Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiHayvanlar hakkında doğru olduğunu düşündüğümüz 8 söylenti

Hayvanlar hakkında doğru olduğunu düşündüğümüz 8 söylenti

-

İnsan evladının ortaya çıktığı tarihten bu yana, ev arkadaşlarımız köpeklerden Batının efsanevi deniz canavarlarına kadar, türümüz dışındaki diğer dostlarımızı anlamaya çalışmışız.

Bilgiye yönelik bu arayışımız belki batıl inançlarımız, belki mübalağalar hatta belki de basit bir yanlış anlamadan kaynaklı olarak bazen yanlış çıkarımlarda bulunmamıza sebep olabiliyor. Hayvanlar hakkında doğru olduğunu sandığımız sekiz inanış ise şöyle:

1. Ayılar kış uykusuna yatar

Etrafınızdaki herhangi birine “kış uykusu” tamlamasını duyduğu an aklına hangi hayvanın geldiğini bir sorun! Cevabı muhtemelen boz ayı ya da kara ayı olacaktır. Bembeyaz karların her yanı örttüğü bir kış gününde, besili bir boz ayının ormanın derinliklerindeki mağarasında uyukladığını gösteren görüntüler bizler için oldukça klasikleşmiştir artık. Öyle ki uyuyan ayıların kış boyunca uyanmasının neredeyse imkânsız olduğu düşünülmektedir. Gerçek kış uykusu ise bir hayvanın etrafındaki ortama uyum sağlamak için vücut sıcaklığını büyük oranda düşürdüğü vakit meydana gelerek, hayvanın kış mevsimi boyunca uyumasıyla gerçekleşir.

Ayi Kis Uykusu

Fakat ayılarda, uyuşukluğun eşlik ettiği ve vücut sıcaklığında kısa süreli düşmeye bağlı hareketsizlik görülür. Kalp atış hızı düşer fakat bu, gerçekten kış uykusuna yatan hayvanlardaki kadar değildir. Her zamankinden daha hareketsiz olsalar da bu evredeki ayıların dış uyaranlara tepki verdiği görülür.

2. Japon balıklarının hafızası üç saniyeliktir

Davranışsal çalışmalar genel inanışın tersine; japon balıklarının sesler ile öğün zamanları arasında bağ kurduklarını, küçük yüzgeçlerini hareket ettirdiklerini ve hatta insanların varlıklarını hissettiklerini göstermektedir. Bu davranışları sergilemek üç saniyeden daha uzun zaman alır.

Japon Baligi

3. Eşek arıları: Onlara bulaşmazsanız onlar da size bulaşmaz

Tüylü yaban arıları için genel geçer bir kaide olsa da, sarıca arı benzeri eşek arılarının da sebepsiz yere soktukları bilinmektedir. Yuvalarına yaklaşmak, mevsimsel dönemler ve daha önce yaşadıkları bir talihsizlik eşek arılarının saldırganlaşmasına sebep olabilir.

Esek Arisi

4. Boğaların kırmızıya tahammülü yoktur

İspanyol boğa güreşleri, boğaların kırmızı renge tahammül edemedikleri gibi bir inancın yayılmasına sebep olmuştur. Aslında boğayı harekete geçiren şey, matadorun elinde tuttuğu kırmızı örtüyü hızla hareket ettirmesidir. Çalışmalar, boğaların diğer birçok hayvan gibi renk körü olduğunu ve farklı renkleri ayırt edemediklerini göstermektedir.

Boga Kirmizi

5. Saç bitleri temiz ya da kirli saç arasında tercih yapar

Geçmişte, saç bitlerinin (Pediculus humanus capitis) özellikle yağlı ve kirli saçlar üzerinde üredikleri düşünülmekteydi. Fakat sonraları, bu parazit haşerelerin özellikle temiz saçı seçtikleri çünkü bu şekilde daha rahat hareket ettikleri düşünülmüştür. Oysa bu varsayımların her ikisi de doğru değildir. Bitler, ne zaman yıkandığına bakmaksızın kafanıza yerleşiveren hayvanlardır.

Pediculus humanus capitis

6. Yavru kuşa dokunmak annesinin onu terk etmesine sebep olur

Kuşların insan kokusunu aldığına inanıldığı için yavru kuşa dokunulduğu zaman annesinin onu terk edeceği düşünülmektedir. Oysaki birçok kuşun koku alma hissi oldukça azdır ve bu sebeple yavrularını terk etmesi de olası değildir. Fakat bu tabii ki bulduğunuz her yavru kuşu elimize alacağımız anlamına gelmemelidir. Bu aciz bebeklerin anneleri genellikle yakın bir yerde onları gözetler. İnsanların yuvanın yakınında yarattığı rahatsızlıklar, annede küçük yavrularına dokunulmasından daha fazla huzursuzluk yaratır.

Bebek Kus

7. Yarasalar kördür

Yarasaların hâlâ kör hayvanlar olduğunu düşünüyoruz. Bazılarının görme kabiliyeti çok düşük olsa da tam olarak kör sayılmazlar. Hatta birçok yarasa insanlar gibi görebilmektedir.

Yarasa

8. Develer hörgüçlerinde su depolarlar

Develerin hörgüçleri su değil yağ depolar. Tıpkı insanlardaki yağ dokusu gibi. Bu yağ deposu, develerin çöl sıcağında yemek yemeden günlerce hayatta kalmalarını sağlar.

Deve Horgucu

Kaynak: Sierra Club

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Yağmur Dönmez
Yağmur Dönmez
Karadeniz'in kıyısında bir yarımadada doğdu. Üniversiteye kadar büyük şehir görmedi. Fakat 10 yıldır şehirde yaşıyor; çevirmen-memur olarak çalışıyor. Başka yerler, diller, insanlar ve ormanlar, hayvanlar, sular en sevdikleri. İnsanın insan üzerindeki ve insanın diğer türler üzerindeki tahakkümüne tahammülü yok. Bu doğrultuda bir şeyler yapmaya çalışıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol