Ana SayfaYaşamKadınErkler sofrasına kendi sandalyeleriyle gelenler: İlkleri başaran 12 kadın

Erkler sofrasına kendi sandalyeleriyle gelenler: İlkleri başaran 12 kadın

-

Bilinen tarihten bu yana dünya erklerin bir oyun alanıydı. Erk sahibi kimseler yeryüzüne diktalar savururken kadim anaerkillik dönemlerinden kalan damarlar hareketlenmeye başladı. Havacılıktan siyasete, kadın haklarından bilime tekrar ipleri ele alan kadınlar seslerini çıkarmaya başladı. Ataerkil yönetime ve kurallara başkaldıran, ilkleri başaran 12 kadını, sizlere ilham olsun diye derledik.

Kadının eğitimi konusunda aktivist duruşuyla tanınan Malala Yusufzay, 14 yaşında iken Taliban birlikleri tarafından kafasından vurulmuştu. Mucizevi bir şekilde hayata tutunmayı başaran Yusufzay, tüm dünyada umudun ve direncin sembolü oldu. 2014 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan en geç insan ünvanının da sahibi oldu.

Malala Yusufzay

Japon tarihinde önemli bir yeri olan Komako Kimura, kadınların da oy hakkına sahip olmasını talep eden aktivistlerin önde gelenlerindendi. Kimura, 27 Ekim 1917 tarihinde çekilen bu fotoğrafta oy hakkı için New York caddelerinde yürüyor.

Komako Kimura

Oy hakkı isteyen aktivist kadınlar o tarihlerde ABD hükümeti tarafından hapse atılıyordu. Mary Winsor ise bu adaletsizliği protesto eden ve arkadaşlarının hapisten çıkarılmasını talep eden aktivistlerden biriydi. 1917 yılında Washington D.C.’de çekilmiş bu fotoğrafta Winsor, elinde “Kadınlar için özgürlük talep etmek bir suç değildir. Oy eşitliği isteyen tutuklular bir suç işlemiş gibi muamele görmemeli” yazılı pankartı taşıyor.

Mary Winsor

Maud Stevens Wagner, 1900’lü yılların başında Amerika’daki bilinen ilk ve tek kadın dövme sanatçısıydı.

Maud Stevens Wagner

Gazeteci ve yazar Bertha Von Suttner, Nobel Barış Ödülü’nü kazanan ilk kadın aktivisttir. Suttner aynı zamanda ilk kadın barış aktivisti olarak biliniyor.

Bertha Von Suttner

Amelia Earhart, 1932 yılında Newfoundland’dan İrlanda’ya yalnız başına uçarak Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın olma ünvanını kazandı. 1937 yılında ABD’li meslektaşı Fred Noonan ile uçuşa çıkan Earhart’ın uçağı Pasifik Okyanusu’nun ortalarında kayboldu. İkilinin izine bir daha hiç rastlanmadı.

Amelia Earhart

Hindistan’da 1936 yılına gelindiğinde gökyüzünde bir kadın vardı. 21 yaşında pilot lisansını kazanan Sarla Thakral yaptığı uçuş ile ilk Hint kadın pilot ünvanını kazandı.

Sarla Thakral

Tarihler 1963’ü gösterdiğinde uzay programına hızla devam eden Rusya, Vostok 6’yı uzaya göndermişti. Mürettebatın içinde bulunan Valentina Tereshkova bu göreviyle birlikte uzaya çıkan ilk kadın olma ünvanını da kazandı.

Valentina Tereshkova

Avustralyalı profesyonel yüzücü Annette Kellerman, kadın haklarını gündeme taşımak için tek parça mayo giyerek fotoğraf çektirmişti. 1907 yılında yaptığı bu eylem ahlaksızlıkla suçlandı ve göz altına alındı.

Annette Kellerman

Eliza Leonida Zamfirescu dünya tarihindeki ilk kadın mühendis olarak biliniyor.

Eliza Leonida Zamfirescu
Budist olan Suu Kyi, Myanmar askeri diktatörlüğüne karşı gösterdiği barışcıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. 1990 genel seçimlerinin sonuçlarına göre ülkenin başbakanı olmayı hak eden Suu Kyi, askeri cunta tarafından gözaltında tutulduğu için bu görevi üstlenememektedir.

Suu Kyi

1967 yılında Boston Maraton’unda koşan ilk kadın olarak tarihe geçen Katherine Switzer, aşağıdaki fotoğrafta koşunun organizatörü Jock Semple’ın kendisini farketmesiyle engellenmeye çalışıldı.

Katherine Switzer 2

Hazırlayan: Burak Avşar

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol