Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıHem inekleri hem bebeklerini kurtarın

Hem inekleri hem bebeklerini kurtarın

-

Süt çok uzun zamandır temel gıda maddelerinden biri olarak görülüyor ve süt tüketimi çoktan kültürel bir norm halini aldı bile. Hepimiz süt içmenin boyumuzu uzatacağını, bizi daha güçlü yapacağını dinleyerek büyüdük. Sütün ineklerden geldiğini biliyorduk ama kimse bize daha fazlasını anlatmadı. Sütü içen bizsek yavrulara ne oluyordu peki?

Aşağıdaki videoda gördüğünüz çocuk, henüz üç yaşında ve artık süt içmek istemiyor. Sebebi ise çok basit tükettiğimiz inek sütünün ineklere ve yavrularına neler yaptığını öğrenmiş. Yavruları, yani kendi söylemiyle ineklerin bebeklerini kurtarmak istiyor. Bu yolda süt içmeyi bırakmaya karar vermiş çünkü ihtiyacı olmadığını düşünüyor. Biliyor ki buzağıların anneleriyle olmaya ve annelerinin sütüne ihtiyacı var.

İnekler de biz insanlar gibi memeliler sınıfına ait. Doğum yapmayan bir ineğin süt vermesi olası değil. Yani çoğu inanışın aksine inekler her zaman süt üretmiyor. Görmezden gelinen nokta ise bu süreçte ineklerin ve yavrularının başına gelenler.

Hepimizin bildiği üzere süt üretimi, süt ineği çiftlikleri başlı başına bir piyasa. İnekler süt veren objeler olarak görülüyorlar. Modern çiftlik olarak isimlendirilen büyük çiftliklerde karşılaştığımız manzara adeta yapısal, planlı vahşeti gözler önüne seriyor. Çiftlikler maksimum üretim odaklı dizayn edilmiş durumda. Her şey çok sistemli ve mekanik. İnekler her gün makinelere bağlanarak sağılıyor, yavrular ya kesime yollanıyor ya da verimli dönemlerine kadar ayrı bir yerde tutuluyor. İnek ve boğanın çiftleşmesine izin verilmiyor ve suni tohumlama yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemde üstünlüğü kanıtlanmış kayıtlı boğa tohumları tercih ediliyor. Yöntem sayesinde hem çiftleşme yoluyla geçebilecek hastalıklar önleniyor hem de yavru en verimli şekilde dizayn edilmiş oluyor. Kabaca kayıtlı ve arı bir ırk hedefiyle üreticiler bu yönteme başvuruyor. 

Bu mekanik ve verimlilik odaklı sistemde inekler ve yavruları doğar doğmaz ayrılıyor ve insana bir köle misali hizmet ediyor. 

sut-sektoru-1Alternatifler mevcut

Sütün bardağına nasıl geldiğini öğrenen küçük kız inekler ve yavruları bir arada kalsın istiyor. İnek sütü içmeyi reddetmek inekleri kurtarmak için kocaman kalbiyle attığı bir adım. Bize düşen bu küçük kızdan aldığımız ilhamla farkında olmak ve farkındalık yaratmak. İnek sütü elimizdeki tek seçenek değil. Badem, soya, hindistan cevizi gibi inek sütü içermeyen süt ürünleri ve peynirler piyasada kolaylıkla bulunabiliyor. 

Siz de bu küçük kızla yavru ineklere yardım etmek istemez misiniz? Ayrıca sadece süt sektörü değil hayvanlar birçok sektör için sömürülüyor. Süt sektörü bunlardan sadece biri.

Daha fazlası için One Green Planet’ın #EatForThePlanet kampanyasına bir göz atın.

Süt endüstrisi ile ilgili diğer yazıları incelemek için tıklayınız.
Veganlıkla ilgili yazıları incelemek için tıklayınız.

Kaynak: One Green Planet

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Zeynep Çelikkol
Zeynep Çelikkol
Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji öğrencisi.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol