Ana SayfaEkolojiKentleşmeEymir Gölü'nde "diplomatik otele" geçit verilmedi

Eymir Gölü’nde “diplomatik otele” geçit verilmedi

-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Eymir Gölü’ne 150 metre mesafe uzaklıktaki alana “diplomatik otel” yapılmasına izin vermedi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) çeşitli platformlarda sürdürdüğü mücadele sonuç verdi. Bakanlık Eymir Gölü yakınına yapılması planlanan “diplomatik otel” projesinin iptaline karar verdi. Bakanlık kararında, “Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün ilgi yazısı uyarınca ve adı geçen projenin Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde yer alması nedeniyle projeye ilişkin ÇED Raporu özel formatı bu aşamada oluşturulamamakta olup projeye ilişkin ÇED süreci sonlandırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Eymir Gölü 33

Birinci derece doğal sit alanı olan; yüzlerce kuş, bitki ve hayvan türünü ekosistemininde barındıran Eymir Gölü, Mogan Gölü ile birlikte Ankara’nın önemli doğal gölü çeperine yapılması planlanan otel projesi hakkında çalışmalar başlatıldığını ilk kez ÇMO duyurmuştu. Konu hakkında toplumsal hareket başlatan ÇMO, proje hakkında plan farklılıklarını ve mevcut çelişkileri anlatmış, İl Müdürlüğünün “1. derece doğal sit alanına yoğun baskı yapacağı ve yapılaşma getireceği, bölgenin teknik ve sosyal alt yapısının yetersiz olduğu” gibi önemli gerekçeler belirtilerek ÇED sürecinin yürütülmesi istediğini anlatmış, proje bölgesi ile ilgili birçok şaibe bulunduğunu bölgenin bir üst ölçekli planında ağaçlandırılacak alan olarak görüldüğünü belirtmişti.

Baran Bozoğlu 155

Daha sonra Ocak ayında Mühye Köy kahvesinde yapılan halkın katılım toplantısında bulunan ÇMO Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, proje hakkında firmanın anlattıklarını dinleyip itirazlarını dile getirmiş ve bölge halkını bilgilendirmişti.

Bozoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ankara halkı ile birlikte yürüttüğümüz mücadeleyi bugün kazanmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplumsal destek olduğu sürece çevre hakkı ve kent mücadelesi mutlaka kazanılır. Biz de mücadele ettik ve kazandık. Ancak herşey bitti diye düşünmemek gerekir. Eymir çeperi ağaçlandırılıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Eymir Ankaralılarındır, hiç kimsenin özel mülkiyeti olamaz. Bugün bir kez daha, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Valiliği ve tüm belediyeleri Eymir ve Mogan Göllerini korumaya ve çeperlerini ağaçlandırmak için biran önce çalışma yapmaya davet ediyoruz.”

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol