Ana SayfaYeşilGeri DönüşümSu kullanmayan ve insan dışkısından enerji üreten nanoteknolojik tuvalet

Su kullanmayan ve insan dışkısından enerji üreten nanoteknolojik tuvalet

-

Avrupa Birliği’nin açıklamasına göre yaklaşık 2,5 milyar insan sterilize tuvalet kullanma imkânından yoksun. Bu sorun büyük oranda Hindistan ve Sahra Altı Afrika bölgesinde görülmekte. Bu bölgelerde, 2000 yılından bu yana 10 milyon kadar 5 yaş altı çocuk tuvalet yetersizliğinden hayatını kaybetmiş.

Modern dünyadan da bu sorunun çözümü için adımlar atılıyor. Birleşik Krallık’taki Cranfield Üniversitesi’nden araştırmacılar; enerji üretebilen, ucuz, temiz ve doğa dostu bir tuvalet geliştirdi.

Nano Membran Tuvalet projesi 2012 yılında başlamış ve o tarihten bu yana Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla finanse ediliyor. Ayrıca, böylesi bir teknoloji ve tasarım için pek çok ödüle layık görülmüş.

Bu ileri teknoloji tuvaletin işleyişi ise şöyle: Kullanıcı “işini bitirdikten” sonra koku geçirmez dönen bir çanak, atığı toplama deposuna bırakıyor.

Nanoteknoloji Tuvalet 2

 

Sıvı atıklar işlenirken bir nanoteknolojik membran, akıp giden suyu filtreleyip yoğunlaştırıyor ve sudaki patojenlerin yok edilmesine yardımcı oluyor. Bu su buharı ardından bir gaz yardımıyla kanaldan geçip bir damlacıkların yoğunlaştığı tüpe giriyor. Bu tüpte buhar yeniden patojen içermeyen sıvıya dönüştürülüyor. Bozulmamış temiz su, bahçe sulama ve hatta ev temizliğinde bile kullanılabiliyor.

Katı atıklar ise atık bir deponun tabanına düşüyor ve burada pille çalışan Arşimed vidası, atığı ikinci bir alana gönderiyor. Bu alanda atık yakılıyor ve kül enerjisine dönüştürülüyor. Tuvaletin bu kısmı yüzde yüz olarak henüz geliştirilemese de araştırmacılar bu sistemin cep telefonlarını ve diğer küçük elektronik cihazları Şarj edebileceğini umuyor.

Nano membran tuvalet

Bunun yanı sıra, işlem sırasında tuvalet kağıdının akıbeti konusunda henüz net bir bilgi yok.

Bu yıl yeni tasarımın denemesinin yapılacağı muhtemel ülke olarak Gana önerilmiş. Akabinde, tuvaletin dünya genelinde yaygınlaşması umut ediliyor. Kanalizasyon sisteminin zayıf olduğu bölgeler başta olmak üzere tasarımcılar, tuvaletin askeri araçlarda kullanılabileceğini hatta bu tuvaletin eski vefakar seyyar tuvaletlerin yerini alabileceğini düşünüyor.

Merak edenler için tuvaletin çalışma prensibini anlatan video: Nanoteknolojik Tuvalet

Kaynak: IFL Science

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Dönüştüremediklerimizden misiniz?

Çevrenin korunması adına yapılan sayısız kampanya ve yenilik ile karşı karşıyayız. Aslında mesele çevrenin koruma ile yan yana anılmasında. Korumayı gerçekleştirmek için eylemi yapan aktörün...
H. Simge Demiral
H. Simge Demiral
Nisan güneşinin kızarttığı burunları görünce mutlu olurum. Sonbahar geldiğinde de ağaçlardan düşen yaprakları veya yemişleri toplarken. Yazın meyvelerini çok severim. Kışın ise soba üstündeki kestaneyi ve renkli yünden atkılar takmayı. Meşe palamudu gibi olmadık şeylerden canavar yapmak da keyiflerim arasında. İstanbul’da yaşayıp buraya her yerden bir parça taşımaya çalışan bir insanım.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol