Ana SayfaEkolojiKentleşmeHindistan'ın kaybolmaya yüz tutmuş basamaklı kuyularında bir gazetecinin 4 yılı

Hindistan’ın kaybolmaya yüz tutmuş basamaklı kuyularında bir gazetecinin 4 yılı

-

Gözde turistik yerlerin karmaşasından ve telaşından çok uzaktaki gizli saklı sokaklarda, rehber kitaplarının kapaklarını süsleyen görkemli sarayların, tapınakların ve mezarların arasında bütün bir Hint mimarisi belirsizliğe sürükleniyor ve tarihi önemini yitiriyor.

“Basamaklı kuyu” diye adlandırılan asırlık yapılar, derin kuyulardan oluşuyor ve bu kuyulara yeraltına doğru ilerleyen merdivenler yoluyla ulaşılıyor. Kuyuların tahminen 2’nci ve 4’üncü yüzyılda kurak iklim dönemlerinde su sıkıntısı çekmemek için yapıldığı düşünülüyor. ABD’li gazeteci Victoria Lautman ise Hindistan ve civarındaki bu görkemli yapıları fotoğraflamak için dört yıl boyunca 120 bölgeyi dolaştı.

Yeraltındaki basamaklı kuyular aslında su taşımak için yapılan su yollarının basit hali olsa da 11’inci yüzyıla kadar hem Hint hem de İslami mimariyi harmanlayarak karmaşık ve şaşırtıcı bir mühendislik ve sanat ürününe evrildi. Yere gömülü ters tapınak görünümündeki bu yapılar sadece su kaynağı sağlamakla kalmadı aynı zamanda gezginler ve yerli halk için yaz aylarında serin günler geçirmek için gidilen anıtlardan biri haline geldi. O dönemlerde ise bu kuyuların çoğu zengin ve nüfuzlu hayırseverlerin elindeydi ve söylenenlere göre bu hayırseverlerin dörtte biri kadındı.

Hindistan, basamaklı kuyular 3

Asırlar boyunca Hindistan’daki binlerce basamaklı kuyu birçok sebepten dolayı ihmal edildi. Ülke Britanya’nın hakimiyeti altındayken bu yapılar hastalık yuvası olarak görüldüğü için barikatlarla önleri kapatıldı, dolduruldu veya tahrip edildi. Modern teknoloji sayesinde zamanla basamaklı kuyulara ihtiyaç kalmadı. Fakat sanayileşme, kuraklık, kontrolsüz ve kaçak su çıkarma sebebiyle Hindistan’da su seviyesi giderek düşüyor; ayakta kalan son basamaklı kuyular ise kuruyor ve parçalanarak harabeye dönüyor. Hatta bazıları çöplük olarak kullanılıyor, tuvalet işlevi görüyor ya da yaban hayata ev sahipliği yapıyor.

Hindistan, basamaklı kuyular 2

Bütün bu karamsar havanın yanında bir iyi haber var: Hindistan’ın büyüyen su krizi basamaklı kuyuları tekrar kullanıma açmak için bazı girişimler yapıldı. Bu girişimlerle eşzamanlı olarak da Lautman gibi kişiler farkındalığı artırmak, yeraltının bu mucizeleri yok olup gitmeden onları kayıt altına almak ve belgelemek için uğraş veriyor.

Basamaklı kuyular hakkında daha fazla bilgi için Lautman’ın Arch Daily‘deki İngilizce makalesini okuyabilir, Britannica‘daki girdileri inceleyebilirsiniz.

Hindistan, basamaklı kuyular 1

Hindistan, basamaklı kuyular 4

Hindistan, basamaklı kuyular 5

Hindistan, basamaklı kuyular 6

Hindistan, basamaklı kuyular 7

Yeraltı Hayaletleri: Hindistan’ın Yok Olan Basamaklı Kuyuları:

Kaynak: My Modern Met

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol