Engeli olan olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izlemesine olanak sağlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali bu sene 21-26 Nisan 2015 tarihleri arasında üçüncü kez perdelerini açıyor.
Türkiye’de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, program ve yan etkinliklerinin tamamını görme ve işitme engelliler için erişilebilir bir altyapıda hazırlarken, tüm mekanlarını ortopedik engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olanlardan seçti. Böylece bir arada film izlemenin mümkün olduğunu, fiziksel engellerin sinema deneyimini paylaşmaya engel olmadığını ortaya koydu.
Festivale tüm filmler görme engeli olanlar için sesli betimleme, işitme engeli olanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösterilecek. Yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler, atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilen festivalde, açılış ve ödül törenlerinin ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimlemesi de yapılacak. Festival için tüm mekanlar ortopedik engelli sinemaseverler için erişilebilir olanlardan seçildi. Böylece engeli olan olmayan tüm sinemaseverler festivali bir arada takip etme imkanı buluyorlar.
Bu sene üçüncüsü düzenlenen festivale Çağdaş Sanatlar Merkezi ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ev sahipliği yapacak.
1925-2006 yılları arasında açık kaldığı 81 yıl boyunca Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Fakir Baykurt, Kemal Tahir, Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş gibi edebiyat ve siyaset dünyasının önemli isimlerinin mahkum olarak kaldığı Ulucanlar Cezaevi, 2011’de müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmüştü.
Görme engelli sinemaseverler Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri Türkçe ya da Türkçe dublajlı ve sesli betimlemeli olarak takip edebilecekler. İşitme engelli seyirciler ayrıntılı Türkçe altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi ile; engeli olmayanlar ise orijinal sesleri ile filmleri izleyebilecekler.
Ankara Engelsiz Filmler Festivali tüm gösterimlerini ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sunacak. Festivaldeki yan etkinlikler de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
7 Başlıkta 33 Film
Festivalde bu sene uzun, kısa ve belgesel 33 film; “Engelsiz Yarışma“, “Türkiye Sineması“, “Dünyadan“, “Engel Tanımayan Filmler“, “Uzun Lafın Kısası“, “Çocuklar İçin” ve “Sinema Tarihinden” tematik başlıkları altında sinemaseverlerle buluşacak.
Güncel Türkiye sinemasının son dönemdeki en iyi filmlerinin Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacağı Engelsiz Yarışma ödülleri 26 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek ödül töreni ile sahiplerini bulacak.
Programda yer alan filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleri gösterimler sonrasında izleyicilerle bir araya gelecek. Seyirciler, işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek söyleşiler sırasında yönetmen ve film ekiplerine filmle ilgili merak ettikleri soruları sorabilecekler.
Engelli sinemaseverlerin sinema alanında bilgi ve becerilerini geliştirmek ve sinemasal üretimlerini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen atölye çalışmaları bu sene de devam ediyor. Geçen senelerde düzenlenen işitme engelli çocuklar için canlandırma atölyesine bu sene görme engelli gençler için senaryo atölyesi eklendi.
Puruli Kültür Sanat tarafından organize edilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye festivalin www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.
Kaynak: Engelsiz Festival