Şu günlerde Fransa’nın ev sahipliğinde kadın futbolunun en büyük organizasyonu Dünya Kupası oynanıyor. Ama ne yazık ki büyük bölümü asparagas transfer haberleriyle dolu spor sayfalarının çoğunda bu büyük heyecan kendine yer bulamıyor. Kadın futbolu sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de birçok zorlukla savaşıyor.
7 Haziran’da başlayan ve Fransa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2019 tüm heyecanıyla sürüyor. Grup aşamaları tamamlanan şampiyonada, şu anda çeyrek final maçları heyecanla bekleniyor. Bu büyük heyecan fırtınası ise hem Türkiye’de hem de dünya genelinde hem hak ettiği ilgiyi göremiyor, hem de branş genel olarak birçok eşitsizlik, adaletsizlik içinde boğuşmak zorunda kalıyor.
Kadın futbolunun süperstarı turnuvayı protesto etti
Norveçli futbolcu Ada Hegerberg, şu anda dünyanın en iyi kadın futbolcularından biri olarak gösteriliyor. UEFA tarafından yılın en iyi futbolcusuna verilen Ballon d’Or ödülünün de sahibi Hegerberg, geçen sezon Fransa’nın Lyon takımında oynadı. Kadın futbolunun süper starı 2017 yılından beri ise Norveç Kadın Milli Futbol Takımı’nda yer almıyor.
Hegerberg, ne yazık ki bu ay Dünya Kupası’nda da yer almıyor. Norveç Milli Takımını boykot eden ismin, boykot sebebi ise erkek ve kadın futbolcuların ülkesinde aynı değeri görmemesi. Hegerberg, Norveç’te erkek sporcularla karşılaştırıldığında, kadın sporculara yönelik ciddi bir adaletsizlik olduğunu savunuyor.
Hegerberg, bu konuda gündem yaratmak amacıyla Dünya Kupası’nda yer almama kararını organizasyon öncesi duyurdu. Hegerberg, Norveç’in kadın futbolunda en önde gelen ülkelerden biri olmasına rağmen, yapılan yatırımın ve verilen değerin çok yetersiz olduğu görüşünde. Hegerberg’in protestonun akabinde Norveç Futbol Federasyonu harekete geçti ve bazı önlemler ve kararlar aldı.
Kadın antrenörlerin sayısı da yetersiz
Dünya Kupası’nda göze çarpan bir konu, kadın teknik direktörler. Kadınlar Dünya Kupası’ndaki takımlarda görev alan 24 teknik direktörün sadece 9’u kadın. Bu da yüzde 40’ın altında bir orana denk geliyor. Şu anda turnuvada Almanya, Tayland, Fransa, İtalya, Güney Afrika, Japonya, İskoçya, Hollanda ve ABD takımları, kadın antrenörler tarafından yönetiliyor. Geçmiş yıllara göre sayı artsa da yine de bu sayının oldukça yetersiz olduğu yorumları yapılıyor. Antrenör seçerken cinsiyet değil yetenek ve yeterliliğin ilk planda değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu arada FIFA, 2018’de yayınladığı ”Kadın Futbolu Global Strateji” raporunda 2026’ya kadar kadın oyuncu sayısını 60 milyona çıkarmayı planladığını açıklamıştı.
Devasa ücret eşitsizliği: Bir Messi’nin kazancı 1.693 kadın futbolcuya eşit
Birleşmiş Milletler (BM), geçtiğimiz günlerde Facebook sayfası üzerinden yaptığı bir paylaşımla, kadın ve erkek sporcular arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmeye çalıştı. Verdikleri örnek ise oldukça çarpıcı idi. Örnek, Barcelona’nın yıldızı oyuncusu Lionel Messi’nin 84 milyon dolarlık yıllık kazancı idi.
Messi’nin maaş, primler, sponsorluk anlaşmaları ve reklam gelirleri de dahil olmak üzere elde ettiği yıllık gelir 84 milyon Dolar civarında. Bu rakam tamı tamına kadın futbolunda dünyanın ilk 7 büyük futbol liginde oynayan 1.693 kadın futbolcunun toplam yıllık ücretinin iki katı. Aradaki uçurumun büyüklüğü açıkça görülüyor.
Amerikan Kadın Milli Takımı’nda forma giyen 28 oyuncu, bu yılın Mart ayında ABD futbolundaki maaş dengesizliğiyle ilgili bir dava açmış, tazminat talep etmişlerdi. Davada ABD Futbol Federasyonu’nu ayrımcı uygulamalarına bir an önce son vermeye çağırmışlardı.
Türkiye’de de taraftar ve medya ilgisi üst boyutta değil
Türkiye’de kadın futbolu son yıllarda bir gelişim gösterse bile ne yazık ki çok geri planda kalan, özellikle taraftar,sponsor,basın ilgisi çekmeyen bir dal olarak yaşama mücadelesi veriyor. Türkiye Kadın Futbol Ligi, geçtiğimiz sezon 10 takımla oynandı. Beşiktaş’ın şampiyonluğu ile noktalanan ligde, Gaziantep’ten ALG Spor, İzmir’den KonakSpor, İstanbul’dan Ataşehir Belediye diğer güçlü takımlar olarak dikkat çekerken, Amed Sportif Faaliyetler ve Hakkarigücü de ligde mücadele veriyor.