Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (UNIST) yapılan araştırmalar kompostlama işlemini bir adım ileri taşıdı. Bu yöntemle kahve telvesi işlendiğinde metan gazı depolanacak. Basit bir ıslatma ve ısıtma işlemiyle telvenin karbon yakalama özelliği de ortaya çıkıyor.
Metan gazının tutularak depolanması, çevresel geri dönüşüme iki şekilde katkı sağlıyor: Atmosferdeki sera gazını emiyor ve fosil yakıtlara bir alternatif olarak kullanılabiliyor. Araştırmacılar bu yöntemle, kahve telvesini sodyum hidroksite batırıyor, sonrasındaysa sıcaklığı 700-900 dereceye çıkarıyor. Böylece karbon yakalayıcı bir materyal üretmek bir gün bile almamış oluyor.
Araştırmacılardan Christian Kemp, “Üretim süresini azaltmak ve ucuz materyaller kullanmak çok önemli. Kahve, geleneksel yöntemlerde kullanılan metaller ve organik kimyasallara kıyasla bedava. Bana göre bu yöntem çok daha kolay” diyor.
Kahvenin emiciliği, karbon yakalama materyallerini de ortaya çıkarmanın anahtarı olabilir: “Harekete geçen karbona sodyum hidroksit eklediğimizde her şeyi emiyor. Bu yöntemle filtreleme ve yıkamanın bir adım ötesine geçebildik, çünkü kahve mükemmel bir soğurucu.”
Çalışma, çok düşük ısılarda hidrojen depolanabildiğini de kanıtladı. Araştırmacılar şimdilerde bu yöntem üzerinde çalışıyor.
Kaynak: Nature World News, Eurek Alert