İstanbul’da 30 Aralık tarihinde meydana gelen sert hava koşulları sebebiyle boğazdaki balıklar yatak yerlerini terkederek Marmara’ya doğru yöneldi. Balıkların bu yaşam mücadelesi onları bekleyen kaçak avcıların ağlarına takıldı.
İstanbul, 30 Aralık günü zorlu hava koşullarına karşı alarmdaydı. Ancak kış soğuğundan etkilenen sadece İstanbullular olmadı. Başta lüfer olmak üzere bütün balıklar sert hava koşulları sebebiyle boğazdaki yatak yerlerini terketmek zorunda kaldı. Marmara Denizi’ne yönelen balıklar, ‘24 metre yasağı’na uymayan balıkçılar tarafından kaçak olarak avlandı.
İstanbul Boğazı balıklar için önemli göç yollarından. Boğaz üzerinden Karadeniz’e ulaşan balıklar orada üredikten sonra sonbaharda boğaza geri döner ve oluşturdukları yataklarda yaşamlarına devam eder. Fakat bu yıl 30 aralıkta boğazda meydana gelen fırtına sebebiyle yataklarını terketmek zorunda kalan balıklar, önce Fenerbahçe sığlıklarına oradan da adalar bölgesine dağılmak zorunda kaldılar. Balıkçılar da bu güzergahı takip ederek Kumkapı ve Fenerbahçe’de ağlarla etrafı çevirdiler. Sonrasında da gırgırlar Adalar’ın etrafında avlanmanın yasak olduğu bölgeye yöneldiler.
Adalar bölgesi 2012 yılından beri gırgır ve çevirme ağları ile avcılığa kapalı.
Yapılan şikayetler üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı botları balıkçı teknelerine ikazlarda bulunmasına rağmen kaçak avlanma devam etti. Kartal açıklarında denetleme yapan bot ve iki kayık arasında meydana gelen gerilim sebebiyle olayın mahkemeye intikal ettiği bildirildi.
Tüm yasaklara ve denetimlere rağmen ülkemizde maalesef su ekosistemine ve canlılığına karşı hassasiyet yeterli düzeye ulaşabilmiş değil. Kısıtlamalara rağmen tezgahlarda gördüğümüz küçük balıklar ise bu durumu kanıtlar nitelikte. Üstelik kaçak avcılık sadece balıklara da zarar vermiyor. Adalar’ın etrafında var olan hassas ekosistem ve uzun yıllarda oluşan mercan kolonileri gırgır ağlarıyla geri dönüşü olmayan biçimde tahrip ediliyor.
Çinekop için avlanabilir en küçük boy 20 cm., istavritte 13 cm., tekirde 11 cm olarak belirlenmişken tezgahlarda gördüğümüz küçük balıklar bu yasaya uyulmadığını gösteriyor.
Bu zarara karşı duyarsız kalmamak için ALO 158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı ve ALO 174 Gıda Hattı’nı arayarak ihbar veya denetim talebinde bulunabilir, bu konuda düzenlenen imza kampanyalarına katılabilirsiniz.
İmza Kampanyası İçin: Change.org
Türkiye’de 15 metre ve üzerindeki trol ve gırgır teknelerine takılması zorunlu olan AIS (Otomatik Tanımlama Sistemi) ile yakın mesafede deniz araçlarının takip edilebiliyor.
Kaynak: Diken