Dünya yüzeyi gittikçe ısınıyorken; güneş enerjili şemsiyeler ilerleyen yıllarda hayat kurtarabilir.
İslamofobi dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, bir yerlerde hâlâ insanları inançları yüzünden yargılamayan, hatta onlara dini görevlerinde yardımcı olmak için uğraşan insanlar var.
Her yıl milyonlarca Müslüman hacı adayı dini vecibelerini ve hayallerini gerçekleştirmek adına kutsal kabul edilen Mekke’ye gidiyor. Suudi Arabistanlı bir biliminsanı olan Kamel Badawi, genç yaşından beri Müslüman hacı adaylarına yardımcı oluyor ve böylesi bir yolculuğun zorluklarını ilk elden tecrübe etmiş birisi.
Badawi ve Filistinli ortağı Manal Dandis, güneş enerjisini içine yerleştirilmiş fana güç sağlamak için kullanan, kullanıcıyı yönlendirmede yardımcı bir GPS sistemi, bir feneri ve cihazlarını şarj edebilmek için kullanabilecekleri 3 USB girişi bulunan, Kafka adında akıllı bir şemsiye geliştirdiler.
Badawi, neden akıllı bir şemsiye üretmeye karar verdiklerini şöyle açıklıyor:
“Şemsiyeler daima, özellikle Avrupa’da, yoğun talep görüyor. Hac sezonunda da oldukça fazla kullanılıyor. Lakin hacılar şemsiyeyi sadece güneşin zararlı etkilerinden bir miktar korunabilmek için kullanıyor. Hiç kimse şemsiyelerin birden fazla amaç için kullanılabileceğini düşünmüyor. Bu konu hakkında kafa yormaya başladığımızda şemsiyeye bir fan yerleştirerek kullanıcıya aynı zamanda serinlik sağlayabileceğimizi keşfettik.”
İkili, Hac sezonunda ve daimi olarak aşırı sıcak bölgelerde yaşayan, klima ve serin bir alan imkânı olmayan insanlara yardımcı olabilmeyi umut ediyor. Tribun tarafından belirtilene göre önümüzdeki 12 yıl boyunca Ortadoğu’yu dayanılmaz sıcaklar bekliyor. Hâl böyleyken bu şemsiye kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarıcı olabilir.
Sadece hac için değil, tüm sıcak yerler için kullanışlı olacak
GPS sistemi bir uygulamaya bağlı ve bu uygulama sayesinde kişiler konum ve durum bilgilerini baz alarak birbirleriyle daha kolay iletişim kurabilecekler.
Badawi ve Dandis her ülkeden ve inanıştan insanların bu ürünü çekici ve sıcaklardan korunabilmek adına kullanışlı bulmasını istiyorlar. Bu nedenle buluşu Hacca özel bir ürün olarak piyasaya sürmekten kaçınıyorlar.
Bu iki biliminsanı ortaya koydukları bu çok amaçlı alete telif hakkı alabilmek için bir prototip üzerinde çalışıyor ve bu şemsiyeyi gerçekten ihtiyacı olan insanlara ulaşabilmesi için uygun bir fiyata satışa çıkarmayı umuyorlar. Ürünlerinin seri üretimine başlayabilmek için amaçları bir devlet organından veya uluslararası bir organizasyondan yatırım alabilmek.
Biliminsanlarının, Müslüman hacıların ve dünya genelinde ölümcül sıcak çarpmasından muzdarip olabilecek insanların iyiliğini düşünmesi çok güzel, umut verici bir gelişme. Umuyoruzki bu fikir, seri üretime geçirilmesiyle beraber ihtiyacı olan insanlara kısa zamanda ulaşabilir.
Kaynak: True Activist