Ana SayfaEkolojiKentleşmeGeri dönüşümün gücü adına: Dünyanın en ekolojik bisikleti

Geri dönüşümün gücü adına: Dünyanın en ekolojik bisikleti

-

Bisiklet, rahat ve temiz oluşuyla çeşitli kazanımlara sahip en doğa dostu taşıt. Ancak kimyasal malzemeler ve demir gibi mineraller kullanılan üretim aşaması, pek de bu kazanımlar dahilinde sayılmaz. İyi haber şu ki artık onları plastik şişeler gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden üreten şirketler var.

Dünyanın en sürdürülebilir bisikleti

Tüm bu şirketler arasında, “dünyanın en ekolojik bisikleti” olarak nitelendirilen bisikletin, tasarısının yararlığıyla son yıllarda bir devrim yaratmış üreticisine dikkat çekmek istiyoruz. Plastik şişelerden yapılmış bisikletlerinin resimleriyle yakın zamanda sürdürülebilirlik alanında bir boşluk aralamış, Brezilya kökenli bir fabrikada doğan bu bisikletler birer Muzzisiklet”. Bu araçların her biri, 200’den fazla geri dönüştürülmüş PET şişesinden üretiliyor.

Ekolojik üretim aşaması

Bulucusu Uruguaylı sanatçı Juan Carlos Calabrese Muzzi‘nin -ürünün ismi buradan geliyor- önermiş olduğu, birçok plastik şişeden geri dönüştürülerek oluşturulan PET’leri geri kazanımla, bisiklet kadrosu üretimine uygun yeni bir gereç oluşturmak için kullanmak. Bunun için bu şişeler parçalara ayrılıyor, daha sonra öğütülüyor ve bisikletlerin üretiminin daha sürdürülebilir olmasını sağlayacak bu macun, son olarak sert bir yapı haline getiriliyor. Bu, üretimin daha ekonomik olması ve bir gün bu bisikletin tüketicisine daha ucuza mâl olması için lehimleme aşamasının elenmesini de sağlıyor.

Plastik şişelerden üretilen bisikletler 2

Bu bisikletler aynı zamanda demir gibi mineraller kullanmaktan kaçınılarak karbon ayak izini azaltıyor. Üretimindeki diğer kazanımlardan biri de boyamaya gerek duyulmaması; aynı plastiğe enjekte edilerek renk kazandırılabiliyor.

Alıcı için kazanımlar

Bu son yılın en önemli eko buluşlarından biri. Muzzi bisikletlerinin alıcısına sağlayacağı başka kazanımlar da var: Plastikten yapıldığı için paslanmıyor; hafif oluşuyla sürücüsüne onu kolaylıkla taşıyabilme fırsatı tanıyor; şişeler sivil toplum kuruluşları aracılığıyla toplanıyor, böylece sürdürülebilir olmalarına ilaveten dayanışık bir amaç barındırıyorlar; çarpmalara da daha dayanıklılar.

Kentsel kullanımları düşünüldüğü için tasarımları aerodinamik ve çağcıl; ama aynı zamanda günlük hayatta oldukça kullanışlılar.

Bu bisikletler rahat ve çağcıl bir görünüme sahip oluşlarıyla, birçok kişinin dikkatini çekmeyi de başardı.

Muzzisiklet’in bir örneğini altta görebilirsiniz:

Plastik şişelerden üretilen bisikletler 3 - Do Milton Jung

Çevresel olarak geçerli bir şehir bisikleti” sloganıyla pazarlanıyorlar ve şimdiden internet sitelerini ziyaret ederek bunlardan birini nasıl alabileceklerini soran birçok alıcıya sahipler.

Petrol ve karbondioksit tasarrufu

Şirketin verdiği bilgilere göre bu bisikletlerin yapımında, çevreye bir milyon kilogram petrol tasarrufu sağlamak ve yakım aşamasını eleyerek 6 milyon karbondioksitten kaçınmak amaçlanıyor. Halihazırda bu yöntemle 130 bin bisiklet kadrosu yapılmış bulunuyor.

Bu bisikletin kadrosunun diğer çelik kadrolara kıyasla tam anlamıyla sürdürülebilir olmasına rağmen; sele, frenler, tekerlekler ve diğer bileşenlerin üretim aşaması çevre için hâlâ zarar oluşturduğundan, şirket bu araçları daha da çevreselleştirmek amacıyla çalışmayı sürdürüyor.

Plastik şişelerden üretilen bisikletler 1Bu projenin uzun vadeli başlıca kazanımları şöyle: Bisikletlerin üretiminin doğaya etkisini en aza indirilmiş olacak, böylelikle pet şişelerin geri dönüştürülmesi de harekete geçirilecek ve ayrıca çok daha ucuza satılmaları sağlanabilirse, oldukça sürdürülebilir bir ulaşım aracı olan bisikletin satın alımı ve kullanımı teşvik edilmiş olacak.

Yalnızca internet siteleri aracılığıyla

Muzzisikletler şimdilik yalnızca internetten satın alınabiliyor ve bir tanesi yaklaşık 330 dolara (890 TL) mâl oluyor, birçok seçeneği ve vitesi olan daha karmaşık bir tane istersek de bu fiyat 1110 dolara (3000 TL) kadar çıkıyor. Brezilyalı fabrika halihazırda ayda 15.000 adet bisiklet üretebiliyor; ancak bu sayının yakın zamanda 60 bin’e çıkması amaçlanıyor.

Plastik şişelerden üretilen bisikletler 5 - Cezar LorenziniUruguaylı sanatçı ve bulucu, kendisine yatırım yaparak (3 milyon dolardan fazla) bu proje üzerinde 12 yıl boyunca çalıştı ve en sonunda pazarlanmalarını sağladı. Juan Muzzi, geri dönüştürülmüş plastikten yapılan ilk bisiklet kadrosunun patentine sahip olduğunu; ayrıca kendi bisikletlerinin daha dayanıklı, esnek ve düşük fiyatlı olduğunu belirtiyor.

Ürün, fuarlarda yapılan sunumların ardından ve özellikle sanatçının sorunları olan gençlere 220 bisiklet bağışlamasıyla ünlendi.

Üretiminin düşük maliyetli oluşuna rağmen ürün, yalnızca Brezilya’da bir fabrikasının olması sebebiyle hâlâ pahalı. Destek elde edilerek bu fiyatın düşmesi için izlencelerin tamamlanması ve bisikletlerin, ulaşım masrafları kısılarak ülkelerin birçoğuna ulaştırılabilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda bulucu, alıcının kendi geri dönüştürülmüş şişelerini getirmesi durumunda son fiyat üzerinden bir indirim yapacağını belirtiyor. Güzel bir girişim, kısa sürede etkileri olmasa bile çevrecilik dünyasında bir devrime dönüşebilir.

Kaynak: Ecologiaverde

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Nurhayat Gaşi
Nurhayat Gaşi
Ankara doğumlu, halen Ankara Üniversitesi, İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünde okumakta. Hayatın tüm meseleleriyle, özellikle sanatın türlü kollarıyla yakınen alâkalı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol