Ana SayfaYaşamKadınErkeklerin girmesi yasak: Kenya'nın kadınlardan oluşan ilk köyü ataerkilliğe dur diyor

Erkeklerin girmesi yasak: Kenya’nın kadınlardan oluşan ilk köyü ataerkilliğe dur diyor

-

Kenya’nın Umoja bölgesinde 15 tecavüz mağduru kadın tarafından kurulan köye erkeklerin girmesi yasak. Köyün ana misyonu ise cinsel şiddet mağdurlarına ev sahipliği yapmak.

Yaklaşık 20 yıl önce Kenya’nın başkenti Nairobi’nin 400 km kuzeyinde 15 tecavüz mağduru kadın tarafından kurulan köy, yıllar içerisinde aile içi şiddet, tecavüz, çocuk yaşta evlilik ve kadın sünneti gibi ayrımcılıklara maruz kalan kadın bireylere sığınma şansı sunuyor.

Kenya Umoja Köy 2

Günümüzde köy, 47 kadın ve 200 çocuğa ev sahipliği yaparken bu topluluk sürdürülebilir bir yapıya bürünmüş durumda. Köye yakın bir mesafede bulunan kampta safari turistlerini ve ziyaretçileri ağırlayan kadınlar, yaptıkları el işi ürünleri ve hediyelik eşyaları satarak ihtiyaçlarını karşılıyor ve diğer kadınlara sahip olduğu haklar hakkında eğitim veriyorlar. Kadınlar bu etkinlikler ile yalnızca gelir elde etmiyor, aynı zamanda daha önce sahip olmadıkları kendine güvenme hissini kazanıyor.

Köydeki kadınlardan biri The Guardian’a yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Normalde yapmamın yasak olduğu şeyleri burada öğrendim. Bir turist yaptığım şeyleri satın aldığında kendi paramı kazanabiliyorum ve bundan gurur duyuyorum.”

Kenya Umoja Köy 3

Cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan şiddet Kenya’da oldukça yaygın bir durum. 2010 yılında yapılan ulusal bir ankete göre, ülkedeki kadın nüfusunun yüzde 32’si 18 yaşından önce cinsel şiddete maruz kalıyor. UNICEF’in Kenya’da yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre ise ülkedeki kadınların yüzde 27’si kadın sünnetini yaşarken, yüzde 26’sı 18 yaşından önce evlenmek zorunda bırakılıyor.

Kenya’nın kırsal bölgelerinde ise durum oldukça vahim. Ataerkilliğin yaygın olduğu ülkede ailedeki baba görevindeki erkek, genç kızlarını para karşılığı evlendiriyor. Bu uygulamanın Türkiye’nin belli bölgelerindeki “başlık parası” uygulamasından pek farkı yok.

(Fotoğraf: Georgina Goodwin)
(Fotoğraf: Georgina Goodwin)

The Guardian’a konuşan kadınlardan birisi ise gençliğinde yaşadığı durumu şöyle anlatıyor: “Babam beni 11 yaşındayken evlendirdi. O yaştayken 57 yaşındaki bir adamla inek karşılığı takas edildim.”

Umoja’daki köyün kurucuları olan 15 kadın, İngiltere ve Kenya arasındaki ordu anlaşmasının yapıldığı yıllarda İngiliz askerleri tarafından tecavüze uğramış. Köyde yaşayan yaşlı bir kadın ise şunu söylüyor: “Kenya’da bu köyün dışındaki kadınlar erkekler tarafından yönetiliyor. Ancak Umoja’daki kadınlar özgür.”

Kaynak: Take Part 

Hazırlayan: Burak Avşar

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol