Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıHayvanların dramı: Kamboçya'da turist gezdiren bir fil işkenceye dayanamadı

Hayvanların dramı: Kamboçya’da turist gezdiren bir fil işkenceye dayanamadı

-

Dünyanın çok eski zamanlarından beri insanlar hayvanları köleleştirip sömürüyorlar. Hayvan katliamları ve işkencesi o kadar yayılmış ve o kadar normalleşti ki insanlar hayvanlardan birer eşya gibi bahsediyor. Örneğin hayvanlar üzerinde yapılan ilaç deneyi işkencesi ile ilgili olarak “biraz fedakarlık lazım” gibi bencil yorumlar yapabiliyorlar. Oysa şunu unutuyorlar, kimin fedakarlığı? Neden fedakarlık? Bir hayvanı kendi yararınız için köleleştirip üzerinde işkence yapınca bu insanın fedakarlığı oluyormuş gibi konuşuyorlar.

Aynı şekilde Büyükada ve diğer Adalar, İzmir, Antalya gibi şehirlerde Fayton denen işkence dur durak bilmeden devam ediyor. Hayvanların eğitimleri ve köleleştirilmesi sırasında ve hayvanlara zorla fayton çektirilmesi sonucu her yıl sadece Büyükada’da 160 ila 400 arası at can veriyor fakat bu zulme ve katliama henüz halk dışında dur diyen bir birim yok. Fakat İBB şu ana kadar fayton işkencesine son vermek için en ufak bir girişimde bulunmadı.

Adalar fayton mafyasına teslim edilmiş durumda. Adalılar fayton mafyasının zorbalıklarından o kadar bıkmışlar ki faytona binmek yerine evlerinin önüne akülü araçlar çekiyorlar. Adalılar da artık elektrikli faytonların uygulanmasını istiyorlar. Fakat Adalar’a turistik amaçlı gelen insanlar faytonlara binerek hayvanlara işkence yapıyorlar, onları öldürerek keyif yapıyorlar. Bu zalimlik ne zaman son bulacak henüz bilmiyoruz.

Dünyanın her yerinde hayvanlar bir şekilde dolu dizgin sömürülüyor ve öldürülüyor. Hayvanların bizler gibi bilince sahip, kendinin farkında olan canlılar olduğu bilimsel bir gerçek. Hayvanların acıyı ve sevgiyi, nefreti, aile olma durumunu ve korumacılığı en az bizim kadar hissettikleri bir bilimsel gerçek olarak ortada  iken insanlar buna kulak tıkıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kamboçya’da turistleri taşıyarak efendilerine para kazandıran bir köle fil işkenceye dayanamayarak can verdi.

Kamboçya‘da 40 derece sıcaklıkta turistleri ünlü Angkor Wat tapınağına taşıyan bir filin kalp krizinden ölmesi üzerine, binlerce kişi fillerin çalıştırılmaması çağrısı yapan bir dilekçe imzaladı. Tur operatörü şirket sıcaklıklar düşene dek fillerin çalışma saatlerinin azaltılacağını vaat ederken, internet üzerinden yayılan dilekçe fillerle turist taşınmasının tamamen yasaklanmasını istiyor. Dilekçede hayvanlara karşı zulmün “gözlerden saklandığı”, hayvanların ömürleri boyunca çile çektiği ve bu son fil ölümünün “gözleri açması gerektiği” vurgulandı. Hayvan hakları örgütleri uzun süredir, doğal yaşamdan alınan fillerin işkeneyle eğitildiğinden şikâyet ediyor. World Animal Protection adlı örgüt fillerle seyahati “en zalim tatil faaliyeti” olarak tanımlıyor.

Tur operatörü şirketin müdürü Oan Kiri, AFP haber ajansına yaptıkları açıklamada dişi filin 45 dakika çalıştıktan ve 2,1 kilometre yürüdükten sonra yere yığıldığını anlattı. Oan Kiri, “Veterinerlere göre sıcak havanın stres, şok ve yüksek tansiyona yol açması yüzünden kalp krizi geçirerek öldü” dedi. Ölen filin Asya fillerinin ortalama ömrünün sonları olan 40 ila 45 yaşında olduğu belirtildi. Asya filleri soyu tükenmekte olan türler arasında.

Faytona Binme Atlar Ölüyor Facebook sayfası için tıklayınız.

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Kronstad
Kronstad
Özgürlük bireyin kendisinde başlar. Kavramak gerekir önce. Anlamak yetmez, bilmek yetmez. Kavrayıp şaşırmak gerekir. O zaman anlarız etrafımızı saran kölelik kafesinin nasıl da içinde olduğumuzu. Köle olmak istemiyorsak köle olmamayı öğrenmeliyiz. Eğer istersen asla köle olmazsın.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol