İstanbul’un en önemli rant alanı haline gelen Kadıköy’de, inşaat sektörü bir yıl içinde beş cinayete sebep oldu. Minibüs yolunda Hüseyin Özbudak, Yoğurtçu Parkı’nda Şule İdil Dere, Suadiye’de Ayşe Altın, Moda’da Özge Kandemir, 3 gün önce de Erenköy’de Mehmet Demirkaya yaşamını yitirdi.
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yaşanan bu inşaat terörüne ve hafriyat kamyonlarının neden olduğu ölümlere dur demek için Özge Kandemir’in kamyon altında kaldığı yer olan Moda’da Kadıköy Kent Dayanışması, dün basın açıklaması düzenledi.
“Cinayetlerin asıl sorumlusu AKP hükümeti”
6306 no’lu afet yasasının Kadıköy’ün şantiye haline gelmesinde başlıca sebep olduğunu ileri süren Kent Dayanışması, deprem riski bahanesiyle çıkan kanunun amacının inşaat sektörü üzerinden ülke ekonomisinin gününü kurtarmak olduğunu ifade etti.
Yapılan basın açıklamasında cinayetlerin asıl sorumlularının kentsel dönüşüm yasasının rant yasasına dönüşmesine göz yuman AKP hükümeti ile kent içindeki inşaatlara hizmet veren araçların trafik düzenlemesini sağlayamayan İBB, İstanbul Valiliği ve yerel düzenlemeleri hayata geçiremeyen Kadıköy Belediyesi olduğunu belirten Kadıköy Kent Dayanışması, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Hafriyat kamyonlarının, iş makinelerinin, vinçlerin ve nakliye kamyonlarının mahallelere giriş çıkış saatleri kısıtlanmalı; hafta içi belirli saatlerde belirli güzergahlara girecek şekilde düzenleme yapılmalı.
- Hafriyat kamyonları, inşaat malzemesi taşıyan kamyonlar, beton mikserleri tonajları sınırlanmalı. Bu araçların hız limiti düşürülmeli, periyodik kontrollerinin yapılması denetlenmeli.
- Meclis hafriyat kamyonları ile ilgili yasa çıkarmalı. Hafriyat kamyonu ehliyeti sınavları zorlaştırılmalı; ciddi bir kazaya sebep olmuş kişiye ehliyet verilmemeli, yaptığı kaza sonrası ehliyetine el konulmalıdır. Sadece bu cinayetlere sebep olan şoförlere değil, inşaat şirketi ve hafriyat şirketi yöneticilerine de caydırıcı cezalar verilmeli.
- İnşaat ruhsatlandırmalarında sınırlamaya gidilmeli (sokak bazında sayı kısıtlaması).
- Yıkım çalışması yapılan bölgeler yaya ve araç trafiğine kapatılmalı.
- İnşaatlarda meydana gelen iş cinayetlerini önlemek için iş güvenliği denetlemesi yapılmalı.
- İlçe belediye zabıtalarının trafik denetlemesi yapmasını sağlamak için İBB ve Valilik zorlanmalı.
- Ruhsatlandırılan inşaatların çalışma saatlerinin düzenlenmesi konusunda ilgili kurumlar işbirliğine girmeli, denetim ve kontroller aksatılmadan yapılmalı.
- İnşaatlardan kaynaklanan çevre problemlerinin çözümü için acilen önlemler alınmalı, Kadıköylünün şikayetleri dikkate alınmalı.
- Kentsel dönüşüm yasasındaki aksaklıklar giderilmeli.
- Kadıköy Belediyesi kentte yaşayan insanların sağlıklı ve güvenli yaşayabilmesi için yetkisi olan konularda gereğini yapmalı, yetkisi olmayan konularda da Kadıköy halkıyla birlikte davranarak ilgili kurumları zorlamalı, gerekli her türü önlemi acilen almalı.
Bir canımızı daha kaybetmeye tahammülümüz kalmadı diyen savunucular trafik cinayetinde yaşamını yitiren vatandaşların dava süreçlerinin takipçisi olacağını belirterek tüm insanları mücadelelerine destek vermeye çağırdı.