Ana SayfaEkolojiDoğaGreenpeace'in ÇED itirazı

Greenpeace’in ÇED itirazı

-

Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız‘ın Mersin/Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED raporunun kamuoyu bilgisi dahilinde olmadan, ayrıntılı bir açıklama yapılmadan onaylanması sonrası Greenpeace’in Akkuyu Nükleer Santral sürecine dair bilgisinin yetersiz olduğunu söyledi.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci; Bakan’ın açıklamalarını IMC TV’de yayınlanan Yeşil Bülten programında yanıtladı.

Devin Bahçeli ÇED raporunda belirtilmeyen bazı noktalarda cevap istedi ve bu sürecin şeffaf yürütülmediğini belirtti. Bakanın projenin atık konusunun nasıl çözüleceği ile ilgili detaylı açıklamaları kamu oyunun bilgisine sunmadığına değindi.

Hükümetler arasındaki anlaşmayı da ÇED Raporunu da incelediklerini söyleyen Bahçeli 24 Ekim tarihinde kabul ettiklerini açıkladıkları ÇED Raporunda halkın görüş bildirme sürecinden sonra değişiklik yapılıp yapılmadığına, gelen itirazların değerlendirildiğine dair herhangi bir açıklama olmadığını söyledi.

Greenpeace’in bu rapora ve aynı zamanda bu projeye dair itirazlarını özetlersek:

1)Sürecin şeffaf işlememesi.

2)Rusya’ya gidecek olan atıklar nereden gidecek? Boğazlardan gidecek olsa boğaz güvenliği nasıl sağlanacak? Bununla ilgili bir ÇED sürecinin başlatılıp başlatılmadığı. Atık taşınması konusundaki bilinmezlik.

3)Atıkların geçici olarak depolanması konusu. Bu atıklar nerede depolanacak?

4)Olası bir kaza anında çevresel, ekonomik ve sosyal olarak oluşacak zararlar nasıl karşılayacaklar? Sorumluluk mevzusunun açıklığı.

5)Türkiye’nin yasal mevzuatının herhangi bir nükleer santralin nasıl yapılacağına, nasıl işleneceğine, nasıl yönetileceğine, nasıl denetleneceğine dair detay bilgiler/detay mevzuatlar içermemesi.

Taner Yıldız’ın, “1 ay içerisinde ihale sürecine başlıyoruz.’’ açıklamalarına Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, “Biz ve bizim gibi birçok STK, bu süreçte itiraz edecek.” dedi.

Başlık Fotoğrafı: Lateast

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol