Hava kirliliği; pek çok hastalığa, hamilelik dönemindeki düşüklere ve bebek gelişimindeki geriliğe neden olan en önemli faktör. Dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan bir araştırma, hava kirliliğinin nelere sebep olduğunu istatistik verileriyle birlikte gözler önüne serdi.
Amerika’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre, hava kirliliği erken dönem hamileliklerinde düşüklere ve bebek gelişiminde geriliğe sebep olmaktadır. Araştırmalara göre, kanserin bir numaralı tetikleyicisi hava kirliliği.
Araç egzozu daha tehlikeli
Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre, Amerika’da sadece 2005 yılında araçların egzozlarından dolayı oluşan hava kirliliği, ölü doğan 200 bin bebeğin 58 bininin ölüm sebebidir. Yine araştırmalara göre, hava kirliliğine maruz kalan insanların ömürleri 12 yıl kadar kısalmaktadır.
Araştırma ekibi araştırmalarında hava kalitesi modellemesi ve epidemik kanıtları kullanarak, Amerika’daki hava kirliliğinin sebebi olabilecek ilk altı etkeni belirlemiştir. Araç egzozuna bağlı ölümlerin, diğer beş kategoriye oranla çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Egzoz kirliliğini ise yılda 54 bin ölüme sebep olan güç santrali emisyonları ve onu 43 bin ölüm ile endüstriyel emisyonlar izlemektedir.
2010 yılında EPA’nın (Çevre Koruma Ajansı) açıklamalarına göre 160 bin bebek ölümü havadaki ince parçacık kirliliğinden ileri gelmekteyken, ozon kirliliği sebebiyle de 4 bin 300 bebeğin öldüğü tespit edilmiş.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son zamanlarda kanserojenler listesine hava kirliliğini de eklemiştir. Kanser Araştırmaları Ajansı’nın araştırmalarına göre hava kirliliğinin mesane ve akciğer kanserleriyle doğrudan ilişkisi kanıtlanmıştır. WHO’nun değerlendirmesine göre, pasif içicilikten de daha çok zarar verebilen hava kirliliği, en önemli çevre kaynaklı kanser sebebidir.
Başlık Görseli: Carbonated