Çiftçilerin artık istemediği toprakları 25 yıl boyunca satın alan çift, bugün filler, maymunlar ve birçok türden canlıya ev sahipliği yapıyor. Dünyanın birçok yerinde habitatın tahrip edilişine üzücü bir şekilde şahit oluyoruz. Ama Hindistan’ın çok özel bir noktasında bu durumun tersine döndüğünü görmek oldukça yüreklendirici ve hepimize umut vaat ediyor.
Pamela Gale ve Anil Malhotra çifti, 1991’de Hindistan’ın Kodagu (Karnataka) bölgesindeki terk edilmiş 55 dönümlük araziyi satın aldı. Daha sonrasında bir zamanlar kakule, pirinç ve kahve yetişmiş, zamanla çoraklaşmış toprakları da parsel parsel satın almaya başladılar.
Burada en az 60 farklı ağaç türü var; gelişen ve gökyüzüne uzanan ağaçlar. Ağustos böceklerinin sesini duyabileceğiniz yoğun bir havası var. Fillerden kaplanlara kadar birçok farklı canlı bu yeni, uçsuz bucaksız cennette özgürce dolaşabiliyor. Evet, Hayvanları Kurtarma Girişimi Barınağı‘na (SAI Sanctuary) hoş geldiniz.
CNN’in yeni kısa filmi Great Big Story (Büyük Hikaye) bizlere Malhotra çiftini ve onların ortaya çıkardığı ilham verici işi anlatıyor. Bu filmde Pamela şöyle açıklıyor: ”İlk önce otlar geri döndü, kalınlaştılar. Sonrasında küçük çalılar ve onlarla birlikte böcekler de döndü. Sonra ağaçlar ve ağaçlarla birlikte maymunlar ve filler.”. ”İnsanlar oldukça deli olduğumuzu düşündü.” diyor Pamela ve sonrasında şöyle ekliyor, ”Ama sorun değil.”
Hindistan’ın ilk özel yaban hayatı koruma barınağı olarak kabul edilen SAI ve başka yerlerdeki doğa koruma alanları, insanlığın doğayla zıtlaştığı bu dünyadaki muhteşem noktalar. Bu iyileşme sürecindeki toprakların sonunda ulaşabildiği sınırlar ve oluşturabildiği vahşi ortamdan etkilenmemek elde değil. Pamela, kadınların güçlenmesine ve çevrenin korunmasına katkı sağladığı işiyle Hindistan Cumhurbaşkanı tarafından Nari Shakti Puraskar (Kadınların Gücü Ödülü) ile onurlandırıldı.
Aşağıdaki videoda Malhotra çiftiyle tanışabilir, SAI barınağının büyüleyici güzelliğine tanık olabilirsiniz. Yeşilden yoksun gözlere yemyeşil gelse de, Pamela ”bu görüntülerin muson öncesine ait olduğunu, otların muson sonrasına göre kuru olduğunu” ekliyor ve ”Burada post-muson benim için yılın en güzel zamanı ama elbette her mevsimde güzel” diyor.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için SAI Sanctuary sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: Treehugger