyor. “Şili deniz suyunun tuzunu arıtabilir ve çölde kaktüs yetişebilir’’ diyor Morales. “Atacama Çölü’nü kaktüslerle ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretirken hayal ediyorum.’”
Kaynak: EcoWatch