Ana SayfaEkolojiİklim & Suİklim değişikliği buğday tarlalarını kurutacak

İklim değişikliği buğday tarlalarını kurutacak

-

Araştırmalara göre, iklim değişikliğine karşı önlem alınmazsa dünyanın buğday üretiminde ciddi düşüşler yaşanacak. İklim değişikliği buğday tarlalarını kurutacak.

Kansas Eyalet Üniversitesi’nde yakın zamanda yürütülen bir araştırma, gelecek yıllarda etkisi iyice artacak iklim değişikliğinin buğday türleri üzerindeki korkutucu etkisini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, iklim değişikliğine karşı uyum sağlayacak önlemler alınmazsa, dünyanın buğday üretimi en azından çeyrek oranda düşüşe uğrayacak.

Vara Prasad, Kansas Eyalet Üniversitesi’nde ekin ekofizyolojisi profesörü ve aynı zamanda USAID Gelecek Kuşakları Besleme Sürdürülebilir Yenilikleri Güçlendirme Laboratuvarı’nın da yöneticisi. Prasad ve ekibi yaptıkları çalışma ile, hava sıcaklıklarının her bir derece artışının, buğday verimini %6 oranında düşürmeye yeteceğini ortaya koydu. 2012-2013 buğday hasatı kayıtlarına bakılarak 701 milyon ton olarak ölçülen miktarın, ısıların artması ile 42 milyon ton düşüş göstermesi bekleniyor.

Prasad, “Bu oldukça keskin bir düşüş. İklim değişikliğinin buğday üzerinde yaratacağı etki, daha önceden tahmin edilenden çok daha kritik olacak. Bu can sıkıcı bir durum; çünkü dünyada bulunan 9.6 milyar insanı besleyebilmek için besin üretimimizi 30 yıl içerisinde, en az iki katına çıkarmamız gerekiyor” şeklinde konuyla ilgili fikirlerini açıkladı.

İklim değişikliği buğday tarlalarını kurutacak
Araştırmaya göre, iklim değişikliğine karşı uyum sağlayacak önlemler alınmazsa, dünyanın buğday üretimi en azından çeyrek oranda düşüşe uğrayacak. (Görsel Kaynağı: The Guardian)

Prasad ve arkadaşları, asıl adı “Rising temperatures reduce global wheat production (Yükselen sıcaklık küresel buğday üretimini düşürecek)” olan makalelerini Nature Climate Change makale dergisinde yayınladılar. Çalışma, buğday verimini arttırmak için çalışmakta olan Kansas Wheat Commission (Kansas Buğday Komisyonu) ve Kansas Wheat Alliance (Kansas Buğday Birliği) desteğiyle gerçekleştirildi.

Çalışmayı yapabilmek için araştırmacılar, ortalama sıcaklığı 15°C ile 32°C derece arasında değişen arazilerde çalıştılar ve buna ek olarak da 30 adet buğday ekini modellemesini çalışma verileriyle karşılaştırıp sonuçlar elde ettiler. Modellemeler yardımıyla bilim insanları, elde ettikleri verileri, gelecekte yaşanılacak etkilerin hesaplanmasında kullandılar.

Araştırmacılar, iklim değişikliği ve artan sıcaklıkların buğday tarlaları üzerinde, daha önceden tahmin edilenden daha büyük etkilere sebep olacağını gösterdiler. Prasad, artan ortalama sıcaklığın olumsuzluk olduğunu; ama iklim değişikliği sonucunda oluşacak aşırı uçlardaki sıcaklıkların daha da tehlikeli olduğunu belirtti ve ekledi, “Aşırı uç sıcaklıklar sadece sıcak havayı anlatmaz, aşırı soğuklar da bu tanıma dahildir. Basit bir şekilde ortalama sıcaklığa bakmak bize bir şeyler göstermez; çünkü ekinlerin ölmesine sebep olan şey aşırı sıcaklıklardır. Bitkiler küçük değişimleri kaldırabilirler; çünkü uyum sağlamak için vakitleri vardır; ama aşırı sıcak dalgası veya ani donlar geldiğinde bitkilerin buna uyum sağlamak için vakti olmadığı için, ölüm kaçınılmaz olur.

ciatnews.org
Vara Prasad, artan ortalama sıcaklığın olumsuzluk olduğunu; ama iklim değişikliği sonucunda oluşacak aşırı uçlardaki sıcaklıkların daha da tehlikeli olduğunu belirtti. (Görsel Kaynağı: ciatnews.org)

Yapılan çalışma bilim insanlarının, küresel düzeyde çiftçilerin iklim değişikliklerine daha dayanıklı ve inatçı buğday türleri seçmesinde yardımcı olmalarını sağlayacak. Ek olarak da çiftçilere, bitkilere etkiyecek stres faktörlerini azaltmak adına, ekimlerini ne zaman yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olacak.

Kaynak: Science Daily
Başlık Görseli: bakeryandsnacks.com

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol