Ana SayfaYaşamÇocukçaİngiliz şövalyenin kitapları Türkçeye kazandırıldı: Kas makinesi, şaka makinesi, muz makinesi

İngiliz şövalyenin kitapları Türkçeye kazandırıldı: Kas makinesi, şaka makinesi, muz makinesi

-

Edebiyata sağladığı katkılardan dolayı 2006 yılında İngiliz Şövalyelik Nişanı verilen Alexander McCall Smith’in yazdığı Muz Makinesi, Şaka Makinesi ve Kas Makinesi adındaki kitapları 24 Şubat tarihinde Hep Kitap tarafından çocuklarla buluştu.

Alexander McCall Smith kimdir?

Zimbabve doğumlu Birleşik Krallık vatandaşı yazar, Edinburgh Üniversitesinde Tıp Hukuku Profesörüdür.

McCall Smith, 2006 yılında edebiyata katkılarından dolayı İngiliz Şövalyelik Nişanı almıştır ve çalıştığı üniversiteden de Onur Ödülüne layık görülmüştür.

McCall Smith’in akademik derlemeleri, öyküleri, çocuk kitapları ve polisiye kitapları da bulunmaktadır.

Biz bu incelememizde Alexander McCall Smith tarafından kaleme alınmış ve 8+ yaş üstü çocuklara hitap eden ve Türkçeye hep kitap tarafından kazandırılan “Kas Makinesi, Muz Makinesi ve Şaka Makinesi” kitapları incelenecektir.

Kas Makinesi

Hep Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan Kas Makinesi adlı kitapta Gordon adlı bir çocuğun kendini güçsüz hissetmesi ve bunun üzerine dergide gördüğü ilanla Kas Makinesini satın almasıyla başlayan bir hikâye ele alınıyor. Hikâyede özellikle güç, zorbalık, yardım kavramları üzerine duruluyor. Bu kavramlar ile beraber ele alınan yardımlaşma duygusu da çocukların kişiliğinde bu duygunun gelişmesi açısından oldukça önemli.

Ele alınan hikâyede Gordon’un kas makinesini kullanmaya başlamasıyla kazandığı başarılar yaptığı yardımlar anlatılıyor. Kitabın sonunda da World Amca’nın sadakatini görmek mümkün. Özellikle kitabın sonunda verilen “Gücü her zaman iyi şeyler için kullanmak” gerektiği mesajı da çocuklar için oldukça faydalı.

Kitabı çocuğunuza okuması için alacağınız zaman özellikle kitabın içerisindeki her şeyin kurmaca olduğunu ve orada yapılan uygulamaları asla denememesi gerektiğini belirtmeniz de sağlık sorunları yaşamaması açısından yararlı olacaktır.

Muz Makinesi

Kitapta Patty isimli genç bir mucidin hikâyesi ele alınıyor. Patty, Jamaika’ da kuzeni ve Yarasa Teyzesiyle yaşayan küçük bir kız çocuğudur. Teyzenin yaşadıkları muz plantasyonunu satma düşüncesi üzerine bir gün dondurmacı Harry amca ile konuşurken “düz muz üretme” fikrini edinir. Üretim için Muz Düzleştirme Makinesi icat eder. Bunun üzerine makineyi icat edip düz muz üretmeye başladıklarında işler değişir. Ekonomik durumları güzelleşir ve dedesinin yıllar önce kumarda kaybettiği muz plantasyonunun yarısını da satın alırlar ve tüm ülkede hatta ülke dışında da tanınırlar.

Kitap özellikle çocukların yaratıcılığını geliştirmek açısından ve içlerinde bir mucit yattığını göstermek açısından faydalı. Bunun yanı sıra okunduğunda çocukların hayal gücünü kullanmalarını öğretmesi açısından ve bu hayal gücü ile bir şeyleri ortaya çıkarma açısından etkili. Bununla beraber kitabın içerisindeki yardımlaşma duygusu, diyaloglar ve zamanla gelen başarı için sabredilmesi gerektiği mesajının da yapılandırıcı olduğunu söylemek mümkün.

Şaka Makinesi

Alexander McCall Smith’in yazdığı “Şaka Makinesi kitabında Jeffrey, diye bir çocuğun hikâyesi anlatılıyor. Jeffrey Cumartesi günleri Prendergast Amcanın eskici dükkânında çalışan bir çocuktur. Prendergast amca Cuma günleri eski eşyalar almaya gider ve ertesi gün bunları Jeffrey ile dükkâna yerleştirirler. Bir gün kolinin birinde ilginç bir makine çıkar ve Jeffrey onu istediği için Prendergast Amca ona verir. Evde makineyi tamir eden Jeffrey ve Ben bunun bir şaka makinesi olduğunu anlar ve Prendergast amcaya söylerler. Bunun sonucunda makineyi dükkânda şaka satmak için kullanırlar ve hem Jeffrey ve Ben hem de Prendergast amca kar eder. Şaka makinesi tüm halk tarafından çok sevilse de bundan rahatsız olan Jenkison amca bir gece makineyi bozar ve makineyi yapan kişiye ulaşılıp tamir ettirilir. Makine olduktan sonra tüm halkın gülüş sesleri yine her yerden duyulur ve Jenkison Amca tekrar makineyi bozmak için dükkâna girdiğinde Jeffrey ve Ben ile karşılaşır. Çocuklar Jenkison Amcadan korkarlar ve Jenkison Amca makineyi onlara vermeleri için 10’a kadar sayarken Jeffrey tamircinin dediği en komik şakayı üretir ve okumaya başlar. Yıllardır gülmeyen Jenkison Amca gülmeye başlar ve çocuklardan özür diler. Artık güler yüzü sayesinde halk tarafından daha çok sevilmeye başlar.

Kitapta özellikle gülme, mutluluk ve sevinç üzerine durulması çocuklar açısından oldukça önemli ayrıca kitabın sonuna doğru güler yüz kavramının karşımıza çıkması ve olumlu sonuçları da çocukların kişiliğinde ve sosyal hayatında olumlu etkileri olmasına yardımcı olacaktır.

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Feza Gürsey Bilim Merkezi Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Feza Gürsey Bilim Merkezi bilim etkinlikleri ile Ankaralı çocukları bilimle buluşturuyor. Altınpark içinde yer alan bilim merkezi Altınpark'ta sabit kalmıyor, bilimi parklara...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol